PIS: aktuálne informácie o meste, radnici a spoločenských, kultúrnych a športových akciach v regióne

https://www.pis.sk/clanok/19879/centrum_mesta_zdobi_kvetinovy_kon_presko.html

Centrum mesta zdobí kvetinový kôň Preško

Na kruhovom objazde medzi ulicami Hviezdoslavova a Štefánikova pribudol kvetinový kôň Preško. Vynovený prešovský symbol je vytvorený z trvalkových rastlín.
kôň 1.png

Medzi najvýraznejšie symboly mesta Prešov neodmysliteľne patrí kôň. Ten dostal už v minulosti aj kvetinovú podobu, ktorú sa mesto Prešov rozhodlo po rokoch obnoviť a vrátiť ho späť na verejnosť. Nový kôň Preško už zdobí kruhový objazd pri OC Novum v centre mesta. Pestrosť celého miesta dotvárajú novovysadené levandule.

Nový prešovský kvetinový kôň je vytvorený z trvalkových rastlín – skalných ruží a špeciálnej trávy. Vďaka skladbe rastlín, ktoré nie je potrebné vysádzať každý rok, vydrží táto prírodná výzdoba dlhodobo. Podobizeň koňa je naplnená substrátom. Pri jej výrobe bola použitá kvapôčková závlaha a dve vrstvy textílie. Jedna je netkaná a druhá tkaná, aby udržala vlahu. Do výrezov na textílii bolo pridané hnojivo, aby mali kvety dostatok živín. Kvetinového koňa Preška tvorí celkovo 780 kusov skalných ruží. Jeho vytvorenie trvalo celkovo 270 hodín.

 
25.10.2021 | Autor: Mgr. Vladimír Tomek | Mesto Prešov | čítané: 1419 krát