Sobota, 01. jún 2024
Meniny má Žaneta | zajtra Xénia, Oxana

Ceny cestovných lístkov v Prešove budú od mája vyššie, pribudne však zľava pre Prešovčanov a čoskoro aj preferencia MHD na sídlisku Sekčov

Dopravný podnik mesta Prešov zavádza nové cenníky jednorazových aj predplatených cestovných lístkov s platnosťou od 1.5.2022. Dôvodom zvýšenia cien cestovného sú stúpajúce náklady, no najmä enormný nárast cien elektrickej energie. DPMP spolu s radnicou však zároveň avizujú zavedenie nových benefitov pre cestujúcich, vrátane zľavy pre obyvateľov s trvalým pobytom v meste Prešov. Atraktívnou novinkou je aj 9 úplne nových autobusov, ktoré prvýkrát vyrazili na prešovské cesty 5.4.2022.

Ekonomické dopady stúpajúcich nákladov sú natoľko výrazné, že súčasné ceny cestovných lístkov nedokážeme udržať. Cena elektrickej energie sa v roku 2022 v porovnaní s rokom 2021 zvýšila štvornásobne. Pri prepočte v rámci celej premávky MHD na rok 2022 predstavuje navýšenie ceny elektrickej energie približne 700 tisíc eur. Okrem toho očakávame nárast výdavkov o ďalších približne 400-tisíc eur na nákup nafty,“ uviedol riaditeľ DPMP, a.s. Martin Jaš.

Ceny časových jednorazových cestovných lístkov v I. tarifnom pásme MHD v meste Prešov sa od 1. mája 2022 zvýšia o 20 centov. V prípade zľavnených lístkov pre žiakov, študentov, seniorov a držiteľov preukazu ŤZP stúpne cena časového jednorazového lístka o 10 centov. Týka sa to 10, 30 aj 60 minútových lístkov. Napríklad za 30 minútový lístok zaplatí dospelý cestujúci po novom 0,70 €. Cena SMS lístka sa zvýši taktiež o 20 centov, čiže 30 minútový SMS lístok v I. tarifnom pásme bude stáť 0,90 €.

Ceny cestovných lístkov v Prešove budú od mája vyššie, pribudne však zľava pre Prešovčanov a čoskoro aj preferencia MHD na sídlisku SekčovZvýšenie cien sa dotkne aj predplatených cestovných lístkov. Takzvaný mesačník bude stáť 22 € namiesto pôvodných 16,60 €. V prípade trojmesačného cestovného lístka bude cena 56 € namiesto pôvodných 42,40 €. Najvýhodnejším predplateným cestovným lístkom bude aj naďalej ročný lístok. Jeho nová cena bude 199 € namiesto pôvodných 160,95 €. 

Od 1.5.2022 zároveň prinášame cenové zvýhodnenie vybraných predplatených cestovných lístkov pre obyvateľov s trvalým pobytom v meste Prešov. Tí budú mať nárok na zľavu z cestovného vo výške 10% pri zakúpení ročného alebo štvrťročného predplateného cestovného lístka. Za ročný lístok tak zaplatia len 180 € namiesto bežnej cenníkovej ceny 199 €. Pri trojmesačnom predplatenom cestovnom lístku sa cena pre Prešovčanov zníži z 56 € na 50 €. Nárok na zľavu vo výške 10% budú mať pri trojmesačnom predplatenom cestovnom lístku aj deti a študenti. 

„Ceny cestovných lístkov sme nemenili viac ako 10 rokov, vďaka čomu je cestovanie v Prešove jedno z najlacnejších v rámci MHD na celom Slovensku. Všetkých Prešovčanov však chcem ubezpečiť, že napriek zmenám, ktoré pripravujeme od mája 2022, zostanú ceny cestovných lístkov najnižšie spomedzi krajských miest s vlastnými dopravnými podnikmi,“ uviedla primátorka mesta Prešov Andrea Turčanová.

