PIS: aktuálne informácie o meste, radnici a spoločenských, kultúrnych a športových akciach v regióne

https://www.pis.sk/clanok/19824/us_open_2021_a_vsetko_co_potrebujete_vediet.html

US Open 2021 a všetko čo potrebujete vedieť

Posledný tenisový grandslam, ktorý tento rok môžeme sledovať je US Open 2021 so svojím už 141. ročníkom, odohrávajúci sa v termíne od 30. augusta do 12. septembra. Tradične sa bude hrať na tvrdom povrchu Pro DecoTurf v tenisovom areáli Flushing Meadows v New Yorku. Tento rok sa oproti tomu minulému môžeme tešiť na to, že sa US Open vracia v plnej sile a s prítomnosťou tých najlepších svetových tenistov a tenistiek. Organizátori tohtoročného grand slamu oznámili, že neplá-nujú žiadne kapacitné obmedzenia počtu divákov v areáli. US Open 2021 tak bude prvým veľkým turnajom od Australian Open 2020 s naplneným počtom návštevníkov.
Social beat.jpg

Program US Open 2021

Kvalifikácia na US Open 2021 a na hlavný turnaj sa začala 24. augusta a trvala do 27. augusta 2021. Hlavný turnaj US Open odštartoval 30. augusta a tretie kolo je na programe 3. – 4. septembra. Na-sleduje dvojdňové osemfinále, štvrťfinále, semifinále a celý turnaj sa zakončí mužským finále US Open, ktoré je na pláne 12. septembra. Finále žien prebehne o deň skôr.

• 24. – 27. 8. – Kvalifikácia
• 30. – 31.8. – 1. kolo
• 1. – 2. 9. – 2. kolo
• 3. – 4. 9. – 3. kolo
• 5. – 6. 9. – Osemfinále
• 7. – 8. 9. – Štvrťfinále
• 9. – 10. 9. – Semifinále
• 11.9. – Finále žien / finále ženskej a mužskej štvorhry
• 12.9. – Finále mužov / finále zmiešanej štvorhry

Kurzy na celkového víťaza

Napriek faktu, že Djokovičovi nevyšla olympiáda podľa predstáv, na US Open stále patrí medzi najväčších favoritov na hlavnú výhru. Prípadným víťazstvom na tohtoročnom US Open by sa totiž dostal do vedenia historických tabuliek so ziskom celkových 21 grand slamových titulov a vyhral by aj všetky grand slamy v roku 2021. Motivácia z jeho strany bude teda určite obrovská, jeho výho-dou bude fakt, že jeho najväčší rivali budú na US Open chýbať. Roger Federer, Dominic Thiem a Rafael Nadal sa kvôli zraneniam nezúčastnia a museli svoju účasť odvolať.

Najväčšou favoritkou na víťazstvo v ženskej časti pavúka US Open je Naomi Osaka – a to aj na-priek tomu, že odstúpila z French Open a Wimbledonu. Druhou kandidátkou na celkové prvenstvo je Ashley Bartyová a o tretie miesto sa delia Serena Williams, Aryna Sabalenka a Simona Halep.

Kto je vaším favoritom na víťazstvo? Chcete si podať na US Open stávky? Tipovanie na tenis je veľmi obľúbené a zároveň špecifické aj v slovenskej stávkovej kancelárii Doxxbet. Najväčšiu popu-laritu majú LIVE stávky, v ktorých je práve tenis najtipovanejším športom. Ak tipujete po prvý krát, odporúčame využiť bezrizikovú stávku alebo skúste sa pozrieť na kompenzáciu. Inšpirujte sa tipmi ako stávkovať na tenis a vyťažiť zo svojej stávky maximum. K tenisu a turnajom vám Doxxbet vždy prináša aj niečo extra, rôzne sprievodné akcie či bonusy.

Slováci na US Open 2021

Sledujte ako sa bude dariť slovenským tenistom a tenistkám na poslednom tohtoročnom grand sla-me roka US Open 2021 v zápasoch dvojhry alebo štvorhry. Do bojov v hlavnej súťaži US Open 2021 sa zapojil aj slovenský tenista Alex Molčan, ktorý sa pri grandslamovom debute prebojoval už do 3. kola dvojhry na US Open. Je to pre neho tak najväčší úspech v kariére, vo svojich dvadsiatich troch rokoch sa zaradil medzi 32 najlepších hráčov sveta. Naša tenistka Anna Karolína Schmiedlová neuspela v 2. kole dvojhry, prehrala so štrnástou nasadenou Ruskou Anastasiou Pavľučenkovovou po trojsetovom boji. Tenista Filip Polášek sa spoločne s Austrálčanom Johnom Peersom prebojovali do 2. kola štvorhry.

