PIS: aktuálne informácie o meste, radnici a spoločenských, kultúrnych a športových akciach v regióne

https://www.pis.sk/clanok/19803/v_presove_rastie_ruza_generala_m-r-stefanika.html

V Prešove rastie ruža generála M.R.Štefánika

Mesto Prešov je ďalším zo slovenských miest, ktoré zdobí Ruža Generál Štefánik. Tento špeciálne vyšľachtený druh venovaný osobnosti M. R. Štefánika vysadili pri Zariadení pre seniorov Náruč v Prešove.
ruža 1.jpg

Ružu Generál Štefánik vysadila pri Zariadení pre seniorov Náruč na Veselej ulici primátorka mesta Prešov Andrea Turčanová spolu s Ruženou Kormošovou, predsedníčkou Spoločnosti M. R. Štefánika zo Spišskej Novej Vsi a Jozefom Dobrovičom, riaditeľom Náruče.

„Generál Milan Rastislav Štefánik je nezabudnuteľnou osobnosťou našich dejín, ktorá sa výrazne zaslúžila o vznik Československa. Táto ruža bude odteraz pripomínať jeho odkaz aj v našom meste a zároveň po vykvitnutí poteší svojou krásou aj našich seniorov, klientov Náruče, " uviedla primátorka mesta Prešov Andrea Turčanová.

Ruža Generál Štefánik bola zasadená v rámci projektu „100 ruží pre Štefánika“, ktorého cieľom je vysadiť na Slovensku pri príležitosti Roka M. R. Štefánika (100. výročie tragickej smrti generála a 140. výročie jeho narodenia) sto ruží Generál Štefánik.

V Prešove rastie ruža generála M. R. ŠtefánikaPri ruži je osadená aj pamätná tabuľa, ktorá bude spolu s ružou ľuďom v Prešove a v ďalších slovenských mestách pripomínať túto veľkú osobnosť našich i medzinárodných dejín.

Zaujímavosti o Ruži Generál Štefánik

Ružu vypestoval český šľachtiteľ Jan Böhm v roku 1931 na znak úcty k zakladateľovi československého štátu generálovi Milanovi Rastislavovi Štefánikovi.

Ruža Generál Štefánik bola vyšľachtená z druhu „Briliant“ a v kruhu odborníkov je označovaná ako hybridná „Rosa alba“. Patrí do skupiny kultivovaných odrôd ruží. Je to sadová kríčková ruža vyrastajúca do výšky 120 až 130 centimetrov.

Ruža má modrofialovú farbu, za veľmi teplého počasia až celkom modrú. Zaujímavosťou je, že čím väčšie je teplo, tým sú kvety tejto ruže krajšie.

 
31.8.2021 | Autor: Mgr. Vladimír Tomek | Mesto Prešov | čítané: 770 krát