Piatok, 19. apríl 2024
Meniny má Jela | zajtra Marcel

Údržbová základňa trolejbusov MHD môže prejsť historickou modernizáciou

Vozovňa Dopravného podniku mesta Prešov má po takmer 60-tich rokoch jedinečnú šancu na obnovu. DPMP už vyhlásil verejnú súťaž na vyhotovenie projektovej dokumentácie na modernizáciu údržbovej základne trolejbusov a výstavbu meniarne. Financovanie bude zabezpečené prostredníctvom eurofondov.

V uplynulých dňoch bola spustená verejná súťaž na vypracovanie projektovej dokumentácie k projektu „Modernizácia údržbovej základne trolejbusov a výstavba meniarne – projektová dokumentácia.“ Obstarávacia cena projektovej dokumentácie je približne 890 000 eur bez DPH. Financovanie bude zabezpečené z Operačného programu integrovaná infraštruktúra vo výške 95% so spolufinancovaním 5% z vlastných zdrojov DPMP. Záujemcovia môžu predkladať ponuky do 15. mája 2021. Samotný projekt by mal byť zrealizovaný do konca roka 2022.

Vozovňa DPMP pochádza z roku 1962 a zodpovedá duchu doby a času vzniku. Jej technologické vybavenie pochádza prevažne z konca 70. -tych a začiatku 90. -tych rokov minulého storočia. Podlaha v objektoch vozovne je vyhotovená z drevených dubových klátikov s hrubým nánosom nečistôt. Prehliadacie kanály sú hlboké iba 1,2 metra, čo komplikuje prehliadky vozidiel. V objektoch vozovne je taktiež nedostatočné osvetlenie, vstupné brány netesnia a zdviháky sú nestabilné. Vodiace koľajnice sú opotrebované časom a častým používaním.

Samotné vypracovanie projektovej dokumentácie je preto prvým a zásadným krokom k zásadnej stavebnej a technologickej obnove údržbovej základne trolejbusov a výstavbe novej meniarne v areáli DPMP. Z hľadiska rozvoja mestskej hromadnej dopravy v Prešove môže ísť o kľúčovú modernizáciu. Predpokladáme, že samotná výstavba by sa mohla realizovať v rokoch 2023 a 2024.

Mohlo by Vás zaujímať
Aktualizácia dopravných obmedzení v meste
V Prešove dochádza k aktualizácii súčasných dopravných obmedzení v súvislosti s rekonštrukciou mosta na Lesíku delostrelcov. Do premávky sú zavádzané postupne od pondelka 15. 4. 2024. Sú výsledkom niekoľko-týždňového zberu dát a hľadania možností zefektívnenia premávky počas trvania stavebných prác.
Sekčovská ulica bude čiastočne uzavretá
Mesto Prešov informuje vodičov o čiastočnej uzáverke Sekčovskej ulice v termíne od 22. do 26. apríla pre výkopové práce.
Používaním týchto stránok súhlasíte s používaním súborov cookies, ktoré slúžia na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti.
OK