PIS: aktuálne informácie o meste, radnici a spoločenských, kultúrnych a športových akciach v regióne

https://www.pis.sk/clanok/19850/presovsky_kraj_vital_pocas_leta_najma_domacich_navstevnikov.html

Prešovský kraj vítal počas leta najmä domácich návštevníkov

Pod návštevnosť Prešovského kraja sa v prvom polroku opäť podpísala pandémia. Podľa predbežných štatistík dopadla letná sezóna dobre. Najväčšiu zásluhu na tom majú domáci turisti. Krivka návštevnosti kopíruje intenzitu šírenia ochorenia COVID – 19 a s ním súvisiacich pandemických opatrení.

Počet návštevníkov všetkých ubytovacích zariadení za prvý polrok 2021 klesol o 64 % v porovnaní s tým istým obdobím minulého roka. Z celkového počtu 97 265 návštevníkov tvorí 90 % podiel domáca klientela. V prvom polroku 2021 tak klesol aj celkový počet prenocovaní o 60 %.

„Čísla hovoria samé za seba. Kým len za február 2020 zavítalo do Prešovského kraja 99 723 návštevníkov, za prvých šesť mesiacov tohto roka to bolo menej, čo odzrkadľuje dopad pandémie na cestovný ruch, “ zdôrazňuje výkonný riaditeľ KOCR Severovýchod Slovenska Martin Janoško.

Po oslabení koronavírusu počas letných mesiacov sa návštevnosť Prešovského kraja zlepšila. V júli 2021 sa zvýšila o 6,8 % v porovnaní s tým istým mesiacom roka 2020. V júli 2021 privítal Prešovský kraj celkovo 121 047 návštevníkov všetkých ubytovacích zariadení. Počet prenocovaní sa vyšplhal na číslo 394 235. Výrazné zastúpenie aj v týchto štatistikách majú domáci návštevníci. V porovnaní s júlom 2020 vzrástol ich počet o 20,6 %. Na druhej strane však klesol počet zahraničných návštevníkov o 33,4 %, čo predstavuje výraznú stratu na tržbách v cestovnom ruchu. Podobnú mieru zastúpenia domácej návštevnosti očakáva KOCR Severovýchod Slovenska aj v auguste. Konkrétne čísla Štatistického úradu SR budú známe na konci mesiaca október.

Projekty podporujúce rast turizmu
Ústrednou kampaňou KOCR Severovýchod Slovenska počas letnej sezóny bolo opäť LEGENDARIUM. Projekt, prioritne zameraný pre rodiny s deťmi, prilákal do Prešovského kraja návštevníkov z celého Slovenska, ale i zahraničia. „Táto kampaň je veľmi špecifická a dynamická, presné čísla návštevnosti preto môžeme len odhadnúť. S určitosťou však vieme povedať, že LEGENDARIUM prilákalo do Prešovského kraja jednodňových, ako aj viacdňových návštevníkov, “ uvádza Janoško. Len prihlásených 1500 súťažiacich do záverečného žrebovania, navštívili lokality zapojené do kampane viac ako 27 tisíckrát. V priemere tak zvýšil tento projekt návštevnosť konkrétneho miesta o 530 návštevníkov. Do projektu bolo zapojených 51 lokalít z Prešovského kraja vrátane múzeí, galérií, kúpeľov, historických objektov a pod.

Snahou KOCR Severovýchod Slovenska v tomto roku je zatraktívniť konkrétne miesta záujmu návštevníkov, ako sú napríklad hrady a drevené kostoly Prešovského kraja. „V polovici leta sme preto spustili projekt Hradná cesta, v rámci ktorého odmenami motivujeme, ale hlavne informujeme turistov o možnosti navštíviť hrady v Prešovskom kraji. Do projektu sme celkovo zapojili 17 hradov a zrúcanín od východu na západ, “ vysvetľuje Janoško. KOCR Severovýchod Slovenska pripravila v tomto roku pre štyri drevené cerkvi – Brežany, Jalová, Jedlinka, Vyšný Komárnik, kompletného audiosprievodcu v štyroch jazykoch (angličtina, nemčina, poľština a slovenčina), v spolupráci s OOCR Horný Zemplín Horný Šariš zabezpečí pre tento projekt tiež potrebnú infraštruktúru v podobe audioprehrávačov. V roku 2022 by mohli pribudnúť audiosprievodcovia v ďalších chrámoch, keďže v Prešovskom kraji sa ich nachádza viac ako tridsať.

