Utorok, 19. marec 2024
Meniny má Jozef | zajtra Víťazoslav, Klaudius

Usilujú sa zriadiť novú základnú školu v Prešove

Zriadiť základnú školu (ZŠ) v Prešove a rozvíjať tak viac ako 10-ročné skúsenosti s prácou s deťmi, v tom dva roky s fungujúcou materskou školou (MŠ), na báze vzdelávacej metódy Marie Montessoriovej je cieľ iniciatívy rodičov, ktorých deti navštevujú spomínanú MŠ.

Potrebujú získať súhlas prešovského mestského zastupiteľstva a kladné rozhodnutie rezortného ministerstva o zaradení ZŠ do siete škôl. Veria, že sa tak stane a nová súkromná ZŠ začne fungovať v školskom roku 2022/2023.

Zdenka Maňkošová a Tatiana Dlugošová v mene rodičov, ktorí spustili iniciatívu za zriadenie ZŠ, sú presvedčené, že sa im podarí dotiahnuť záležitosť do zdarného konca. „Nová súkromná škola by bola v našom ponímaní dobrou alternatívou a dobrým prostriedkom propagácie vzdelávacích aktivít na území mesta Prešov. Bola by aj rozšírením ponuky vo vzdelávacej oblasti, “ konštatovali. Spolu s vedením terajšej MŠ podnikli kroky na zabezpečenie priestorov a skladajú pedagogický kolektív, ktorý by v ZŠ pracoval. Podľa nich to nie je až taký veľký problém, keďže MŠ dobre spolupracuje s pedagógmi z Prešovskej univerzity v Prešove a zo strednej pedagogickej školy.

„Veríme, že budeme úspešní, prezentujú nás výsledky našej viac ako 10-ročnej praxe v práci s deťmi, “ zdôraznila riaditeľka MŠ Marta Fudalyová. Je zároveň spolu s Máriou Hamráčkovou zakladateľkou občianskeho združenia (OZ) Montessori cesta, ktoré je zriaďovateľom a prevádzkovateľom MŠ s plnou dennou prevádzkou na prešovskom sídlisku Sekčov. „Využívame vo svojej práci princípy, ktoré pred viac ako sto rokmi uplatňovala Maria Montessoriová, pričom takýchto akreditovaných zariadení na Slovensku, ktoré by sa k nim hlásili je minimálne množstvo, “ dodala M. Fudalyová. Rodičom detí v MŠ sa takýto prístup páči a chcú, aby sa ich deti vzdelávali a vychovávali práve takto aj v plánovanej budúcej ZŠ. Jej zriaďovateľom a prevádzkovateľom by bolo opäť OZ Montessori cesta. Obe už citované mamičky uviedli, že si zistili, ako dobre práve takéto školské zariadenia fungujú vo svete, napr. v susednom Poľsku, Česku či Rakúsku. Na Slovensku je ich veľmi málo. V Prešove napr. je ešte jedna takáto akreditovaná MŠ.

V rámci iniciatívy spustili už internetovú stránku pod názvom Nová škola do Prešova na adrese dopresova.sk. Poskytujú na nej podrobné základné informácie o. i. o celom zámere, o fungovaní OZ. Podarilo sa im na podporu získať aj vyjadrenia spisovateľov Gabriely Futejovej a Daniela Heviera, hudobníčky Katky Koščovej, ktoré sú uverejnené takisto už na tejto webovej stránke.

Maria Montessoriová (1870 – 1952) je považovaná za predstaviteľku reformnej pedagogiky, v predškolskej výchove hlásala princíp individuálneho systému a bola viackrát nominovaná na Nobelovu cenu za mier. Založila Dom detí pri Ríme v roku 1907. V herni boli prvýkrát na mieru detí upravené stoly, stoličky, jednoduché hračky a učiteľka viedla ratolesti k samostatnej činnosti, k sebavýchove pri používaní vecí, poznávaní farieb, vôní. Toho sa držia napr. v spomínanej MŠ v Prešove a majú s tým dobré skúsenosti a pozitívne ohlasy rodičov. Dieťa si totiž súčasne rozvíja telesné a duševné schopnosti v kultúrnom prostredí.

Mohlo by Vás zaujímať
V UNIVERZITNEJ KNIŽNICI OTVORILI INTERAKTÍVNU VÝSTAVU KRESIEB O STRATENOM DEDIČSTVE NAŠICH PREDKOV
Prešov 06. marec 2024 – V Univerzitnej knižnici Prešovskej univerzity v Prešove (UK PU) sa 5. marca konala vernisáž kresieb prešovskej výtvarníčky a vysokoškolskej pedagogičky Ivety Polák Čuchtovej. Na výstave pod názvom Stratené dedičstvo autorka predstavuje 22 kresieb, zobrazujúcich známych i menej známych bohov slovanskej mytológie, približuje kultúru, predstavy o svete i spôsob života dávnych Slovanov.
Začalo sa prihlasovanie do Logickej olympiády pre najmenších
Organizátori ohlásili spustenie registrácie do 9. ročníka Logickej olympiády pre najmenších. Jej cieľom je rozvíjať logické myslenie a zručnosti, ktoré budú predškoláci potrebovať pri vstupe do školy. Registrácia do súťaže, ktorá je určená predškolákom zo slovenských, ale aj českých materských škôl, sa začala 28. februára a potrvá do 30. apríla 2024.
Župná SPŠE Prešov je tretia najlepšia stredná odborná škola v SR
Inštitút INEKO zostavil rebríček slovenských škôl za školský rok 2022/2023. V aktuálnom ročníku hodnotenia sa na popredné miesto znovu prebojovala Stredná priemyselná škola elektrotechnická v Prešove, ktorú zriaďuje Prešovský samosprávny kraj (PSK). Obhájila v ňom minuloročné tretie miesto. PSK má pritom v kategóriách gymnázií a SOŠ v TOP 10 až trojčlenné zastúpenie a medzi tridsiatkov najlepších celkovo sedem župných škôl.
BUDÚCI FYZIOTERAPEUTI ZÍSKAJÚ PRAX V POPREDNOM REHABILITAČNOM CENTRE VĎAKA NOVÉMU PARTNERSTVU
Prešov 27. február 2024 – Prešovská univerzita v Prešove (PU), zastúpená Fakultou zdravotníckych odborov (FZO), a rehabilitačné centrum Adeli Medical Center, podpísali Memorandum o spolupráci, čím sa otvárajú nové možnosti v zlepšovaní kvality vzdelávania a vedeckovýskumnej činnosti v oblasti fyzioterapie. Táto spolupráca, prvá svojho druhu na Slovensku, umožní študentom získavať najmodernejšie poznatky a prax priamo v prostredí jedného z najväčších neurorehabilitačných centier na svete.
Používaním týchto stránok súhlasíte s používaním súborov cookies, ktoré slúžia na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti.
OK