Piatok, 29. marec 2024
Meniny má Miroslav | zajtra Vieroslava

Slovensko trápia horúčavy, mesto Prešov pripomína obyvateľom, ako sa chrániť

Slovenský hydrometeorologický ústav vydal na 30.6. a 1.7. 2022 aj pre okres Prešov výstrahu 2. stupňa pred vysokými teplotami, ktoré môžu atakovať hranicu až 37 stupňov Celzia.

Počas letných horúčav prinášajú v Prešove osvieženie nielen mestské fontány, ale aj vodná brána, ktorá je osadená v Južnom parku na Hlavnej ulici.

Prešovčanom je počas leta k dispozícii Neptúnová fontána na Hlavnej ulici, fontána Divízia na Masarykovej ulici, fontána Opál na ulici Martina Benku, fontána Šváby na Švábskej ulici, fontána Mládeže na Námestí Mládeže, fontána Centrál na ulici Čsl. Armády, fontána Družba v parku za Námestím Kráľovnej pokoja, fontána Centrum na Prostějovskej ulici v NS Centrum a fontána ZŠ Šmeralova, fontána SNP na Námestí mieru a fontána Angelinum na Sídlisku Sekčov.

Slovensko trápia horúčavy, mesto Prešov pripomína obyvateľom, ako sa chrániťV horúcich letných dňoch sa v meste Prešov polievaním ochladzuje aj dlažba v centre mesta (pešia zóna) a mestské cesty.

Z dôvodu prevencie pred šírením ochorenia COVID-19 ostávajú odstavené štyri picie fontány - Hríb, Lekno a Mušľa na Hlavnej ulici a fontána Dargovská na Dargovskej ulici.

Prevádzkovanie fontán v Prešove zabezpečuje spoločnosť O.S.V.O. comp. a.s.

Tropické teploty prinášajú rad zdravotných rizík, ktoré môžu spôsobovať až kolaps. Záťaž teplom môže viesť k  zvýšenej únave až k prehriatiu organizmu - zvýšením telesnej teploty, malátnosťou, ospalosťou, bolesťami hlavy, závratmi, nevoľnosťou až zvracaním.

Slovensko trápia horúčavy, mesto Prešov pripomína obyvateľom, ako sa chrániťObyvateľom odporúčame dodržiavať pitný režim. Vodu, ideálne čistú, bez cukru a kofeínu, je potrebné prijímať pravidelne, v menších dávkach. Pri pobyte vonku nezabúdajte ani na pokrývku hlavy.

Prešovčanom tiež odporúčame vyhýbať sa priamemu slnku a najmä v čase obeda a skorého popoludnia (približne do 16.00 hod.) sa zdržiavať v tieni. Vhodné je používať aj kozmetické prípravky s ochranným faktorom.

Starším a chronicky chorým ľuďom odporúčame obmedziť aktivity počas dňa na minimum, zdržiavať sa v tieni, prípadne, ak je to možné, tráviť čas vonku len ráno a večer.


Mohlo by Vás zaujímať
Zomrel lekár a mestský poslanec Peter Bandura
Vo veku 68 rokov nás v nedeľu 17. marca 2024 náhle opustil lekár a mestský poslanec Peter Bandura.
Používaním týchto stránok súhlasíte s používaním súborov cookies, ktoré slúžia na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti.
OK