Štvrtok, 28. marec 2024
Meniny má Soňa | zajtra Miroslav

Prešovský Slovenský Červený kríž si prevzal ocenenie Dobrovoľník roka 2020. Ocenenie im odovzdala primátorka Prešova, Andrea Turčanová.

Slovenský Červený kríž územný spolok Prešov patrí medzi desiatku ocenených v národnom oceňovaní Dobrovoľník roka, ktoré organizuje CARDO – Národné dobrovoľnícke centrum v spolupráci s Platformou dobrovoľníckych centier a organizácií a krajskými dobrovoľníckymi centrami. Tento rok bolo na ocenenie naprieč Slovenskom nominovaných celkovo 287 dobrovoľníkov a projektov.

Prešovské dobrovoľnícke centrum, ktoré organizuje oceňovanie dobrovoľníkov s názvom Krajské Srdce na Dlani, posunulo z celkového počtu 11 ocenených v krajskom kole, 5 finalistov do národného kola. „V silnej konkurencii 60-tich nominácií na národnej úrovni, bola úspešná len jedna nominácia z Prešovského kraja – Slovenský Červený kríž. Jedna nominácia bola v užšom výbere, čo vnímame rovnako pozitívne, " vysvetľuje Juliana Hajduková, predsedníčka hodnotiacej komisie Krajského Srdca na Dlani.

Nielen za pomoc, ale za šírenie dobra
Držitelia národných cien boli vyhlásení na tradičnom slávnostnom podujatí, ktoré sa pre pandémiu uskutočnilo online. Cenu si preto ocenený SČK prevzal z rúk prešovskej primátorky až v utorok 30. marca. „Toto ocenenie je odrazom náročnej, no ušľachtilej práce, ktorú robí Slovenský Červený kríž – územný spolok Prešov pre Prešovčanov a všetkých ľudí v núdzi. Veľmi si vážim ich nenahraditeľnú pomoc počas súčasnej pandemickej situácie, keď je našou prioritou chrániť zdravie tých najzraniteľnejších, našich seniorov. Táto práca vyžaduje celého človeka, množstvo času, no najmä, lásku v srdci, “ uviedla na slávnostnom odovzdávaní primátorka mesta Prešov, Andrea Turčanová.

Slovenský Červený kríž cenu získal za pomoc v krízovej situácii po výbuchu bytovky na ul. Mukačevskej 7 v Prešove 6. decembra 2019, ale aj za pomoc počas pandémie Covid-19. „Práca SČK – územného spolku Prešov okrem samotnej pomoci spočíva aj v šírení dobra všade navôkol. Presvedčili sme sa o tom aj pri zotavovaní sa z nešťastia, ktoré nás postihlo v decembri 2019 na Mukačevskej ulici. Práve pri tejto ťažkej skúške, ktorej mesto Prešov čelilo, spoznalo celé Slovensko silu dobra a spolupatričnosti, “ dodala Turčanová.

Pomoc ľuďom, ktorí sú na to odkázaní
Cenu si z rúk primátorky prevzala samotná riaditeľka SČK, Beáta Jakubčová. „Ocenenie Srdce na dlani 2020 pre nás znamená obrovský dar, pokoru, povzbudenie do ďalšej práce s dobrovoľníkmi pri nových aktivitách, ktoré nám život prinesie. Chceme pokračovať v našej práci a naďalej prosiť ostatných o pomoc, aby sme my mohli pomáhať tým, ktorí sú na našu pomoc odkázaní. Hodnota človeka nie je v tom, čo urobí pre seba, ale pre iných, “ uviedla Jakubčová. Aktuálne SČK pomáha pri prihlasovaní na očkovanie, nákupe liekov, potravín a zabezpečení obedov pre občanov, ktorí sú v karanténe a po prepustení z nemocnice do domáceho liečenia po prekonaní ochorenia COVID-19. Dobrovoľníci SČK pomáhajú pri upratovaní a príprave jedálne na podávanie stravy pre dôchodcov.

Srdce na dlani je ocenenie výnimočných dobrovoľníkov a dobrovoľníčok, jednotlivcov aj kolektívov za ich dobrovoľné aktivity uskutočňované v prospech iných v rôznych oblastiach spoločenského života, rozvoja komunity, ochrany životného prostredia, zdravia, kultúry, umenia, výchovy, vzdelávania a i. , vykonávané bez nároku na finančnú odmenu alebo akýkoľvek honorár. Rovnako je aj ocenením výnimočných projektov, ktoré svojím poslaním menia veci k lepšiemu.

Viac informácií nájdete

Prešovské dobrovoľnícke centrum
https://www.dobrovolnictvopo.sk/

Srdce na dlani:
https://www.srdcenadlani.sk/

CARDO – Národné dobrovoľnícke centrum:
http://www.dobrovolnictvo.sk/profile/ngo/9

Platforma dobrovoľníckych centier a organizácií:
https://www.dobrovolnickecentra.sk/sk/

Mohlo by Vás zaujímať
V PREŠOVE OTVORILI VÝSTAVU MAPUJÚCU VOJNU NA UKRAJINE. JEJ SÚČASŤOU JE AJ ZBIERKA HUMANITÁRNEJ POMOCI
Prešov 18.marca 2024 – Prešov sa pridal k európskym mestám, ktoré hostia výstavu mapujúcu emotívny príbeh vojnových udalostí na Ukrajine. Jej hlavným exponátom je sanitka zničená ruskými vojskami pri Charkove v septembri 2022. Súčasťou výstavy je taktiež séria fotografií zachytávajúcich dobrovoľnícke aktivity občianskeho združenia Podaj ďalej Prešov, ktoré do dnešného dňa dopravilo na Ukrajinu viac ako 220 ton humanitárnej pomoci.
Používaním týchto stránok súhlasíte s používaním súborov cookies, ktoré slúžia na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti.
OK