Pondelok, 29. apríl 2024
Meniny má Lea | zajtra Anastázia

Začalo sa s prípravou projektovej dokumentácie cyklotrasy Vranov – Domaša

S príchodom jarných mesiacov sa začalo intenzívne pracovať na príprave projektovej dokumentácie plánovanej cyklotrasy, ktorá ma spojiť okresné mesto Vranov nad Topľou s vodnou nádržou Domaša. Trasa je súčasťou Kostrovej siete cyklistických komunikácií v Prešovskom kraji. Mala by prispieť k prepojeniu Vranova nad Topľou so Stropkovom.

V súčasnosti je táto trasa napojenia prioritnou oblasťou riešenia cyklistickej komunikácie. Zahájila sa prípravná fáza vypracovania projektovej dokumentácie, ktorá je nevyhnutná k začatiu stavebných prác. Plánovaná cyklotrasa s východiskovým bodom v meste Vranov nad Topľou bude prechádzať katastrami obcí Majerovce, Sedliská, Benkovce, Slovenská Kajňa až po priehradný múr.

Navrhovaná cyklotrasa bude riešená predovšetkým ako segregovaná cyklistická cestička s voľnou šírkou koruny 3,5 m v extraviláne s najvyššou dovolenou rýchlosťou 15 km/hod, kde budú mať cyklisti a korčuliari obojsmerné pruhy šírky 1,5 m. Intenzita sa odhaduje na 200 cyklistov za hodinu. Uvedený úsek cyklistickej komunikácie predstavuje plánovanú novostavbu a modernizáciu v predpokladanej dĺžke 21,027 km.

Objednávateľom dokumentácie je Oblastná organizácia cestovného ruchu Horný Zemplín a Horný Šariš. Vypracuje ju prešovská projektová kancelária Váhoprojekt, s.r.o. , ktorá uspela vo verejnom obstarávaní. Náklady na prípravu „Projektovej dokumentácie pre cyklistickú komunikáciu Vranov nad Topľou – RO Domaša“ sú vo výške 79 800 eur. Projekt je podporený z rozpočtu Prešovského samosprávneho kraja v rámci programu Výzva pre región 2020 dotáciou 45 000 eur. Aktivita je tiež realizovaná s finančnou podporou Ministerstva investícií, regionálneho rozvoja
a informatizácie Slovenskej republiky cez program Podpora najmenej rozvinutých okresov. Ministerstvo poskytlo na tieto účely 29 161 €. Chýbajúcich 5,6 tis. eur sa budú v procese realizácie riešiť v roku 2021 z vlastných zdrojov samospráv. Pri realizácii projektu poskytuje odborné konzultácie Referát projektov Mestského úradu vo Vranove nad Topľou.

Počas prvých dvoch mesiacov roku 2021 sa uskutočnili stretnutia zástupcov OOCR HZ a HŠ a projekčnej kancelárie so starostami zainteresovaných obcí. Riešili v rámci nich trasovanie tak, aby vyhovovalo z pohľadu majiteľov pozemkov. V marci, keď už to umožnilo počasie, sa začali realizovať práce v teréne, čo znamená zameranie budúcej cyklistickej trasy. Dokumentácie pre jednotlivé obce by mali byť hotové v júni a v auguste 2021. Spracovaná dokumentácia bude následne slúžiť k územným konaniam a neskôr ako podklad pre stavebné konanie. Posledným a najnáročnejším krokom bude samotná výstavba cyklochodníka.

Mohlo by Vás zaujímať
Sándor Petöfi má bustu na Hlavnej ulici v Prešove
Vedenie mesta Prešov v spolupráci s Generálnym konzulátom Maďarska v Košiciach slávnostne odhalilo bustu venovanú významnej osobnosti uhorských dejín, básnikovi Sándorovi Petöfimu.
Prešov ako centrum divadelného umenia už po 58. raz
Obľúbená súťaž umeleckej tvorivosti vysokoškolákov Slovenska, známa ako Akademický Prešov, sa uskutoční od 22. do 25. apríla 2024. Pred prešovským publikom vystúpia nielen profesionálne divadelné súbory zo Slovenska, ale aj z Čiech, Poľska a Maďarska. So širokým spektrom inscenačných poetík sa predstaví v symbolickom počte sedem študentských a sedem profesionálnych divadelných zoskupení.
ZÍSKAJ SUPER HRACIU KARTIČKU A VYHRAJ VYMAKANÉ CENY!
Nepremeškaj skvelú akciu v kinách CINEMAX! Nakúp na bufete občerstvenie za minimálne 5€ a hraj o skvelé ceny.
Používaním týchto stránok súhlasíte s používaním súborov cookies, ktoré slúžia na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti.
OK