Piatok, 19. apríl 2024
Meniny má Jela | zajtra Marcel

SAD-ky svojich 300 miliónov dostanú

Na dnešnom stretnutí najvyšších predstaviteľov samosprávnych krajov s premiérom Róbertom Ficom zarezonovala aj otázka financovania verejnej autobusovej dopravy.

R. Fico a P. Chudík

„Ešte z rokov 2004 a 2005 existuje vo vzťahu k samosprávnym krajom dlh 300 miliónov korún pre prevádzkovateľov verejnej autobusovej dopravy, ktorý sme sa rozhodli uznať. Pokúsime sa ho riešiť ešte v rámci tohto rozpočtového roka,“ uviedol po rokovaní slovenský premiér. „Umožní nám to riešiť tohtoročný problém SAD-iek,“ reagoval na Ficove slová predseda PSK Peter Chudík. Dodal, že bezpredmetnou sa tým stáva aj žaloba, ktorú samosprávne kraje podali v súvislosti s dlhom štátu na Generálnu prokuratúru.

Podľa Chudíka ale zmenu potrebuje celý systém financovania výkonov dopravcov vo verejnom záujme. „Samosprávny kraj by mal riešiť obslužnosť regiónu a štát prostredníctvom svojho ministerstva riešil zľavnené cestovné lístky. S takýmto návrhom súhlasia aj SAD-ky,“ predložil návrh zoskupenia SK8, združujúceho všetky kraje, P. Chudík. Fico označil takýto návrh za logicky znejúci, nebol si ale istý, či s ním bude súhlasiť aj vláda. „Niekedy sú problémom zdanlivé maličkosti,“ uviedol R. Fico. Ten ale zástupcov krajskej samosprávy ubezpečil v tom, že budú mať možnosť menovať svojich zástupcov v podnikoch SAD s cieľom posilniť ich kontrolu zo strany žúp.
(ik)

Používaním týchto stránok súhlasíte s používaním súborov cookies, ktoré slúžia na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti.
OK