Piatok, 19. apríl 2024
Meniny má Jela | zajtra Marcel

V Prešove pribudlo 25 nových stromov vďaka aktivite obyvateľov mesta

Prešovčania realizovali s príchodom jari vo vlastnej réžii výsadbu 25 stromov pod Keratsínskym námestím na sídlisku Sekčov.

Vyše trojmetrové prírastky vytvorili krásnu alej, ktorá v mieste výsadby chýbala. Obyvatelia a návštevníci tejto oblasti, ktorí trávia svoj voľný čas v prírode, tak nájdu v horúcich dňoch, ktoré ešte len prídu, ochranu pred slnkom pod korunami líp, borovíc limbových, dubov červených, javorov mliečnych a hrabov obyčajných.

Iniciátori nechali vysadiť 10 líp v desaťmetrových odstupoch v jednostrannom stromoradí a do priľahlého parku pribudli zvyšné kusy v trojiciach. Zvýšili tým podiel zelene na tomto území. Stromy okrem toho, že zlepšujú ovzdušie, plnia viacero významných funkcií. “Veľkých stromov v meste nie je nikdy dosť. Vybrali sme také druhy stromov, ktoré sú pre túto časť mesta a podmienky vhodné. Veríme, že ľudia počas prechádzok pod týmito stromami prídu tiež na pozitívne myšlienky, ” uviedla Emília Vichrestová, prezidentka charitatívneho združenia Lions Club Prešov.

Občianske združenie sa roky venuje aktivitám na podporu slabozrakých a nevidiacich. Táto aktivita nie je iba symbolickým počinom, práve naopak. Cieľom je zvýšiť rekreačnú hodnotu vybranej lokácie, nakoľko sa chcú venovať tiež ekologickým aktivitám. “Zároveň sme radi, že tieto stromy rozvoňajú túto časť Sekčova a s prichádzajúcou jarou sú našim darčekom pre všetkých obyvateľov mesta, ” dodáva E. Vichrestová.

Foto: Viktor Zamborský

Používaním týchto stránok súhlasíte s používaním súborov cookies, ktoré slúžia na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti.
OK