PIS: aktuálne informácie o meste, radnici a spoločenských, kultúrnych a športových akciach v regióne

https://www.pis.sk/clanok/19723/v_zariadeni_pre_seniorov_na_cemjate_moze_coskoro_pribudnut_nova_budova.html

V zariadení pre seniorov na Cemjate môže čoskoro pribudnúť nová budova

Starý objekt Bona Via, ktorý je súčasťou areálu Zariadenia pre seniorov Harmónia – Cemjata, nahradí modernejšia budova. Mesto Prešov už pozná víťaza verejnej súťaže, no uzatvorenie zmluvy ešte musí prerokovať mestské zastupiteľstvo. Následne bude podaná žiadosť o poskytnutie úveru zo Štátneho fondu rozvoja bývania.
Cemjata-Harmónia.jpg
Cemjata-Harmónia.jpg

Kapacita zariadenia pre seniorov na Cemjate, ktorého zriaďovateľom je mesto Prešov, sa môže už onedlho rozšíriť. V areáli zariadenia sa počíta s výstavbou nového prízemného objektu s čiastočne využitým podkrovím. Pripravovaná stavba bude situovaná na ploche existujúceho objektu Bona Via, ktorý má v súčasnosti kapacitu pre 8 klientov a 4 opatrovateľov. Nová budova s rozlohou takmer 935 m² bude kapacitne postačovať pre 40 klientov, vrátane seniorov s obmedzenou schopnosťou pohybu ako aj tých, ktorí nie sú schopní samostatného pohybu a pre 20 pracovníkov, ktorí budú pracovať v trojzmennej prevádzke.

„Okrem modernizácie materských a základných škôl, ktoré slúžia pre naše deti a žiakov, nezabúdame ani na našich najstarších obyvateľov, medzi ktorých patria aj klienti zariadení pre seniorov. Počas aktívnych rokov svojho života boli veľkým prínosom pre naše rodiny i celé mesto a teraz si zaslúžia prežiť jeseň svojho života v príjemnom a modernom zariadení, “ uviedla primátorka mesta Prešov Andrea Turčanová.

V zariadení pre seniorov na Cemjate môže čoskoro pribudnúť nová budovaStarý objekt Bona Via, ktorý nie je dispozične vhodný pre takýto typ zariadenia, čaká asanácia vrátane časti schodiska v exteriéri. Na rovnakom mieste sa potom začne s výstavbou modernej budovy, ktorá je navrhnutá ako trojtrakt so strednou spojovacou chodbou a bunkami ubytovania smerom na východ a západ. V strede dispozície je navrhnutá spoločenská miestnosť, priestor pre opatrovateľky, recepcia, jedáleň a denná miestnosť opatrovateliek. Vstupná časť objektu - závetrie je prekrytá strechou, samotný vstup je so zádverím. Podkrovie je čiastočne využité na umiestnenie strojovne vzduchotechniky a skladov sezónnych vecí. Prístup do podkrovia je cez sťahovacie schody ovládané elektricky.

Stavbu zrealizuje spoločnosť MARCUS INDUSTRY, a.s. , ktorá sa stala víťazom verejnej súťaže. Cena diela je 1 056 021,10 eur s DPH, pričom 87 019,55 eur plánuje mesto Prešov financovať z vlastných zdrojov a zvyšných 969 001,55 eur prostredníctvom úveru zo Štátneho fondu rozvoja bývania. Trvanie výstavby je 18 mesiacov od odovzdania staveniska. Predchádzať tomu však musí schválenie účelu výstavby a prerokovanie uzatvorenia zmluvy v mestskom zastupiteľstve. Následne bude podaná žiadosť o poskytnutie úveru zo Štátneho fondu rozvoja bývania.

 
14.6.2021 | Autor: Mgr. Vladimír Tomek | Mesto Prešov | čítané: 649 krát