Piatok, 29. marec 2024
Meniny má Miroslav | zajtra Vieroslava

Technické služby mesta Prešov začínajú s distribúciou kalendárov a vriec na rok 2022

Technické služby mesta Prešov (TSmP) budú od 20.12.2021 do rodinných domov distribuovať kalendár na rok 2022. Okrem termínov vývozu triedeného odpadu v ňom obyvatelia nájdu aj informácie zamerané na tému zálohovania a správneho triedenia odpadov.

Kalendáre spoločnosť od 20.12.2021 bude distribuovať do viac ako 7 000 domácností v individuálnej bytovej výstavbe. Pri štandardnom vývoze vodiči TSmP odovzdajú obyvateľom sadu vriec na jednotlivé komodity – papier, plasty, sklo, VKM + kovy, ku ktorým pridajú aj stolový kalendár s presnými termínmi vývozu.

Obyvatelia bytových domov túto praktickú pomôcku nedostanú, pretože do kontajnerov môžu vyniesť smeti, kedy chcú a nemusia ich vykladať v špeciálne určený deň, ako je to v rodinných domoch. V kalendári sú presné pokyny, kedy, kam a čo treba vyložiť. Ak nejaká domácnosť odpad z akéhokoľvek dôvodu nevyloží, musí počkať do ďalšieho vývozu. Preto sú pre rodinné domy presné harmonogramy veľmi dôležité. Elektronická verzia kalendára bude tiež uverejnená na webovej stránke Technických služieb a záujemcovia si ju môžu stiahnuť, pričom dostupná je aj verzia pre smartfóny.

Začiatkom roka 2022 sa u nás spustí toľko očakávané zálohovanie plastových fliaš a plechoviek. Zálohovať začneme okrem sklenených fliaš aj všetky plastové fľaše a plechovky s cieľom znížiť enviromentálnu záťaž prírody. Všetky fľaše a plechovky budú od roku 2022 označené písmenom Z v šípkach recyklácie, pod ním bude nápis zálohované.

Ďalšia novinka, ktorá nás čaká od 1.7.2022 a súvisí so zavedením systému zálohovania je, že dôjde k poklesu objemu v triedenom zbere cez farebné zberné vrecia a nádoby. Donedávna sme boli zvyknutí na spoločný zber kovových obalov a nápojových kartónov do jedného červeného vreca/ kontajnera. Od júla 2022 sa prechádza na tzv. trojkombináciu = spoločný zber kovových obalov a nápojových kartónov spolu s plastami. Aktuálne informácie k tejto zmene budú TSmP aktualizovať na svojeje webovej stránke a na sociálnych sieťach.

Mohlo by Vás zaujímať
V Prešove sa začína jarné upratovanie
V rámci jarného upratovania bude v Prešove pristavených spolu 122 kusov veľkoobjemových kontajnerov. Prvý cyklus jarného upratovania sa začína 3. apríla 2024.
Prešov podporí zber kuchynského odpadu
Všetky prešovské domácnosti dostanú od mesta špeciálne vedierka na zber biologického kuchynského odpadu. Prešov chce takto podporiť triedenie biologicky rozložiteľného kuchynského odpadu od zmesového komunálneho odpadu. Distribúcia 10-litrových vedierok začne už koncom februára.
Prešovská radnica bude svietiť v pestrých farbách
V posledný februárový deň si každoročne pripomíname Medzinárodný deň zriedkavých chorôb. Prešovská radnica a budova Mestskej galérie Caraffka budú preto 29. februára 2024 svietiť v pestrých farbách.
Prešovčania sa dočkajú nového mosta s cyklochodníkmi
V Prešove sa čoskoro odštartuje dlho očakávaná rekonštrukcia mosta na Lesíku delostrelcov. Do investičnej akcie sa v spolupráci púšťajú Prešovský samosprávny kraj ako správca mostného objektu a mesto Prešov, ktoré spravuje priľahlé lávky pre peších. Pôvodnú stavbu zo 60-tych rokoch nahradí nová moderná konštrukcia pre automobily, cyklistov i peších.
Navrhnite pamätihodnosť mesta Prešov na vybranú tému
Mesto Prešov vyhlasuje v súlade so Všeobecne záväzným nariadením mesta Prešov č. 2/2013 o evidencii pamätihodností mesta Prešov v znení Všeobecne záväzného nariadenia mesta Prešov č.1/2016
Mestské zastupiteľstvo v Prešove posilní poslankyňa Zuzana Ondrejčáková
Do poslaneckej lavice v Mestskom zastupiteľstve mesta Prešov v apríli zasadne nová poslankyňa za VMČ 6 Zuzana Ondrejčáková. Nahradí Rudolfa Dupkalu, ktorému zanikol poslanecký mandát. U primátora mesta Prešov si už prevzala osvedčenie, slávnostný sľub zloží na aprílovom zasadnutí MsZ.
Mesto a Krajské múzeum deklarujú úzku spoluprácu
V pondelok 11. marca podpísali memorandum o spolupráci mesto Prešov a Krajské múzeum v Prešove. Deklarovali tak najmä vôľu na úzke partnerstvo pri budúcich expozíciách dejín Prešova. V roku 2024 by mali byť výsledkom tejto spolupráce minimálne dva dôležité projekty.
Používaním týchto stránok súhlasíte s používaním súborov cookies, ktoré slúžia na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti.
OK