Sobota, 27. apríl 2024
Meniny má Jaroslav | zajtra Jarmila

EKOECHO V KRAJINE FRANTIŠKA VESELÉHO

Súčasná doba sa potyká s ekologickými problémami a otázkami, ktoré sužujú nejedného obyvateľa tejto planéty. Nie sú cudzie mnohým z nás a ani umelcom, ktorí sa čoraz častejšie vyjadrujú k pálčivým ekologickým problémom. Jedným z prvých u nás, ktorého trápili ekologické otázky už v období socializmu, bol František Veselý (1938 – 2001).

Stropkovský rodák, ktorého gro umeleckej tvorby stojí na pilieroch námetov prírodného prostredia so silným odkazom na devastovanie prírody rukou človeka. Diela upozorňujú na vzrastajúce problémy, ktoré sa v neskoršom období stanú jednou z hlavných tém ľudstva. Diela s takto silný odkazom môžete vidieť na výstave v Krajskej galérii v Prešove pod príznačným názvom EKOECHO v krajine Františka Veselého už len do 14. novembra 2021.

Výstava so silne environmentálnym odkazom je doplnená o sprievodné slovo profesora Jaroslava Vencálka, ktorý aj napriek jeho teoretickému zameraniu na politologickú oblasť sa pustil do novej jemu neprebádanej oblasti, oblasti umenia a interpretácie umeleckej tvorby. Svoju knihu Spoločensko-enviromentálne výzvy Františka Veselého a vybrané interpretácie umeleckej tvorby autora, predstavil v rámci prednášky 9. septembra v Krajskej galérii. Prof. Jaroslav Vencálek svojim výkladom sprostredkoval vlastný pohľad na autorovu výtvarnú tvorbu, na pravdepodobné zmýšľanie výtvarníka, ktoré ho priviedlo k vytvoreniu miestami nadčasovo pôsobiacich kompozícií s využitím výrazných vyjadrovacích výtvarných prostriedkov. Interpretácia tvorby Františka Veselého je v podaní prof. Vencálka dôkazom toho, že umenie je dostatočne silným impulzom aj pre laika a ne-teoritika umenia ponoriť sa do tajomstiev tvoriacej mysle.

Svedectvom vrúcneho vzťahu Františka Veselého k prírode a k ekológii je vyše 30 diel prezentovaných na výstave. Tie možno rozdeliť do troch okruhov – idylické krajiny, „Pričom tieto jednotlivé jeho diela, vystavené pomocou prírodných komponentov, sú takmer dokonale vyvážené a na pozorovateľa pôsobia bezkonkurenčne nesmierne prívetivo...“ Nasledujú krajiny doplnené o zememeračov, „ktorí svojimi zameriavaniami pripravujú prírodnú krajinu na jej nastávajúcu skazonosnú deformáciu alebo diela s prírodnou krajinou, už priamo zbrázdené skazonosnými devastačnými civilizačnými zásahmi.“ Poslednú skupinu tvoria diela, „v ktorých autor hľadá možné východiská civilizačného vývoja v súlade so životným prostredím. (Kleban, 2019, s. 19)“ Sú to diela, v ktorých autor koncentruje svoje predstavy o vývoji spoločnosti a okolitého sveta.

Dominantný leitmotív prírody a ekológie v tvorbe Františka Veselého je nielen príjemným vizuálnym vnemom pre oko návštevníka, ale premieta sa aj do nášho podvedomia a vzbudzuje tak množstvo otázok o smerovaní toho najdôležitejšieho čo nás obklopuje, a to prírody. Veríme, že pri návšteve výstavy sa téma ochrany životného prostredia stane pre Vás rovnako dôležitou, ako to bolo v celoživotnom smerovaní Františka Veselého.

Mohlo by Vás zaujímať
Sándor Petöfi má bustu na Hlavnej ulici v Prešove
Vedenie mesta Prešov v spolupráci s Generálnym konzulátom Maďarska v Košiciach slávnostne odhalilo bustu venovanú významnej osobnosti uhorských dejín, básnikovi Sándorovi Petöfimu.
Prešov ako centrum divadelného umenia už po 58. raz
Obľúbená súťaž umeleckej tvorivosti vysokoškolákov Slovenska, známa ako Akademický Prešov, sa uskutoční od 22. do 25. apríla 2024. Pred prešovským publikom vystúpia nielen profesionálne divadelné súbory zo Slovenska, ale aj z Čiech, Poľska a Maďarska. So širokým spektrom inscenačných poetík sa predstaví v symbolickom počte sedem študentských a sedem profesionálnych divadelných zoskupení.
ZÍSKAJ SUPER HRACIU KARTIČKU A VYHRAJ VYMAKANÉ CENY!
Nepremeškaj skvelú akciu v kinách CINEMAX! Nakúp na bufete občerstvenie za minimálne 5€ a hraj o skvelé ceny.
Používaním týchto stránok súhlasíte s používaním súborov cookies, ktoré slúžia na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti.
OK