Zájazdová linka
KOCR Severovýchod Slovenska vypravovala aj počas tohtoročnej letnej sezóny turistický autobus Horný Zemplín na trase Medzilaborce – Svidník. O zájazdovú linku bol väčší záujem, ako vlani. „Zaznamenali sme medziročný nárast prepravených osôb o polovicu. K zvýšenému záujmu o túto linku určite prispel turistický sprievodca, ktorý sprevádzal návštevníkov Horného Zemplína a Šariša po väčšine kultúrnych atrakcií na trase, “ opisuje Janoško. KOCR Severovýchod Slovenska pred štartom tejto zájazdovej linky upravila itinerár zastávok. Zaujímavým lákadlom bolo napríklad Dedinské múzeum Driečna či Miniskanzen rusínskej dediny. Celkovo štartoval autobus dvadsaťkrát.

V spoluprácu so ZSSK a.s. a Ministerstvom dopravy a výstavby SR vypravovala KOCR Severovýchod Slovenska letné vlakové spojenia, ktoré sa v Prešovskom kraji týkali štyroch liniek, a to konkrétne trás Spišská Nová Ves – Levoča, Prešov – Banská Bystrica, Prešov – Stará Ľubovňa a Prešov – Stakčín. Posledné menované spojenie bolo tohtoročnou novinkou a zároveň lákadlom pre milovníkov pešej turistiky, ako aj cykloturistiky a to priamo v srdci najvýchodnejšieho národného parku na Slovensku – NP Poloniny, kde sa nachádzajú Karpatské bukové pralesy zaradené na zoznam svetového prírodného dedičstva UNESCO. ZSSK v súčasnosti vyhodnocuje úspešnosť a kapacitu naplnenia predmetných vlakových spojení.

Infraštruktúra
V súčasnosti KOCR Severovýchod Slovenska finišuje so značením turistickej trasy Svätomariánskej púte – („Svetla z východu“), ktorá vedie po turistických a cykloturistických trasách. Značenie sa realizuje medzi štyrmi najvýznamnejším pútnickými miestami, ktoré sú zasvätené mariánskemu kultu – Ľutina, Levoča, Litmanová a Gaboltov. Medzi týmito pútnickými miestami pribudne na 270 kilometroch približne 80 turistických tabúľ. V tomto roku prebieha v Prešovskom kraji obnova existujúceho cykloznačenia a vznikajú aj nové značené cyklotrasy. Súčasne sa upravujú obľúbené singeltracky v Lechnici, cyklotrasa Bachledka – Príslop a mnohé ďalšie.

V meste Humenné sa v súčasnosti uskutočňuje osádzanie 26 kusov parkových lavičiek, 13 oblúkových stojanov na bicykle, 13 odpadkových košov a 3 drevené informačné tabule. V meste Snina pribudne 10 cyklostojanov pre zvýšenie komfortu cyklistickej infraštruktúry. Do konca roka 2021 bude v Bardejove k dispozícii obnovený Skatepark nachádzajúci sa na Toplianskej ulici. Spolu s OOCR Šariš Bardejov zabezpečuje KOCR Severovýchod Slovenska obnovu lavičiek, stolov, altánkov a prekážok. V projekte je tiež vybudovanie nových prvkov.

* Zdroj údajov: Štatistický úrad SR
** Poznámka: Štatistika ubytovacích zariadení obsahuje údaje od všetkých právnických osôb a fyzických osôb s prideleným IČO, ktoré sú vedené v Registri ubytovacích zariadení ŠÚ SR a poskytujú prechodné ubytovanie návštevníkom cestovného ruchu.

 
7.10.2021 | Autor: Mgr. František Baláž | Kultúra a voľný čas | čítané: 1294 krát