Utorok, 19. marec 2024
Meniny má Jozef | zajtra Víťazoslav, Klaudius

Drobná architektúra pripomína slávnu históriu, predovšetkým cisárovnú Sisi

Bardejovské Kúpele sú medzinárodne známe svojimi 10 prameňmi prirovnávanými k tým vo francúzskych kúpeľoch Vichy.

K tomu treba pripočítať aj výnimočné prírodné scenérie najstaršieho kúpeľného parku na Slovensku a okolitých lesov, ale aj architektonické skvosty a množstvo pamiatok a pamätníkov na historické osobnosti a udalosti z histórie. Okrem toho sú v areáli kúpeľov ďalšie hodnotné artefakty, hotely, historické vilky, kostoly, najstarší skanzen na Slovensku, krytá kolonáda a záhradná kúpeľná architektúra. Informuje o tom ekonomicko-obchodná riaditeľka Bardejovských kúpeľov, a.s. , Tamara Šatanková.

"Najvýznamnejšie pamiatky sa viažu na pobyt rakúskej cisárovnej a uhorskej kráľovnej Alžbety zvanej Sisi, ktorá sa liečila v Bardejovských Kúpeľoch v dňoch 1. - 22. júla 1895. Patrí k nim pamätník cisárovnej pred liečebným domom Alžbeta (predtým Deák), samotný liečebný dom Alžbeta, v ňom Kráľovský apartmán Sisi v ktorom bývala a muzeálny apartmán Sisi. Súčasťou aktivít okolo značky "kráľovské kúpele“ je aj náučný chodník, , Sisi a jej zastavenia“. Rovnako v tomto duchu je pojatá kaviareň "Kaviareň SISI“ v hoteli Ozón. Svojou výzdobou i sortimentom pripomína cisárovnú, “ vymenúva T. Šatanková.

Pamätník Sisi
Na jar v roku 1896, po odhalení pamätnej tabule na priečelí hotela Deák sa zrodila myšlienka vybudovať v Bardejovských Kúpeľoch jej dôstojný pamätník. Zámer dostal konkrétnu podobu v roku 1901. Bronzová socha v životnej veľkosti uzrela svetlo sveta v roku 1903. Maďarský umelec Július Donáth stvárnil cisárovnú ako krásnu, mladú - takú, akou sa cítila po liečivých procedúrach v našich kúpeľoch. Jej podobizeň bola vyhotovená z finančnej zbierky obyvateľov mesta Bardejov. Po dvoch desaťročiach bola socha demontovaná a prevezená do Šarišského múzea v Bardejove. Tu pobývala 39 rokov, kým sa v roku 1965 vrátila opäť na svoj pôvodný mramorový podstavec. Dnes pamätník pripomína liečebný pobyt cisárovnej a kráľovnej Alžbety, čo ešte viac znásobuje popularitu kúpeľov.

Sláva Alžbety je naviazaná na cisárovnu Sisi
Liečebný dom Alžbeta sa spája s návštevou Sisi už storočie. Každoročne sa tu koná na jej počesť spomienková slávnosť "Alžbetínsky deň“ v parku pred hotelom Alžbeta, pri pamätníku cisárovnej. Liečebný dom ALŽBETA kúpele znovu otvorili v polovici júla 2016, po rekonštrukcii v trvaní 6 mesiacov, ktorá si vyžiadala 1,95 mil. EUR, vrátane interiéru.
Sisi sem prišla ako päťdesiatosemročná. Do Bardejova pricestovala vlakom po novovybudovanej železničnej trati a ubytovala sa v hoteli Deák. Liečila si nielen zdravotné problémy, ale aj dušu po úmrtí svojho syna Rudolfa, ktorý krátko predtým tragicky zahynul. V hoteli bol pre cisárovnú vybudovaný špeciálny bočný vchod a bývala v izbe (dnes 210) s krásnym výhľadom na kúpeľný areál. V rovnakom apartmáne sa môžu ubytovať i hostia.
Kráľovský apartmán Sisi má obývaciu časť, spálňu, predsienku, samostatné WC, samostatnú kúpeľňu a veľkú terasu. Vybavený je masívnym talianskym štýlovým nábytkom. Je luxusne zariadený a je to top ponuka Bardejovských kúpeľov, a.s. , čomu zodpovedá aj najvyššia cena zo všetkých kategórií izieb. O apartmán Sisi je veľký záujem hlavne zo strany zahraničných klientov.
Na prízemí, vedľa recepcie, je ďalší-tzv. muzeálny apartmán Sisi, vybavený masívnym štýlovým nábytkom podľa vzoru apartmánov v Hofburgu a vyzdobený fotografiami a obrazmi Sisi. Neslúži na pobyt, ale je prístupný aj verejnosti. Na recepcii si návštevníci môžu kúpiť aj rôzne suveníry a spomienkové predmety.

