Piatok, 03. máj 2024
Meniny má Galina | zajtra Florián

Človek má jubilejný deň každý deň, hovorí 100-ročný jubilant Imrich Jusko

2. júna 2021 sa dožil krásnych 100. narodenín pán Imrich Jusko bývajúci na Ďumbierskej ulici. K srdečným blahoželaniam sa pripojilo aj vedenie mesta Prešov.

Pán Jusko má aj napriek obmedzenej mobilite veľkú chuť do života a výbornú pamäť. S radosťou nám porozprával množstvo zážitkov zo svojho života. Sám, bez pomoci, sa podpísal aj do Pamätnej knihy mesta Prešov.

„Viete, človek má jubilejný deň každý deň, keď sa ráno zobudí, " potriasa rukou viceprimátorovi Vladimírovi Feľbabovi, ktorý mu v mene mesta Prešov prišiel zablahoželať ku krásnemu jubileu. Neskôr pri rozhovore dokonca zistili, že je možné, že sú vzdialení príbuzní.

Imrich Jusko sa narodil 2. júna 1921 v Župčanoch, ako šieste z 11 detí, ôsmich chlapcov a 3 dievčat. Celých 8 rokov dochádzal viac ako 7 km pešo zo Župčian do Prešova, aby si mohol plniť školské povinnosti. Bol ambicióznym žiakom a dobre sa učil.

„Pani profesorka, ja si nezaslúžim takú známku, potrebujem lepšiu, " usmieva sa, keď si spomína na školské časy. Maturoval z matematiky a brat ho zapísal na Právnickú fakultu do Bratislavy. „Ja som veľmi nemal o právo záujem. No, už keď ma brat zapísal, musel som to dokončiť, " hovorí vyštudovaný právnik.

Človek má jubilejný deň každý deň, hovorí 100-ročný jubilant Imrich Jusko. Vďaka štúdiu nemusel ísť bojovať do vojny, slúžil však v nemocnici v Ružomberku ako pomocný zdravotník. Chceli ho na vojenskú prokuratúru, no odmietol, tak ho začali prenasledovať. „Keď som potom prišiel do Prešova, chytili ma gardisti a zmlátili ma palicami v starom Kolégiu na poschodí. Zažil som veľa zlých vecí, ale s vďačnosťou spomínam i na dobré veci i na tie zlé. Nikdy sám človek o svojom osude nemôže rozhodnúť."

„Ale, veď spomínaj na veselé veci, nie na smutné, nechaj to už spať, " mávnutím ruky ho napomína usmievavá 87-ročná manželka Jaroslava, s ktorou sa zoznámil neskôr pri práci vo výrobe, kde pracoval viac ako 30 rokov. Oženil sa s ňou ako 43-ročný, ona mala vtedy 29 rokov. Narodili sa im dve dcéry.

Pán Jusko vo voľnom čase najradšej sleduje televíziu a hrá karty. Jeho obľúbenou je kartová hra Pasiáns pre jedného hráča, ktorá pomáha trénovať pozornosť a pamäť.

Keď sa ho pri lúčení viceprimátor Vladimír Feľbaba opýtal na to, aký odkaz by chcel zanechať mladým generáciám, bez váhania odpovedal: „Ak chce mať človek lepší život, vždy treba mať hlavu vzpriamene a pozerať hore, len vtedy dosiahne svoje ciele."

Pánovi Juskovi zo srdca blahoželáme a prajeme najmä veľa zdravia!

i_6383990
Mohlo by Vás zaujímať
Mesto Prešov odporúča občanom aktivovať si elektronickú schránku na doručovanie
Mesto Prešov bude aj v tomto roku doručovať niektoré rozhodnutia prostredníctvom Centrálneho Úradného doručovania (CÚD). Ide o rozhodnutia o miestnych daniach a miestnom poplatku za komunálne odpady. Predpokladaný termín vydávania a expedície rozhodnutí je koniec mesiaca apríl a mesiac máj.
Na Solivare pribudne 46 nových parkovacích miest
Mesto Prešov vybuduje na Solivare 46 nových miest na parkovanie. Parkoviská pribudnú na Lesníckej ulici medzi 4 vnútroblokmi, kde ľudia doteraz parkovali iba na nespevnených plochách. Zhotoviteľ má ukončenie prác naplánované do konca septembra 2024.
13. zasadnutie Mestského zastupiteľstva mesta Prešov
Primátor mesta Prešov Ing. František Oľha podľa § 13 ods. 4 písm. a) zákona SNR č. 369/1990 Zb. o obecnom zriadení v znení neskorších predpisov zvoláva
Okresné hasičstvo oslavuje storočnicu
Hasiči v prešovskom regióne pomáhajú ľuďom už celé jedno storočie. Toto významné výročie si pripomenú už 5. mája 2024 od 11.00 hod. na Hlavnej ulici v Prešove.
Tour de Prešov po prestávke opäť štartuje
Aj Prešov má svoju Tour. Po prestávke sa 1. mája 2024 obľúbené cyklistické podujatie vracia do ulíc nášho mesta. Pripravené je množstvo noviniek.
Zmena prevádzky verejných toaliet v Prešove
Mesto Prešov informuje občanov o zmene prevádzky verejných toaliet od 1. mája 2024. Pre občanov budú k dispozícii verejné toalety na Floriánovej ulici.
Ďalšie kroky k bezpečnejšiemu prostrediu na prešovských školách
Mesto Prešov podniká ďalšie kroky k tomu, aby sa žiaci prešovských škôl učili v bezpečnejšom prostredí. Jedným z nich je séria školení, ktorých sa zúčastňuje vyše 60 odborníkov zo školského prostredia v zriaďovateľskej pôsobnosti mesta Prešov.
Používaním týchto stránok súhlasíte s používaním súborov cookies, ktoré slúžia na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti.
OK