Sobota, 27. apríl 2024
Meniny má Jaroslav | zajtra Jarmila

V Stropkove realizujú záverečnú fázu archeologického prieskumu hradu

Pripravujú aj prehliadky náleziska pre verejnosť a školy

Archeologický prieskum na hrade v Stropkove

V jarných mesiacoch začali v Stropkove záverečnú fázu prieskumu severnej časti zaniknutého hradu. Po dvoch etapách realizovaných v roku 2019 prišiel na rad technicky najnáročnejší výskum jeho severozápadného bastiónu z obdobia 17. a 18. storočia. Nachádzal sa na mieste dvoch rodinných domov, ktoré mesto vykúpilo od pôvodných majiteľov a následne ich pred tromi rokmi asanovalo.
„V rámci obnovy námestia sa dostávame do finále z hľadiska nevyhnutných archeologických prác. Doterajšie poznatky nám ukázali, že pod vrstvou zeminy a muriva z 20. storočia sú zachované časti hradných múrov, základové múry severozápadnej časti bastiónu ako šľachtického paláca a pivničné oporné piliere s klenbami. Ide o historicky cenné územie a našim cieľom je jeho obnova a zakomponovanie odhalených objektov do tunajšieho námestia ako celku. Záverom archeologického výskumu bude výstupná dokumentácia dôležitá pre ďalší krok smerujúci k obnove námestia, “ priblížil primátor Stropkova Ondrej Brendza.
Podľa neho je v súčasnosti zložité povedať, čo sa v celistvosti nachádza pod úrovňou terénnu a čo výskum prinesie. Nedajú sa však vylúčiť bohaté nálezy archeologického materiálu, ktorý znásobí hodnotu tejto zaniknutej Národnej kultúrnej pamiatky. V skúmanej časti hradu boli podľa dostupných informácií v minulosti vínne pivnice šľachticov. Archeologická správa bude jedným z podkladov pre vyhlásenie architektonickej súťaže návrhov na obnovu historického areálu. Súčasťou výskumu je moderná dokumentácia formou 3D fotogrammetrie a online databázy, ako aj práca s archívnymi mapovými podkladmi.
„Od začiatku nám veľmi nepraje počasie. Napriek tomu sa nám v prvej fáze podarilo odkryť pozostatky bastiónu od novodobých vrstiev zeminy. V súčasnosti prebieha sondový celoplošný ručný odkryv plochy a preskúmavame obvodové murivo bastiónu. V najbližšom období sa presunieme viac do severnej časti, teda do priestoru interiéru bastiónu, kde očakávame najhodnotenejšie nálezové situácie, “ vysvetlil archeológ Martin Sabol.
Výskum prebieha v úzkej kooperácií archeologického tímu s mestom Stropkov, Krajským pamiatkovým úradom Prešov, ktorý zastupuje Peter Harčar a architektom Jánom Krchom z Technickej univerzity v Košiciach. Ambíciou samosprávy je vybudovať hradnú pivnicu, sprístupniť ju verejnosti a zvyšné časti severných hradieb so severovýchodným bastiónom prezentovať náznakovo nad terén. Od júna by chceli prebiehajúci výskum a získané informácie prezentovať aj verejnosti a školám priamo na mieste formou prednášok. Akcia by mala byť ukončená v septembri, náklady na jej vykonanie vo výške 58 tis. eur hradí mesto z vlastného rozpočtu. Po komplexnom odkrytí terénu a odhalení zachovaných hradných murovaných častí pristúpia k jeho dočasnému zakonzervovaniu.

Archeologický prieskum na hrade v Stropkove
Mohlo by Vás zaujímať
Sándor Petöfi má bustu na Hlavnej ulici v Prešove
Vedenie mesta Prešov v spolupráci s Generálnym konzulátom Maďarska v Košiciach slávnostne odhalilo bustu venovanú významnej osobnosti uhorských dejín, básnikovi Sándorovi Petöfimu.
Prešov ako centrum divadelného umenia už po 58. raz
Obľúbená súťaž umeleckej tvorivosti vysokoškolákov Slovenska, známa ako Akademický Prešov, sa uskutoční od 22. do 25. apríla 2024. Pred prešovským publikom vystúpia nielen profesionálne divadelné súbory zo Slovenska, ale aj z Čiech, Poľska a Maďarska. So širokým spektrom inscenačných poetík sa predstaví v symbolickom počte sedem študentských a sedem profesionálnych divadelných zoskupení.
ZÍSKAJ SUPER HRACIU KARTIČKU A VYHRAJ VYMAKANÉ CENY!
Nepremeškaj skvelú akciu v kinách CINEMAX! Nakúp na bufete občerstvenie za minimálne 5€ a hraj o skvelé ceny.
Používaním týchto stránok súhlasíte s používaním súborov cookies, ktoré slúžia na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti.
OK