Piatok, 29. marec 2024
Meniny má Miroslav | zajtra Vieroslava

Pozor na internetový predaj, podvodníci opäť v akcii

Policajti v Bardejovskom okrese zaznamenali prípady podvodov pri predaji na internetovej stránke, ktorá sa venuje predaju alebo kúpe tovaru rôzneho druhu. Ide stále o rovnaký modus operandi (spôsob páchania trestnej činnosti), pričom osoba, za účelom aby jej boli pripísané peniaze na účet z predaja, zadala údaje zo svojej platobnej karty na zaslaný internetový link a následne jej boli bez jej súhlasu či vedomia odpísané finančné prostriedky, ktoré rozhodne neboli predmetom dohody medzi kupujúcim a predávajúcim.

Medzi poškodených patria aj manželia z obce Hažlín. Manželka na internetovom portáli zverejnila inzerát, v ktorom ponúkala detské oblečenie. Na inzerát reagovala osoba, vystupujúca pod menom Monika, ktorá mala o ponúkané oblečenie záujem. Dohodnutú platbu vo výške 40, -Eur ale odmietla predávajúcej uhradiť prostredníctvom bankového prevodu a navrhla platbu prostredníctvom webového linku. Ten predávajúcu presmeroval na platobnú bránu, kde mala vyplniť údaje o svojej platobnej karte v rozsahu číslo karty, platnosť karty i trojčíslie CVV. Údaje o karte predávajúca žena vyplnila. O pár minút neskôr ju kontaktovali pracovníci banky s tým, či si je vedomá, že zasiela finančné prostriedky vo výške 2.888, -Eur a 1.480, -Eur na účet vedený na Ukrajine. Ostražitosťou pracovníkov teda k samotnému prevodu peňazí nedošlo. Prípad manželia okamžite ohlásili na linku 158.

Polícia opätovne apeluje a upozorňuje občanov, aby identifikačné údaje svojej platobnej karty poskytovali s veľkou ostražitosťou. Nezabúdajme, že poskytnutím údajov ako číslo bankomatovej karty, jej doba platnosti a trojčíslie CVV dáva komukoľvek možnosť túto kartu zneužiť!

Mohlo by Vás zaujímať
Krádež šperkov
Náušnice, prstene, retiazky
Ukradnuté dopravné značky
Jazdil pod vplyvom alkoholu
Taxikár jazdil po strede cesty
Dopravno-bezpečnostná akcia
Používaním týchto stránok súhlasíte s používaním súborov cookies, ktoré slúžia na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti.
OK