PIS: aktuálne informácie o meste, radnici a spoločenských, kultúrnych a športových akciach v regióne

https://www.pis.sk/clanok/19864/polske_dni_v_caraffke_predstavuju_stroje-_grotesku_a_absurdny_humor.html

Poľské dni v Caraffke predstavujú stroje, grotesku a absurdný humor

Mesto Prešov v spolupráci s PKO Prešov a Mestskou galériou Caraffka vás srdečne pozývajú na vernisáž výstavy Lemov bestiár podľa Daniela Mróza v piatok 15. októbra 2021 o 17:00 hod.v Mestskej galérii Caraffka v Prešove.
Caraffka.jpg

Sci-fi román je literárny žáner, v ktorom Stanisław Lem (ktorého 100. výročie narodenia si tento rok pripomíname) dosiahol najväčší úspech a ktorý tento výnimočný poľský spisovateľ využíval, zušľachtil a povýšil do umeleckých výšin. Najdokonalejšiu grafickú podobu hrdinom Lemových diel zase poskytol krakovský grafik Daniel Mróz.

Pre väčšinu spisovateľových obdivovateľov sa Mrózove ilustrácie a Lemove texty zrástli do neoddeliteľného celku. Okrem umeleckej dokonalosti sa Mrózove práce totiž vyznačovali aj nejednoznačnosťou, sťa nespútaná predstavivosť a veľká dávka grotesky a absurdného humoru. Jeho ilustrácie pritom nezohrávajú úlohu len akéhosi sluhu pre Lemovu prózu; spolu s ňou totiž budujú svet, ktorý je kompatibilný a zároveň vlastný. V bestiári nájdeme emancipované stroje, ktoré sú tak trochu zlovestné a hrozivé, a zároveň groteskné, ktoré starostlivo nakreslil majster Mróz – nájdete ich spolu s popisom z románov a poviedok majstra Lema.

Výstava je súčasťou 6. Poľských dní v Prešove a bude pre návštevníkov galérie dostupná v termíne 15. – 31. októbra 2021.

Vstup v súlade s platnými pandemickými opatreniami.

 
15.10.2021 | Autor: Mgr. Vladimír Tomek | Mesto Prešov | čítané: 1172 krát