PIS: aktuálne informácie o meste, radnici a spoločenských, kultúrnych a športových akciach v regióne

https://www.pis.sk/clanok/19794/ucastnici_roma_versitas_spoznavali_na_presovskej_univerzite_romsku_kulturu.html

ÚČASTNÍCI ROMA VERSITAS SPOZNÁVALI NA PREŠOVSKEJ UNIVERZITE RÓMSKU KULTÚRU

Na Prešovskej univerzite v Prešove dnes vyvrcholil druhý ročník vzdelávacieho podujatia s názvom Roma Versitas. Od pondelka 16. augusta do piatka 20. augusta ho navštevovalo celkovo 14 detí, ktoré prostredníctvom prednášok a tvorivých dielni spoznávali rómsku kultúru na Slovensku.
RV 1.jpg

Projekt Roma Versitas je výsledkom spolupráce občianskeho združenia Ďakujem , ,Paľikerav" z Varhaňoviec, Dokumentačno-informačného centra rómskej kultúry (DIRCK) Štátnej vedeckej knižnice v Prešove a Ústavom rómskych štúdií (URŠ) Prešovskej univerzity v Prešove. „Cieľom je zvýšiť záujem rómskych žiakov a ich rodičov o vzdelanie vo všeobecnosti, ale hlavne nám ide o to, aby sa deti dozvedeli niečo nové, zažili vysokoškolské prostredie, kam by raz mohli prísť ako študenti, “ uviedla Renáta Pankievič, riaditeľka OZ Paľikerav. Ako dodala, projekt je primárne určený pre rómskych žiakov 1. a 2. stupňa základných škôl z Košického a Prešovského kraja, ktoré sa počas roka zúčastňovali na aktivitách občianskeho združenia.

Celotýždňový program študentskej detskej Roma Versitas bol rozdelený do dvoch častí. Prvá, pozostávala z prednášok a tvorivých dielní, ktoré zabezpečoval URŠ spoločne s DIRCK. Druhá časť bola venovaná aktivitám pod taktovkou animátorov knižného klubu OZ Paľikerav. V rámci prednášok sa malí študenti dozvedeli viac o rómskej kultúre, spoznávali zvyky Rómov v minulosti i súčasnosti, ale tiež rómsku literatúru na Slovensku od orálnej tradície Rómov až po počiatky modernej knižnej tvorby. Dotkli sa aj knižnej tvorby staršej generácie rómskych spisovateľov i tých spisovateľov, ktorí stáli pri zrode modernej literárnej tvorby v písanej podobe.

„Súčasťou poobedného programu žiakov bolo stretnutie s vysokohorským nosičom, kde sa deti dozvedeli o živote a práci týchto mužov, učili sa pliesť košíky z papiera, ale navštívili tiež ekopark či kino. Nemenej zaujímavá bola aj návšteva hrobu významnej rómskej spisovateľky Eleny Lackovej, “ priblížil jeden z animátorov združenia Ivan Žiga.

Študentská detská Romas Versitas začala tradične imatrikuláciou a vyvrcholila promočným aktom, na ktorom organizátori účastníkom odovzdali diplom o úspešnom absolvovaní štúdia, v rámci ktorého získali titul „bakalárček“.

Projekt sa realizoval čiastočne aj zo zdrojov Fondu na podporu kultúry národnostných menšín.

 
20.8.2021 | Autor: Mgr. Anna Polačková, PhD. | Vzdelávanie a školstvo | čítané: 1413 krát