Kde sledovať priame prenosy

Chcete sledovať US Open 2021 LIVE? V televízii prenosy zo zápasov nájdete na športových stani-ciach Eurosport 1 a 2. Ak chcete sledovať US Open online bez obmedzení kedykoľvek a kdekoľ-vek, sledujte internetové televízie stávkových kancelárií. Vďaka tomu uvidíte US open aj na počíta-či, tablete alebo mobilnom telefóne. Ako bonus môžete sledovať aj viac zápasov súčasne. Pri sledo-vaní živých prenosov si môžete podať aj LIVE stávky na víťaza, výsledok alebo priebeh zápasu.

Body pre hráčov do rebríčka ATP alebo WTA a dotácie

Rovnako ako pri iných grand slamoch, aj tu tenisti dosiahnu veľké množstvo bodov do rebríčka ATP či WTA. Víťazi turnaja získajú totožné množstvo bodov ako napr. pri Roland Garros alebo Australian Open – rovných 2 000. Nezáleží pritom, či sa jedná o hráča alebo hráčku. Rozdiel v bo-doch je až na ďalších priečkach, kde hráč na druhom mieste získa 1 200 bodov, ale hráčka o niečo viac, a to 1 300.

V roku 2021 budú v porovnaní s rokom 2020 finančné odmeny pre víťazov US Open najvyššie v histórii. Prekonali aj predošlé maximum z roka 2019 pred pandémiou. Kvalifikačný turnaj US Open 2021 má dotáciu takmer 6 miliónov amerických dolárov, čo je nárast o vyše 60 % oproti poslednej kvalifikácii v roku 2019 (v roku 2020 sa kvalifikácia na US Open nekonala). Aj v tomto roku je výš-ka odmien úplne zhodná pre mužskú aj ženskú časť pavúka. Nie je to ale žiadne prekvapenie, veď práve US Open bol vôbec prvým turnajom, ktorý vyrovnal odmenu za víťazstvo v turnaji medzi mužmi a ženami už od roku 1973. Prize money za účasť na 1. kole hlavného turnaja sa zvýšila o viac ako 20 % na rovných 75.000 $. Podobne sa zvýšili odmeny pre všetkých hráčov až po štvrťfinálovú fázu. To všetko aj vďaka tomu, že sa naopak zmenšila odmena pre víťazov a najúspešnejších hráčov celého turnaja.

Zaujímavé fakty a štatistiky

Na kurtoch v Newporte na Rhode Islande sa začala písať história americkej tenisovej v roku 1881. New York sa stal dejiskom US Open až v roku 1915. Turnaj odštartoval pod názvom US National Championships. A zapojiť sa doň smeli výhradne členovia Národnej tenisovej asociácie Spojených štátov (USNLTA). Vôbec prvé víťazstvo v súťaži patrí Richardovi Searsovi. Bostončan spočiatku dominoval a prvenstvo obhájil ešte v šiestich nasledujúcich ročníkoch. V roku 1884 do platnosti vstúpilo pravidlo, ktoré obhajcovi titulu automaticky zaručovalo účasť v nasledujúcom finále. Sears sa zakaždým stretol vo finále s rozličným súperom a zakaždým sa napokon tešil z triumfu.
Pôvodne sa všetky duely v rámci US Open konali na trávniku. K zmene prišlo v roku 1975, kedy hráči dostali príležitosť porovnať trávu s pomalšou antukou. Už o tri roky neskôr ju však organizáto-ri vymenili za špeciálny tvrdý povrch, zložený z vrstvy akrylu a asfaltovej bázy. Jimmy Connors vyhral US Open na všetkých troch povrchoch. Stále zostáva jediným hráčom, ktorý víťazil na tráv-niku, na antuke i na tvrdom povrchu.
Hlavné dejisko duelov na US Open nesie meno po tenistovi z Virgínie, ktorý zvíťazil v úvodnom ročníku otvorenej éry. Až od roku 1968 sa turnaja mohli zúčastniť profesionálni hráči. Arthur Ashe - dvadsaťpäťročný dôstojník americkej armády - nedisponoval statusom profesionála. Za prvenstvo v najvýnosnejšom tenisovom šampionáte preto nezískal štrnásťtisíc dolárov ako odmenu pre víťaza. Jeho zisk predstavoval dvadsať dolárov za každý odohratý deň. Arthur Ashe bol prvým Afroameri-čanom, ktorý zvíťazil v mužskej dvojhre na grandslamovom turnaji.

 
20.9.2021 | Autor: Team Socialbeat | Šport | čítané: 1228 krát