Sobota, 27. apríl 2024
Meniny má Jaroslav | zajtra Jarmila

Centrum mesta zdobí kvetinový kôň Preško

Na kruhovom objazde medzi ulicami Hviezdoslavova a Štefánikova pribudol kvetinový kôň Preško. Vynovený prešovský symbol je vytvorený z trvalkových rastlín.

kôň 1.png

Medzi najvýraznejšie symboly mesta Prešov neodmysliteľne patrí kôň. Ten dostal už v minulosti aj kvetinovú podobu, ktorú sa mesto Prešov rozhodlo po rokoch obnoviť a vrátiť ho späť na verejnosť. Nový kôň Preško už zdobí kruhový objazd pri OC Novum v centre mesta. Pestrosť celého miesta dotvárajú novovysadené levandule.

Nový prešovský kvetinový kôň je vytvorený z trvalkových rastlín – skalných ruží a špeciálnej trávy. Vďaka skladbe rastlín, ktoré nie je potrebné vysádzať každý rok, vydrží táto prírodná výzdoba dlhodobo. Podobizeň koňa je naplnená substrátom. Pri jej výrobe bola použitá kvapôčková závlaha a dve vrstvy textílie. Jedna je netkaná a druhá tkaná, aby udržala vlahu. Do výrezov na textílii bolo pridané hnojivo, aby mali kvety dostatok živín. Kvetinového koňa Preška tvorí celkovo 780 kusov skalných ruží. Jeho vytvorenie trvalo celkovo 270 hodín.

kôň 2.png
kôň 3.png
kôň 4.png
kôň 5.png
kôň 6.png
kôň 7.png
kôň 8.png
kôň 9.png
kôň 10.png
kôň 11.png
kôň 12.png
kôň 13.png
kôň 14.png
kôň 15.png
kôň 16.png
kôň 17.png
kôň 18.png
Mohlo by Vás zaujímať
Na Solivare pribudne 46 nových parkovacích miest
Mesto Prešov vybuduje na Solivare 46 nových miest na parkovanie. Parkoviská pribudnú na Lesníckej ulici medzi 4 vnútroblokmi, kde ľudia doteraz parkovali iba na nespevnených plochách. Zhotoviteľ má ukončenie prác naplánované do konca septembra 2024.
13. zasadnutie Mestského zastupiteľstva mesta Prešov
Primátor mesta Prešov Ing. František Oľha podľa § 13 ods. 4 písm. a) zákona SNR č. 369/1990 Zb. o obecnom zriadení v znení neskorších predpisov zvoláva
Okresné hasičstvo oslavuje storočnicu
Hasiči v prešovskom regióne pomáhajú ľuďom už celé jedno storočie. Toto významné výročie si pripomenú už 5. mája 2024 od 11.00 hod. na Hlavnej ulici v Prešove.
Ďalšie kroky k bezpečnejšiemu prostrediu na prešovských školách
Mesto Prešov podniká ďalšie kroky k tomu, aby sa žiaci prešovských škôl učili v bezpečnejšom prostredí. Jedným z nich je séria školení, ktorých sa zúčastňuje vyše 60 odborníkov zo školského prostredia v zriaďovateľskej pôsobnosti mesta Prešov.
Používaním týchto stránok súhlasíte s používaním súborov cookies, ktoré slúžia na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti.
OK