PIS: aktuálne informácie o meste, radnici a spoločenských, kultúrnych a športových akciach v regióne

https://www.pis.sk/clanok/1976/proti_osteoporoze_je_najvhodnejsia_prevencia.html

Proti osteoporóze je najvhodnejšia prevencia

Dnes poobede sa za účasti vyše 300 odborníkov z ôsmich krajín sveta začal v Divadle Jonáša Záborského v Prešove 9. medzinárodný kongres slovenských a českých osteológov. O osteoporóze, teda „rednutí kostí“, a jej následkoch na ňom diskutujú aj špičkoví odborníci z Nemecka, Švajčiarska, USA, či Izraela.

„Osteoporóza je závažné ochorenie, ktoré prebieha rýchlo a nenápadne. Nebolí, ale jej konečným nepriaznivým dôsledkom sú osteologické zlomeniny, ktoré majú ďalekosiahle následky. Dôjsť pri nich môže aj k úmrtiu. Počty týchto zlomenín sú pritom na Slovensku alarmujúce a neustále stúpajú,“ upozornil na vážnosť témy primár ortopedického oddelenia FNsP v Prešove a predseda organizačného výboru kongresu Ján Kľoc.

Ako dodal, toto ochorenie sa najčastejšie vyskytuje u žien po menopauze, pacientov s endokrinologickými ochoreniami, ale aj u reumatických pacientov. Postihnúť ale môže každého. Aj preto je podľa J. Kľoca pri osteoporóze najdôležitejšia prevencia. A tak sa organizátori medzinárodného kongresu rozhodli počas celého trvania akcie umožniť širokej verejnosti podstúpiť kontrolné vyšetrenie kostí – tzv. screening. „Ten určí stupeň hustoty kostí a upozorní na tendenciu osteoporózy,“ informoval J. Kľoc. Ak by záujemcovia o takéto preventívne vyšetrenie nevyužili túto možnosť, k dispozícii sú im v Prešove celoročne tri celotelové denzitometre určené na screeningové vyšetrenia. Tie môžu pacienti nájsť v osteocentre doliečovacieho centra Oáza na Sídlisku II ako aj v nemocnici na Levočskej ulici a vo Fakultnej nemocnici J.A. Reimana. „Tieto vyšetrenia sú pritom plne hradené zdravotnými poisťovňami a pre pacienta sú preto bezplatné,“ dodal na záver primár ortopedického oddelenia.
(ik)

 
7.9.2006 | Pridal: Redakcia PIS | Zdravotníctvo | čítané: 3089 krát