PIS: aktuálne informácie o meste, radnici a spoločenských, kultúrnych a športových akciach v regióne

https://www.pis.sk/clanok/20055/statisticky_urad_sr_zistuje_uroven_vzdelanosti_dospelych.html

Štatistický úrad SR zisťuje úroveň vzdelanosti dospelých

Slovenská republika sa prostredníctvom Štatistického úradu SR zapojila do realizácie Zisťovania o vzdelávaní dospelých (AES), ktoré v tomto roku povinne vykonávajú všetky členské štáty EÚ u osôb vo veku 18 až 69 rokov vo vybraných domácnostiach na základe platnej európskej legislatívy (rámcové Nariadenie Európskeho parlamentu a Rady EÚ 2019/1700). Zisťovanie sa uskutoční od 1.7. do 30.11.2022.

Zisťovanie je súčasťou systematickej tvorby štatistík o celoživotnom vzdelávaní obyvateľov Európskej únie. Výstupy zo zisťovania budú kľúčovým zdrojom údajov o úrovni vzdelanosti obyvateľstva a o faktoroch ovplyvňujúcich celoživotné vzdelávanie v krajinách EÚ. Budú zároveň predstavovať významný zdroj údajov a informácií potrebných pre medzinárodné porovnávanie a na analýzy stavu vo vzdelaní populácie na Slovensku.

Na Slovensku bolo do zisťovania pre rok 2022 vybraných 292 samospráv, medzi nimi aj mesto Prešov. Do zisťovania je zaradených 5000 domácností.

Zisťovanie sa uskutoční v termíne od 1. júla do 30. novembra 2022. V tomto období vybrané domácnosti navštívi pracovník ŠÚ SR poverený funkciou opytovateľa, ktorý je povinný preukázať sa v domácnostiach osobitným poverením.

Všetky informácie a názory, ktoré  v rámci tohto zisťovania domácnosti poskytnú, sú chránené, nezverejňujú sa a slúžia výlučne pre potreby štátnej štatistiky. Ochranu dôverných údajov upravuje zákon č. 540/2001 Z. z. o štátnej štatistike. Za ochranu dôverných údajov zodpovedá Štatistický úrad SR.

Podrobnejšie informácie sa môžete dozvedieť na webovej stránke ŠÚ SR www.statistics.sk alebo telefonicky na t. č. 051/7735 321 u Ing. Ivety Popovcovej.


 
27.6.2022 | Autor: Mesto Prešov | Vzdelávanie a školstvo | čítané: 1567 krát