Pomazané hlavy mali radi Bardejovské Kúpele
Prvá zmienka o Bardejovských kúpeľoch je z roku 1247, keď uhorský kráľ Béla IV. daroval územie dnešných kúpeľov aj s prameňmi mestu Bardejov. Kúpele si vychutnávala na liečení v roku 1895 Sisi. Pobýval tu aj rakúsko-uhorský cisár Jozef II. (1783), ruský cár Alexander I. (1821) a poľská kráľovná Mária Kazimiera Sobieska, manželka poľského kráľa Jána III. Sobieského.
Kúpele navštívila v roku 1809 aj Mária Lujza, neskoršia manželka cisára Napoleona I. Bonaparta a jej reliéf slávnostne odhalili na priečelí liečebného domu Astória v roku 2014 počas otvorenia kúpeľnej sezóny.

Pamiatky na ruského cára Alexandra
Kongresový hotel Alexander**** v areáli kúpeľov bol po rekonštrukcii v roku 2015 a otvorení v januári roku 2016 nazvaný podľa ruského cára Alexandra I. - víťaza nad Napoleonom, ktorý Bardejovské Kúpele osobne navštívil cestou z mierového kongresu v Ľubľane 21.mája 1821. Písmenko „A“ v logu hotela Alexander predstavuje začiatočné písmeno podpisu ruského cára. Cár sa okrem iného zastavil pri Lekárskom prameni a ochutnal tunajšiu liečivú minerálnu vodu. Pohár, z ktorého pil, sa zachoval a dnes patrí medzi najzaujímavejšie predmety múzejnej expozície.
Reliéf cára Alexandra I je aj na priečelí hotela Astória, kde bol odhalený v roku 2015.

Pomník padlým ruským hrdinom z roku 1932.
Historici zaznamenali aj dva pobyty ruských vojsk na území Bardejovských Kúpeľov. Po porážke revolúcie z rokov 1848-49 sa v kúpeľoch ubytovali ruskí vojaci generála Paškieviča a zanechali ich značne zdevastované. Počas 1. svetovej vojny, v roku 1915 počas takzvanej , , Brusilovovej ofenzívy“, boli kúpele opäť poškodené. Jeden vojenský útvar bol ubytovaný priamo v kúpeľoch. Vojnové udalosti pripomína v kúpeľnom parku kamenný Pomník padlým ruským hrdinom z roku 1932. V novšej histórii Bardejovské Kúpele navštívil bývalý ruský premiér Viktor Černomyrdin.

Pamiatka na Dr. Mikuláša Atlasza
Vo vstupnej hale hotela Astória, vedľa recepcie, je od roku 2018 umiestnená busta doktora Mikuláša Atlasza, ktorý pôsobil v Bardejovských Kúpeľoch od roku 1921 ako kúpeľný lekár a v rokoch 1927 – 1947 ako hlavný kúpeľný lekár. Autorom busty je výtvarník a sochár Mgr. art. Peter Kolčák. Dr. Mikuláš Atlasz sa ako kúpeľný lekár a hlavný kúpeľný lekár zaslúžil sa o propagáciu a rozvoj Bardejovských Kúpeľov. Zaslúžil sa aj o zavedenie inhalácie a spresnenie indikácií pre liečbu niektorých chorôb. Jeho meno a zásluhy doteraz pripomínala aj pamätná tabuľa, odhalená 7. júna 2011, umiestnená napravo od vchodu do Hotela Astória.

