PIS: aktuálne informácie o meste, radnici a spoločenských, kultúrnych a športových akciach v regióne

https://www.pis.sk/clanok/19784/sachovy_turnaj_presov_open_ma_za_sebou_14-_rocnik.html

Šachový turnaj Prešov OPEN má za sebou 14. ročník

Po skončení obľúbeného šachového turnaja Prešov OPEN sú už známe mená najlepších šachistov. Športové podujatie sa aj tento rok konalo v priestoroch Hotela Senátor.
šachový turanj 8.jpg

14. ročník šachového turnaja Prešov OPEN takmer dosiahol rekordnú účasť súťažiacich. Organizátori z usporiadajúceho oddielu PŠK Tatran DASON Prešov museli pre kapacitné obmedzenie hracích priestorov v Hoteli SENÁTOR odriecť niekoľko prihlášok. Na poslednú chvíľu však odriekla účasť aj skupina silných hráčov z Poľska. Na turnaji v metropole Šariša sa tak nakoniec zúčastnilo 71 hráčov z Poľska, Česka a Slovenska.

V najsilnejšej kategórii nad ELO 2000, v ktorej štartovalo 12 hráčov, zvíťazil talentovaný Martin Jablonický z ŠK Osuské so ziskom 5,5 bodu zo 7 možných, pred Vranovčanom Jozefom Fenikom ml. , ktorý sa stal zároveň majstrom Prešovského kraja. Na treťom mieste sa umiestnil Poliak Ryszard Kasperek, ktorý v roku 2019 zvíťazil a vlani skončil na 2. mieste. 4. a 5. miesto obsadili najvyššie nasadení hráči Ján Smolen z Aqamarínu Podhájska a domáci veľmajster Mikuláš Maník. Obaja získali 5,5 boda, ale mali slabšie pomocné hodnotenie. Stredná kategória s ELO 1801-2000 s účasťou 17 hráčov bola veľmi vyrovnaná, keď prví piati hráči získali po 4,5 boda. Lepším pomocným hodnotením, ktoré zohľadňuje silu súperov napokon zvíťazil Piotr Sygulsky z Poľska, pred Eduardom Paňkom ml. zo Stropkova a Danielom Dujavom z ŠK Sabinov. V najnižšej kategórii do 1800 ELO, kde bojovalo 42 hráčov, sa najlepšie darilo mladému Prešovčanovi Jurajovi Vargoškovi zo Slávie PU Prešov so ziskom 4 bodov, ktorý si zároveň odniesol aj pohár pre najlepšieho hráča do 15 rokov. Druhé miesto obsadil Matúš Pekár zo Slovana Bratislava a tretí skončil Michal Gajdoš z usporiadajúceho oddielu PŠK Tatran Prešov, obaja so 4 bodmi.

Kategóriu „Seniorov“ ovládol s 5 bodmi domáci matador Peter Demeter, ktorý absolútne skončil na 6. mieste. Druhý bol so 4 bodmi Ján Bakalár z Rajeckých Teplíc a tretí Milan Marvanyi z ŠK Drienov s 3,5 bodmi. Najlepšou ženou sa stala Natália Ivanecká, reprezentujúca Sláviu PU Prešov. Cenu pre najlepšieho účastníka do 15 rokov si odniesol Patrik Tokarčík z Bardejova, najmladším účastníkom vôbec bol iba osemročný talent Ryan Mazák z TJ Slavia Košice, ktorý získal 3,5 boda.

Šachový turnaj Prešov OPEN sa konal pod záštitou primátorky mesta Prešov Andrey Turčanovej.

 
9.8.2021 | Autor: Mgr. Vladimír Tomek | Kultúra a voľný čas | čítané: 1214 krát