Ceny cestovných lístkov v prešovskej MHD sa naposledy menili pri prechode na euro v roku 2009, kedy boli pôvodné ceny prepočítané konverzným kurzom a zaokrúhlené smerom nadol. Ďalšia zmena nastala v roku 2011 kedy sa zmenila výška poskytovanej zľavy na cestovnom z 50% na 40% zo základnej ceny lístka (pre žiakov, študentov, seniorov a držiteľov preukazu ŤZP). Dopravný podnik mesta Prešov nezvyšoval ceny lístkov ani v čase rastúcich cien pohonných hmôt a mzdových nákladov. Na prelome rokov 2021 a 2022 sa však ukázalo, že ceny energií nepoznajú strop.

Ceny jednorazových časových cestovných lístkov v krajských mestách na Slovensku s vlastnými dopravnými podnikmi:

  • MHD Košice – 0,90 € (30 minútový, základný cestovný lístok)
  • MHD Bratislava – 0,90 € (30 minútový, základný cestovný lístok)
  • MHD Banská Bystrica - 0,90 € (45 minútový cestovný lístok cez SMS)
  • MHD Žilina – 0,90 € (12 minútový, základný cestovný lístok)
  • MHD Prešov - 0,50 € (30 minútový, základný cestovný lístok do 30.4.2022)
  • MHD Prešov - 0,70 € (30 minútový, základný cestovný lístok od 1.5.2022)

 

Radnica avizuje viaceré atraktívne novinky pre cestujúcich v MHD

DPMP v spolupráci s mestom Prešov sa dlhodobo snaží o modernizáciu vozového parku, aby bolo cestovanie v MHD pre ľudí atraktívnejšie, pohodlnejšie a bezpečnejšie. Od roku 2016 jazdí na linkách prešovskej MHD 15 nových trolejbusov, k nim pribudlo v roku 2020 ďalších 10 trolejbusov a od roku 2021 aj 6 nových autobusov. Len pred niekoľkými dňami po prvýkrát vyrazilo na prešovské cesty aj ďalších 9 nových autobusov. V minulom roku sme vyhlásili súťaž na nákup 10 parciálnych trolejbusov, ktoré prispejú k omladeniu celého vozového parku.

Atraktívnou novinkou v rámci prešovskej MHD sa stanú aj prvé bus pruhy, čiže vyhradené jazdné pruhy pre autobusy a trolejbusy, ktoré plánujeme vytvoriť na uliciach Obrancov mieru, Masarykova a Sekčovská.

Cestovanie verejnou dopravou v Prešove urýchli a zatraktívni okrem bus pruhov aj zavádzanie ďalších úsekov preferencie MHD. „Po úspešnom spustení preferencie mestskej hromadnej dopravy na frekventovanom ťahu Levočská – Duklianska v roku 2021, príde na rad ďalšia vyťažená dopravná tepna na ulici Arm. gen. Svobodu na sídlisku Sekčov. Zavedenie preferencie tu plánujeme na základe schváleného eurofondového projektu v priebehu tohto roka,“ dodala primátorka mesta Prešov Andrea Turčanová. Obyvatelia žijúci v lokalite Sibírska už pocítili prvú zmenu koncom roka 2021, pri spustení novej svetelnej križovatky Vihorlatská – Arm. gen. Svobodu, vďaka ktorej sa podarilo eliminovať meškania štyroch dôležitých liniek. Táto svetelná križovatka sa už čoskoro stane aj súčasťou zavedenia spomínanej preferencie MHD na sídlisku Sekčov.

V štádiu prípravy je aj nová mobilná aplikácia, cez ktorú bude možné nakupovať jednorazové cestovné lístky. V ďalšom období plánuje DPMP skvalitniť služby pre cestujúcich prostredníctvom nových modernejších označovačov lístkov s možnosťou platby bankovou kartou alebo dopravnou kartou.

Mohlo by Vás zaujímať
Na cestách pribudnú od 27.5. dve obmedzenia
Prešovčania sa musia od pondelka 27. mája 2024 pripraviť na dve dočasné obmedzenia. Jedno pribudne na Levočskej ulici a práce obmedzia dopravu aj na ulici Zborovská.
Používaním týchto stránok súhlasíte s používaním súborov cookies, ktoré slúžia na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti.
OK