PIS: aktuálne informácie o meste, radnici a spoločenských, kultúrnych a športových akciach v regióne

https://www.pis.sk/clanok/19614/ziaci-_vyhrajte_pre_svoju_triedu_online_hodinu_s_youtuberom_selassiem.html

Žiaci, vyhrajte pre svoju triedu online hodinu s youtuberom Selassiem

Bezpečnosť detí na internete je v súčasnosti naliehavou témou. Na jej zvyšovanie je zameraný interaktívny vzdelávací projekt nadácie Avast Foundation “Buď safe online”. Projekt už prostredníctvom interaktívneho online kurzu vzdelal viac ako 40-tisíc detí, teší sa podpore známych slovenských influencerov a viacerým oceneniam.

Na bezpečné správanie v online svete je zameraná aj aktuálna súťaž pre žiakov druhého stupňa základných škôl a nižších ročníkov gymnázií.

Žiaci môžu pre svoju triedu vyhrať online hodinu s tímom Buď safe online a populárnym youtuberom Selassiem. Spoločné vyučovanie bude mať formu interaktívnej besedy, v ktorej sa deti dozvedia, ako sa správať bezpečne v online svete a chrániť svoje dáta, sociálne siete aj súkromie.

Do súťaže sa môžu do 30. apríla 2021 zapojiť žiaci a učitelia druhého stupňa základných škôl a nižšieho stupňa gymnázií z celého Slovenska.

„V dôsledku pandémie trávia deti online viac voľného času ako predtým, niekedy aj viac ako 4 hodiny denne. O to dôležitejšie je im vysvetľovať, s akými rizikami sa na internete môžu stretnúť a ako im správne čeliť. Naším online kurzom už prešlo vyše 40-tisíc detí a my sme premýšľali, čo pre nich urobiť ďalej. Rozhodli sme sa stretnúť aspoň s niektorými deťmi priamo vo vyučovaní a tým im tému online bezpečnosti čo najviac priblížiť. Veríme, že ako deti, tak aj učitelia toto malé spestrenie dištančného vzdelávania uvítajú, " hovorí manažérka programu Buď safe online Nina Jakešová.

Do súťaže sa môžu jednotlivé triedy prihlásiť tak, že sa spoločne vyfotia s dokončeným online kurzom Buď safe online, za ktorý získali zlatý odznak. Kurz si žiaci môžu prejsť napríklad na svojom mobile a spoločne v rámci online hodiny zaobstarať screenshot. Učiteľ potom túto fotku alebo koláž z fotiek odošle na e-mailovú adresu sutaz@budsafeonline.sk spolu so svojím menom, priezviskom, telefónnym číslom, názvom školy a označením súťažiacej triedy. Prihlášky možno posielať do 30. apríla 2021, následne bude vybraných päť víťazných tried, pre ktoré Selassie s tímom Buď safe online pripraví interaktívnu online besedu.

„K tímu Buď safe online som sa pripojil už v minulom roku, keď som hľadal spôsob, ako efektívne pomôcť svojim najmladším fanúšikom, ktorí mi často písali o rôznych rizikových situáciách, do ktorých sa na internete dostávajú. Deti patria na internete medzi najohrozenejšie skupiny. Túto súťaž vnímam ako skvelú príležitosť, ako im odovzdať základné zásady bezpečného správania a zároveň s nimi hovoriť o problémoch a otázkach, ktoré ich v tejto súvislosti skutočne zaujímajú. , " vysvetľuje ambasádor Buď safe online a youtuber Selassie.

Projekt Buď safe online vznikol v roku 2018 v Českej republike a od minulého leta pôsobí aj na Slovensku. Deťom ponúka platformu, ktorá im na príkladoch z praxe názorne ukazuje, ako predchádzať nebezpečenstvám spojeným s používaním internetu a moderných technológií. Jej súčasťou je aj interaktívny online kurz, ktorý deťom formou chatu a v jazyku, ktorý je im blízky, vysvetľuje, ako sa správne zachovať v rizikových situáciách. Aby bol projekt pre deti atraktívny, zapojili sa do neho medzi deťmi obľúbení slovenskí a českí influenceri, ako je Selassie, Kelohap, Dejepis Inak, Jirka Král, Gejmr a Alkan. Po odbornej stránke ho potom zastrešuje internetová poradňa IPčko.sk a Digitálna koalícia. Projekt Buď safe online je určený tiež rodičom a učiteľom, ktorí hľadajú rady, ako s deťmi riešiť otázky týkajúce sa online bezpečnosti.

 
1.4.2021 | Autor: Nina Jakešová | Vzdelávanie a školstvo | čítané: 679 krát