Piatok, 26. apríl 2024
Meniny má Jaroslava | zajtra Jaroslav

Jazdíte na bicykli či kolobežke správne? Prešovskí mestskí policajti upozorňujú na základné pravidlá

Prešovskí mestskí policajti počas stredy 16. júna v teréne monitorovali jazdy cyklistov a kolobežkárov, aby ich oboznámili so základnými pravidlami cestnej premávky a poukázali na bezpečnosť jazdy.

img 2.jpg

Akcia príslušníkov Mestskej polície Prešov bola zameraná na prevenciu, sledovanie disciplinovanosti cyklistov, kolobežkárov a chodcov na chodníkoch a cestičkách pre cyklistov. Mestskí policajti v teréne monitorovali chodcov, cyklistov a kolobežkárov až do večerných hodín.

Počas monitorovania v teréne spozorovali príslušníci Mestskej polície v Prešove takmer 50 porušení pravidiel. V 22 prípadoch jazdili cyklisti a kolobežkári po chodníku pre chodcov a v 25 prípadoch policajti upozornili chodcov, ktorí sa pešo pohybovali po cyklochodníku.

Jazdíte na bicykli či kolobežke správne? Prešovskí mestskí policajti upozorňujú na základné pravidlá. V niektorých prípadoch išlo o nevedomosť z porušenia zákona či obavu z jazdy po preplnených komunikáciách v meste, kde sa cyklisti necítia v bezpečí. Rovnako to bolo aj v prípade rodín s deťmi na bicykloch, ktoré volia rovnakú alternatívu.

„Našu kontrolu občas, žiaľ, niektorí občania vnímajú dokonca ako nútenie, aby jazdili po nebezpečných a preplnených cestách, " opisujú mestskí policajti, ktorí dennodenne v teréne riešia množstvo podobných prípadov.

Mestská polícia Prešov pripomína základné pravidlá:

Chodec je povinný používať predovšetkým chodník. Po chodníku sa chodí vpravo. Tam, kde chodník nie je alebo kde je neschodný, chodí sa po ľavej krajnici; tam, kde nie je krajnica alebo kde je krajnica neschodná, chodí sa čo najbližšie pri ľavom okraji vozovky. To platí aj pre chodca, ktorý nesie predmet, ktorým by mohol ohroziť premávku na chodníku alebo na krajnici.
Na bicykli sa jazdí predovšetkým po cestičke pre cyklistov. Po cestičke pre cyklistov sa jazdí vpravo. Kde cestička pre cyklistov nie je alebo nie je zjazdná, jazdí sa pri pravom okraji vozovky. Ak sa tým neohrozujú ani neobmedzujú chodci, smie sa jazdiť po pravej krajnici. Osoby mladšie ako desať rokov smú jazdiť po chodníku.
Vodič samovyvažovacieho vozidla (kolobežky) smie jazdiť po pravej strane chodníka, cestičky pre chodcov alebo priechodu pre chodcov, len ak neohrozí a neobmedzí chodcov, pričom nesmie prekročiť rýchlosť chôdze. Vodič samovyvažovacieho vozidla smie jazdiť po pravej strane vyhradeného jazdného pruhu pre cyklistov, cestičky pre cyklistov alebo priechodu pre cyklistov, len ak neohrozí a neobmedzí cyklistov.
Za bezpečnosť jazdy na elektrokolobežke zodpovedá samotný jazdec. Je preto dôležité, aby prispôsobil rýchlosť jazdy okolitým podmienkam. Taktiež je odporúčané používať pri jazde helmu, nejazdiť v daždi či silnom vetre a vyhýbať sa prudkému zatáčaniu. Každý jazdec by mal od okoloidúcich osôb udržiavať dostatočný odstup, tak, aby nedošlo ku kolízii.

img 1.jpg
img 3.jpg
img 4.jpg
img 5.jpg
Mohlo by Vás zaujímať
Na Solivare pribudne 46 nových parkovacích miest
Mesto Prešov vybuduje na Solivare 46 nových miest na parkovanie. Parkoviská pribudnú na Lesníckej ulici medzi 4 vnútroblokmi, kde ľudia doteraz parkovali iba na nespevnených plochách. Zhotoviteľ má ukončenie prác naplánované do konca septembra 2024.
13. zasadnutie Mestského zastupiteľstva mesta Prešov
Primátor mesta Prešov Ing. František Oľha podľa § 13 ods. 4 písm. a) zákona SNR č. 369/1990 Zb. o obecnom zriadení v znení neskorších predpisov zvoláva
Okresné hasičstvo oslavuje storočnicu
Hasiči v prešovskom regióne pomáhajú ľuďom už celé jedno storočie. Toto významné výročie si pripomenú už 5. mája 2024 od 11.00 hod. na Hlavnej ulici v Prešove.
Ďalšie kroky k bezpečnejšiemu prostrediu na prešovských školách
Mesto Prešov podniká ďalšie kroky k tomu, aby sa žiaci prešovských škôl učili v bezpečnejšom prostredí. Jedným z nich je séria školení, ktorých sa zúčastňuje vyše 60 odborníkov zo školského prostredia v zriaďovateľskej pôsobnosti mesta Prešov.
Inzercia
Reality: Dám do prenájmu
Reality: Dám do prenájmu
Kancelárske priestory

Prenajmeme kancelárske priestory na Plzenskej ulici č. 2 v Prešove. Výhodný nájom a internet v cene.

0905324336 | | cena: dohodou
Používaním týchto stránok súhlasíte s používaním súborov cookies, ktoré slúžia na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti.
OK