Štvrtok, 28. marec 2024
Meniny má Soňa | zajtra Miroslav

Odpadu pribúda

Dva mesiace funguje v Prešove separovaný zber odpadu. Toho obyvatelia Prešova vyprodukujú ročne zhruba 25 tisíc ton.

„Odpadu nám stále pribúda,“ uviedol riaditeľ Technických služieb (TS) mesta Prešov Anton Balčák. Aj preto je podľa neho separácia odpadu nevyhnutnosťou. „Separácia zatiaľ nie je ešte ekonomicky návratná, ale je nevyhnutná. Separovať sa dokonca musí zo zákona, pričom cieľovým rokom pre nás je rok 2010. Vtedy by separovanie už pre nás nemalo byť ekonomicky stratové,“ dodal A. Balčák. Mesto Prešov v tomto roku začalo s rozmiestňovaním kontajnerov na štyri komodity – papier, sklo, plasty a kombinované materiály a kovové odpady. „Kontajnery sú rozmiestnené po celom Prešove, v rodinných domoch sú, zatiaľ okrem troch lokalít, rozmiestnené vrecia. Do konca roka by mal byť nádobami na separovanie pokrytý celý Prešov,“ uviedla referentka separácie TS Ingrid Halžová.

Aj kvôli neustále pribudajúcemu odpadu a nutnosti jeho separovania zakúpili TS prednedávnom novú separačnú linku v hodnote 1,1 milióna korún, ktorá nahradila starý jednokomorový lis. „Ten na také mesto ako je Prešov už nestačil,“ zdôraznila I. Halžová. „V súčasnosti tento plnoautomatický lis ešte nevieme nakŕmiť, spracuje všetko čo mu dáme. Zakúpili sme ho preto, aby sme vedeli zvládať objemy očakávané v ďalších rokoch. Kým tohto roku napríklad spracujeme 100 ton papiera, v roku 2010 by sme mali spracovávať až 500 ton tejto komodity,“ dodal A. Balčák. Mesto Prešov pritom vstúpilo s neďalekým Veľkým Šarišom do združenia Lapanč. „Priestory, ktorými v súčasnosti disponujeme začínajú byť nedostačujúce. Preto sme sa spojili s Veľkým Šarišom a do dvoch rokov spolu chceme spustiť novú, modernú separačnú halu,“ prezradil A. Balčák. Celý projekt je v hodnote do 80 miliónov korún, prostriedky naň sa združenie bude prioritne snažiť získať z európskych fondov.
Ivan Kriššák

Nový lisovací prístroj Technických služieb mesta Peršov
Mohlo by Vás zaujímať
V Prešove sa začína jarné upratovanie
V rámci jarného upratovania bude v Prešove pristavených spolu 122 kusov veľkoobjemových kontajnerov. Prvý cyklus jarného upratovania sa začína 3. apríla 2024.
Prešov podporí zber kuchynského odpadu
Všetky prešovské domácnosti dostanú od mesta špeciálne vedierka na zber biologického kuchynského odpadu. Prešov chce takto podporiť triedenie biologicky rozložiteľného kuchynského odpadu od zmesového komunálneho odpadu. Distribúcia 10-litrových vedierok začne už koncom februára.
Prešovská radnica bude svietiť v pestrých farbách
V posledný februárový deň si každoročne pripomíname Medzinárodný deň zriedkavých chorôb. Prešovská radnica a budova Mestskej galérie Caraffka budú preto 29. februára 2024 svietiť v pestrých farbách.
Prešovčania sa dočkajú nového mosta s cyklochodníkmi
V Prešove sa čoskoro odštartuje dlho očakávaná rekonštrukcia mosta na Lesíku delostrelcov. Do investičnej akcie sa v spolupráci púšťajú Prešovský samosprávny kraj ako správca mostného objektu a mesto Prešov, ktoré spravuje priľahlé lávky pre peších. Pôvodnú stavbu zo 60-tych rokoch nahradí nová moderná konštrukcia pre automobily, cyklistov i peších.
Navrhnite pamätihodnosť mesta Prešov na vybranú tému
Mesto Prešov vyhlasuje v súlade so Všeobecne záväzným nariadením mesta Prešov č. 2/2013 o evidencii pamätihodností mesta Prešov v znení Všeobecne záväzného nariadenia mesta Prešov č.1/2016
Mestské zastupiteľstvo v Prešove posilní poslankyňa Zuzana Ondrejčáková
Do poslaneckej lavice v Mestskom zastupiteľstve mesta Prešov v apríli zasadne nová poslankyňa za VMČ 6 Zuzana Ondrejčáková. Nahradí Rudolfa Dupkalu, ktorému zanikol poslanecký mandát. U primátora mesta Prešov si už prevzala osvedčenie, slávnostný sľub zloží na aprílovom zasadnutí MsZ.
Mesto a Krajské múzeum deklarujú úzku spoluprácu
V pondelok 11. marca podpísali memorandum o spolupráci mesto Prešov a Krajské múzeum v Prešove. Deklarovali tak najmä vôľu na úzke partnerstvo pri budúcich expozíciách dejín Prešova. V roku 2024 by mali byť výsledkom tejto spolupráce minimálne dva dôležité projekty.
Používaním týchto stránok súhlasíte s používaním súborov cookies, ktoré slúžia na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti.
OK