Štvrtok, 28. marec 2024
Meniny má Soňa | zajtra Miroslav

Už o 2 mesiace sa zmenia podmienky pre nákupy z tretích krajín

Už len dva mesiace si môžu zákazníci objednať tovar z tretích krajín bez toho, aby ho museli povinne precliť a zaplatiť daň z pridanej hodnoty (DPH), ak je hodnota zásielky nižšia ako 22 eur. Na výhodnejšie nákupy z čínskych e-shopov, či USA majú čas už len do 1. júla tohto roka. Od tohto dátumu vstúpia do platnosti nové pravidlá v rámci celoeurópskeho projektu eCommerce. Finančná správa podá pri preclievaní klientom pomocnú ruku a pracuje na tom, aby novinky zvládli čo najjednoduchšie.

Objednávanie tovaru z tretích krajín bez potreby zaplatiť DPH (pri zásielkach do 22 eur), či tovar povinne precliť, sa už o dva mesiace skončí. Od 1. júla sa pravidlá zmenia. Začnú platiť nové podmienky, ktoré sú súčasťou celoeurópskeho projektu eCommerce. Nové pravidlá sa budú vzťahovať aj na všetky zásielky, pri ktorých sa colné konanie skončí po 1. júli.

Colné konanie sa od 1. júla stane povinným pre všetky nákupy z tretích krajín. Nakupujúci budú musieť podať elektronické colné vyhlásenie na všetok dovážaný tovar z krajín mimo Európskej únie. Pravidlá pre clo sa však nemenia, clo sa zaplatí až pri zásielke s hodnotou presahujúcou 150 eur. Zásielky, ktoré tak budú oslobodené od cla (do 150 eur), bude možné preclievať zjednodušeným spôsobom. Keďže nepodliehajú platbe cla, klienti finančnej správy budú mať možnosť podávať colné vyhlásenie zjednodušeným spôsobom- k dispozícii bude jednoduchý elektronický formulár. Umožní klientom elektronicky, rýchlo a najmä jednoducho podať colné vyhlásenie pre zásielky, ktorých hodnota neprevyšuje 150 eur.

Pripravovaný sprievodca ich svojimi cielenými otázkami prevedie celým formulárom a na základe klientami doplnených údajov vyplní formulár za nich. Pre jeho použite bude platiť jedna výnimka. Ak bude tovar predmetom spotrebnej dane (napr. alkoholické nápoje) alebo sa budú na tovar vzťahovať zákazy a obmedzenia (napr. výrobky z chránených živočíchov, zbrane a pod.), nebude možné použiť tento jednoduchý formulár, ale použije sa štandardné colné vyhlásenie.

Finančná správa chce byť klientom nápomocná a povinné preclievanie im, čo najviac uľahčiť. Pracujeme preto na novom „preclievacom portáli“ pre zjednodušené podávanie colných vyhlásení. Všetky zásielky z tretích krajín, ktorých hodnota presahuje 150 eur, alebo budú predmetom spotrebnej dane resp. zákazov a obmedzení, budú klienti finančnej správy naďalej preclievať prostredníctvom Centrálneho elektronického priečinka (CEP).

Finančná správa je orgánom štátnej správy v oblasti daní, poplatkov a colníctva. Úlohou FS je výber daní a cla s cieľom zabezpečiť príjmy do štátneho rozpočtu SR a EÚ. Úspešný výber daní a ciel a efektívny boj proti daňovými podvodom priniesol v uplynulých rokoch do štátnej pokladnice viac o približne 3,7 miliardy eur. Finančná správa je modernou proklientsky orientovanou inštitúciou s cieľom zintenzívniť elektronickú komunikáciu.

Mohlo by Vás zaujímať
V PREŠOVE OTVORILI VÝSTAVU MAPUJÚCU VOJNU NA UKRAJINE. JEJ SÚČASŤOU JE AJ ZBIERKA HUMANITÁRNEJ POMOCI
Prešov 18.marca 2024 – Prešov sa pridal k európskym mestám, ktoré hostia výstavu mapujúcu emotívny príbeh vojnových udalostí na Ukrajine. Jej hlavným exponátom je sanitka zničená ruskými vojskami pri Charkove v septembri 2022. Súčasťou výstavy je taktiež séria fotografií zachytávajúcich dobrovoľnícke aktivity občianskeho združenia Podaj ďalej Prešov, ktoré do dnešného dňa dopravilo na Ukrajinu viac ako 220 ton humanitárnej pomoci.
Používaním týchto stránok súhlasíte s používaním súborov cookies, ktoré slúžia na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti.
OK