Utorok, 19. marec 2024
Meniny má Jozef | zajtra Víťazoslav, Klaudius

Bardejovské Kúpele poskytujú MLS laserovú terapiu v kombinácii s magnetoterapiou Laser už bojuje s následkami ochorenia Covid -19

BARDEJOVSKÉ KÚPELE, a.s. začali prakticky využívať na rehabilitáciu pacientov po covidovej infekcii aj MLS laserovú terapiu v kombinácii s magnetoterapiou. Laser dorazil do kúpeľov 9.apríla 2021 a po následnom zaučení personálu ho v utorok 20.apríla 2021 slávnostne začali používať na liečbu.

Na Slovensku ide o ojedinelé využitie špecializovaného lasera na tieto účely. V Bardejovských Kúpeľoch v súčasnosti pomáhajú pacientom, ktorí mali stredne ťažký až ťažký priebeh ochorenia COVID-19, buď ako samoplatcom, alebo na základe preplatenia pobytu od zdravotných poisťovní. Informuje o tom ekonomicko-obchodná riaditeľka kúpeľov Tamara Šatanková.

"MLS laserovú terapiu, v kombinácii s magnetoterapiou, používame na postcovidovú liečbu ako jedni z prvých na Slovensku. Okrem toho, už od marca 2021, využívame na odstránenie nepriaznivých následkov ochorenia naše vzácne liečivé minerálne vody Herkules a František na individuálne a skupinové inhalácie. Dokážeme pomôcť pacientom, ktorí mali stredne ťažký až ťažký priebeh ochorenia COVID-19 . Pobyt je vhodný pre tých, ktorí prekonali akútnu fázu ochorenia, no pretrvávajú u nich následky, ktoré im bránia k navráteniu sa do bežného života. Rehabilitácia by mala začať čo najskôr, ideálne do 4 mesiacov od prekonania choroby. Medzi najčastejšie komplikácie patria veľká únava a vyčerpanosť, dusivý kašeľ, zadýchanie sa už pri miernej záťaži, bolesti svalov a kĺbov, bolesti v hrudníku, tŕpnutie a slabosť končatín, pretrvávajúce poruchy čuchu a chuti, zažívacie poruchy, silné bolesti hlavy, poruchy spánku, pamäte a koncentrácie, “ vymenúva T. Šatanková.

Vrchná sestra spoločnosti Hana Švirková ju dopĺňa: "K dispozícii sú celosvetové skúsenosti s účinkami MLS laserovej terapie pri Covidovej pneumónii - obojstrannom zápale pľúc v akútnom štádiu. Patria k nim zlepšenie laboratórnych výsledkov a klinického stavu a radikálne skrátenie dĺžky hospitalizácie. Pacienti po MLS laserovej terapii odchádzajú do domácej liečby po 5 až 7 dňoch bez podpory kyslíkom oproti ostatným pacientom, ktorí túto liečbu nepodstúpili a boli hospitalizovaní niekoľko týždňov, alebo skončili na umelej pľúcnej ventilácii. Výsledky tiež ukazujú na možné predchádzanie trvalým následkom po preliečenej intersticiálnej pneumónii v dôsledku Covidu – 19.“

4 postcovidové balíčky pre ambulantnú liečbu
Pre ambulantných klientov bez ubytovania a stravovania začali kúpele poskytovať 4 rôzne postcovidové balíčky procedúr, v trvaní 6 dní. Napríklad postcovidový balíček v cene 188,50 EUR zahŕňa: Komplexné lekárske vyšetrenie, respiračnú fyzioterapiu 2x, laser MLS 2x, inhalácie 3x, oxygenoterapiu 2x, rašelinu 2x, soľnú jaskyňu 3x, bioptron (diatermia, magnetoterapia) 2x, minerálny kúpeľ 2x.

MLS laserová terapia
Slúži pre pacientov, ktorí prešli covidovou infekciou a trpia následkami ochorenia - čiže na rehabilitáciu po covidovej infekcii. Terapia laserom je ďalej indikovaná na liečbu bolesti svalov a svalových spazmov (podporuje a zvyšuje cirkuláciu krvi a uvoľňuje svaly), stuhnutých kĺbov a artritídy, zápalov šliach, bolesti ramien a lakťov, bolesti chrbta a kĺbov, osteoartritídy, výronov, hematómov, rán, vredov a pod.
Na rehabilitáciu pacientov po Covid – 19 sa odporúča na základe Ruskej lekárskej akadémie kontinuálneho vzdelávania:
10 aplikácii MLS laserovej terapie každý deň, alebo obdeň
10 aplikácii magnetoterapie každý deň, alebo obdeň.

Ďalšie aktivity na podporu liečby postcovidových ťažkostí
Dôležitou súčasťou liečby je aj pitná kúra. Vyzdvihnúť treba i edukačné aktivity, zdravú výživu a ak je to potrebné, tak aj špeciálnu diétu. Pri liečbe týchto komplikácií používajú Bardejovské Kúpele osvedčené liečebné postupy pod dohľadom odborného zdravotníckeho personálu. Kúpeľná zdravotná starostlivosť komplexná. Klientovi pripravia individuálny liečebný program s procedúrami podľa jeho konkrétnych ťažkostí.

Procedúry na liečbu
Sú to napríklad: Inhalácie, pitné kúry, oxygenoterapia, respiračná fyzioterapia, termoterapia, vyplachovanie minerálnou vodou, soľná jaskyňa, biolampa, masáže, vodoliečba, elektroliečba a iné.

