Sobota, 01. jún 2024
Meniny má Žaneta | zajtra Xénia, Oxana

Do Prešova čoskoro príde 6 nových dieslových autobusov

Dopravný podnik mesta Prešov pokračuje v modernizácii vozového parku. Vedenie mestskej spoločnosti už podpísalo zmluvu na dodávku prvých šiestich moderných a ekologických autobusov s dieslovým pohonom.

Cestovanie v prešovskej MHD bude opäť o niečo komfortnejšie. Vozový park Dopravného podniku mesta Prešov sa postupne rozšíri o úplne nové dieslové autobusy, ktoré budú nízkopodlažné a zároveň šetrné k životnému prostrediu. Vedenie DPMP podpísalo zmluvy na dodanie prvej časti vozidiel s českou spoločnosťou SOR Libchavy spol. s r.o. , ktorá sa stala víťazom verejnej súťaže na dodávku celkovo 15 dieslových autobusov. Súťaž už prešla kontrolou na Úrade pre verejné obstarávanie.

Mestská spoločnosť získa tieto autobusy vďaka dotácii z Integrovaného regionálneho operačného programu, ktorá bude v objeme 95% z ich celkovej ceny. Zostávajúcich 5% zafinancuje DPMP. Po ukončení kontroly zmluvy zo strany riadiaceho orgánu môžu do Prešova už v najbližších mesiacoch doraziť 4 kĺbové autobusy a 2 krátke autobusy, ktoré zatraktívnia cestovania v MHD. Zmluvná cena štyroch 18-metrových autobusov je 1.112.000 eur bez DPH a celková cena dvoch 12-metrových autobusov je 390.000 eur bez DPH.

Všetky vozidlá budú plne nízkopodlažné, samozrejmosťou je klimatizácia priestoru pre cestujúcich a zároveň uzamykateľné bočné okná. Chýbať nebude moderný informačný systém vrátane LCD monitorov v interiéri a USB nabíjačky na madlách pre nabíjanie telefónov. Autobusy budú taktiež vybavené označovačmi na cestovné lístky, ktoré už budú predpripravené na platbu kartou priamo vo vozidle. Chýbať nebude ani kamerový systém v interiéri a exteriéri vozidla, ktorý napomôže pri riešení prípadných nepríjemných situácií. Nízkoemisný motor triedy Euro 6D bude šetriť životné prostredie v Prešove a okolí. Prvé vozidlá budú taktiež vybavené systémom automatického počítania cestujúcich (APC), ktorý už máme aj v niektorých prešovských trolejbusoch a vďaka nemu dokážeme vypracovať presné štatistiky o obsadenosti liniek a spojov.

Záručná doba na vozidlá je 36 mesiacov, resp. 240 000 km (podľa toho čo nastane skôr). Záruka na karosériu je 10 rokov a záruka na povrchovú úpravu (lak) je 7 rokov. Minimálna životnosť vozidiel je 10 rokov.

Mohlo by Vás zaujímať
Na cestách pribudnú od 27.5. dve obmedzenia
Prešovčania sa musia od pondelka 27. mája 2024 pripraviť na dve dočasné obmedzenia. Jedno pribudne na Levočskej ulici a práce obmedzia dopravu aj na ulici Zborovská.
Používaním týchto stránok súhlasíte s používaním súborov cookies, ktoré slúžia na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti.
OK