Bardejovské Kúpele sa rozprestierajú na ploche 31 hektárov a vo vlastníctve akciovej spoločnosti je 33 objektov. V areáli majú mnoho pozoruhodných historických objektov, ktoré navodzujú atmosféru noblesy a sú aj architektonicky pozoruhodné a hodnotné. Najkrajšou budovou kúpeľov je secesný hotel Astória, ktorý je čiastočne zrekonštruovaný a po kompletnej rekonštrukcii mu zdatne konkuruje krásne vynovený hotel Alžbeta. V areáli kúpeľov je 6 tenisových kurtov, minigolf, požičovňa bicyklov, v okolí 40 km značených turistických chodníkov. V blízkosti je mesto Bardejov zapísané do zoznamu UNESCO. Priamo v kúpeľoch sú kostoly: rímsko – katolícky, pravoslávny a grécko – katolícky.

2103 plagát sviečkova
Alžbeta múzeum Sisi
Apartmán Sisi
Liečebný dom Astória
Jedna z najstarších budov
Ľudový prameň
Mohlo by Vás zaujímať
V Prešove sa začína jarné upratovanie
V rámci jarného upratovania bude v Prešove pristavených spolu 122 kusov veľkoobjemových kontajnerov. Prvý cyklus jarného upratovania sa začína 3. apríla 2024.
Prešov podporí zber kuchynského odpadu
Všetky prešovské domácnosti dostanú od mesta špeciálne vedierka na zber biologického kuchynského odpadu. Prešov chce takto podporiť triedenie biologicky rozložiteľného kuchynského odpadu od zmesového komunálneho odpadu. Distribúcia 10-litrových vedierok začne už koncom februára.
Mesto Prešov upozorňuje na zákaz umiestňovania nelegálnych reklamných bannerov a plagátov
Mesto Prešov žiada fyzické a právnické osoby, ktoré bez povolenia umiestňujú rôzne typy reklamných pútačov na území mesta Prešov, aby ich bezodkladne odstránili. Za nelegálne umiestňovanie reklamných bannerov a plagátov na území mesta Prešov môže byť zodpovednej osobe uložená pokuta.
Prešovská radnica bude svietiť v pestrých farbách
V posledný februárový deň si každoročne pripomíname Medzinárodný deň zriedkavých chorôb. Prešovská radnica a budova Mestskej galérie Caraffka budú preto 29. februára 2024 svietiť v pestrých farbách.
O dotáciu pre kultúru, šport a sociálnu oblasť môžete požiadať do 1. marca 2024
Mesto Prešov zverejňuje výzvu na poskytnutie dotácií v oblasti kultúry, športu a v sociálnej oblasti. O dotáciu pre kultúru, šport a sociálnu oblasť môžete požiadať do 1. marca 2024 (vrátane).
Prešovčania sa dočkajú nového mosta s cyklochodníkmi
V Prešove sa čoskoro odštartuje dlho očakávaná rekonštrukcia mosta na Lesíku delostrelcov. Do investičnej akcie sa v spolupráci púšťajú Prešovský samosprávny kraj ako správca mostného objektu a mesto Prešov, ktoré spravuje priľahlé lávky pre peších. Pôvodnú stavbu zo 60-tych rokoch nahradí nová moderná konštrukcia pre automobily, cyklistov i peších.
Navrhnite pamätihodnosť mesta Prešov na vybranú tému
Mesto Prešov vyhlasuje v súlade so Všeobecne záväzným nariadením mesta Prešov č. 2/2013 o evidencii pamätihodností mesta Prešov v znení Všeobecne záväzného nariadenia mesta Prešov č.1/2016
Používaním týchto stránok súhlasíte s používaním súborov cookies, ktoré slúžia na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti.
OK