Rozšírili sa diagnózy v súvislosti s Covidom
Bardejovské kúpele poskytujú už od marca zdravotnú kúpeľnú starostlivosť pre pacientov s tzv. postcovidovým syndrómom, ktorí spĺňajú kritériá pre tieto indikácie:
V/2 Zdĺhavá obštrukčná pľúcna choroba (postcovidová)- návrh na kúpeľnú liečbu môže vystaviť len odborný lekár- pneumológ, alergológ, imunológ.
V/8 Pľúcne fibrózy (postcovidové)- návrh na kúpeľnú liečbu môže vypísať internista, pneumológ alebo všeobecný lekár s doložením odborných nálezov. Ministerstvo zdravotníctva zaradilo tieto indikácie do skupiny "A". Dĺžka kúpeľného pobytu je 21 dní.
Indikácie V/2 a V/8 sú pôvodné diagnózy a ak klient aj mal covid a chce požiadať o túto diagnózu, musí spĺňať kritéria na zaradenie do jednej z uvedených skupín. Nestačí, že len prekonal ťažký covid, musí mať aj V/2 alebo V/8.

V zozname pribudnú 4 nové indikácie. Parlament už schválil zákon o zmene indikačného zoznamu a čaká sa na jeho vyjdenie v Zbierke zákonov. Na kúpeľnú liečbu hradenú zdravotnými poisťovňami sa dostanú len hospitalizovaní klienti, dĺžka liečby bude 21 dní u všetkých indikácií.

Ako teraz fungujú kúpele
BARDEJOVSKÉ KÚPELE, a.s. , ako zdravotnícke zariadenie v súčasnosti poskytujú svoje služby klientom zdravotných poisťovní za prísnych podmienok dodržiavania opatrení schválených UVZ (Úradom verejného zdravotníctva) SR. Obsadenosť kúpeľov v 1. štrvtťroku bola na úrovni cca 20%. Pritom do 30.apríla 2021 platí pre klientov zdravotných poisťovní špeciálna zľava na úrovni cca 50% z ceny ubytovania.
Základom hygienických protiepidemiologických opatrení je pravidelné testovanie. Pri príchode je každý klient otestovaný a potom nasleduje po 10 dňoch ďalšie testovanie pre klientov, ktorí sú na pobyte 21 dní, alebo po 14 dňoch, ak sú na 28 dňovom pobyte. Pri ukončení pobytu sú opäť všetci otestovaní. Klienti poisťovní sú tak testovaní minimálne 3-krát.

Mohlo by Vás zaujímať
V Prešove sa začína jarné upratovanie
V rámci jarného upratovania bude v Prešove pristavených spolu 122 kusov veľkoobjemových kontajnerov. Prvý cyklus jarného upratovania sa začína 3. apríla 2024.
Prešov podporí zber kuchynského odpadu
Všetky prešovské domácnosti dostanú od mesta špeciálne vedierka na zber biologického kuchynského odpadu. Prešov chce takto podporiť triedenie biologicky rozložiteľného kuchynského odpadu od zmesového komunálneho odpadu. Distribúcia 10-litrových vedierok začne už koncom februára.
Mesto Prešov upozorňuje na zákaz umiestňovania nelegálnych reklamných bannerov a plagátov
Mesto Prešov žiada fyzické a právnické osoby, ktoré bez povolenia umiestňujú rôzne typy reklamných pútačov na území mesta Prešov, aby ich bezodkladne odstránili. Za nelegálne umiestňovanie reklamných bannerov a plagátov na území mesta Prešov môže byť zodpovednej osobe uložená pokuta.
Prešovská radnica bude svietiť v pestrých farbách
V posledný februárový deň si každoročne pripomíname Medzinárodný deň zriedkavých chorôb. Prešovská radnica a budova Mestskej galérie Caraffka budú preto 29. februára 2024 svietiť v pestrých farbách.
O dotáciu pre kultúru, šport a sociálnu oblasť môžete požiadať do 1. marca 2024
Mesto Prešov zverejňuje výzvu na poskytnutie dotácií v oblasti kultúry, športu a v sociálnej oblasti. O dotáciu pre kultúru, šport a sociálnu oblasť môžete požiadať do 1. marca 2024 (vrátane).
Prešovčania sa dočkajú nového mosta s cyklochodníkmi
V Prešove sa čoskoro odštartuje dlho očakávaná rekonštrukcia mosta na Lesíku delostrelcov. Do investičnej akcie sa v spolupráci púšťajú Prešovský samosprávny kraj ako správca mostného objektu a mesto Prešov, ktoré spravuje priľahlé lávky pre peších. Pôvodnú stavbu zo 60-tych rokoch nahradí nová moderná konštrukcia pre automobily, cyklistov i peších.
Navrhnite pamätihodnosť mesta Prešov na vybranú tému
Mesto Prešov vyhlasuje v súlade so Všeobecne záväzným nariadením mesta Prešov č. 2/2013 o evidencii pamätihodností mesta Prešov v znení Všeobecne záväzného nariadenia mesta Prešov č.1/2016
Inzercia
Reality: Dám do prenájmu
Reality: Dám do prenájmu
Kancelárske priestory

Prenajmeme kancelárske priestory na Plzenskej ulici č. 2 v Prešove. Výhodný nájom a internet v cene.

0905324336 | | cena: dohodou
Používaním týchto stránok súhlasíte s používaním súborov cookies, ktoré slúžia na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti.
OK