Štvrtok, 18. apríl 2024
Meniny má Valér | zajtra Jela

Pozor na podvodníkov

Polícia v okrese Prešov len počas utorka (23.03.2021) prijala dve trestné oznámenia vo veci podozrenia z trestného činu podvodu.

Ide o prípady, kedy sa páchateľ snažil okradnúť dotknutých obyvateľov o značné čiastky peňazí. Oznámenia rovnakého typu v poslednom období zaznamenávame častejšie.

Občania prišli o svoje finančné prostriedky na účtoch v súvislosti s platbou poštovného v prospech napr. pošty alebo inej kuriérskej spoločnosti. Mailom im bola zaslaná výzva na platbu, ohľadom balíčka, ktorý občan očakáva. Je potrebné len zaplatiť poplatok (napr. vo výške 1,99, -Eur alebo inej nízkej sumy) a balíček bude občanovi doručený. Email je označený logom spoločnosti, avšak pri pozornom prečítaní je možné zistiť, že emailová adresa odosielateľa obsahuje doménu s označením cudzieho štátu. Občan po otvorení mailu vyplní formulár, ktorým poskytne páchateľovi údaje zo svojej platobnej karty! Ide o číslo karty, dátum exspirácie karty a CVV kód. Podvodným konaním páchateľ docieli to, že zadaním určeného bezpečnostného kódu občanom do formulára, takto sám občan umožní páchateľovi pridať platobnú kartu do aplikácie vo svojom zariadení a následne z nej vykonávať ďalšie úhrady!

Boli zaznamenané prípady, kedy odosielateľom týchto mailov bola Finančná správa, ktorá údajne občanovi posiela daňový preplatok. Aj v tomto prípade však ide o snahu vylákať od občana peniaze z jeho účtu pod zámienkou zaslania preplatku dane.

Upozorňujeme, že dotknuté spoločnosti nikdy svojim klientom neposielajú email s požiadavkou úhrady poštovné takouto formou, alebo aby od nich žiadali identifikačné údaje z ich platobných kariet. Ide o podvodné konanie. Polícia preto odporúča občanom, aby neotvárali mailovú poštu podobného typu a v žiadnom prípade neposkytovali identifikačné údaje svojej platobnej karty, pokiaľ nemajú istotu s kým komunikujú.

Mohlo by Vás zaujímať
Opitý vodič nebol držiteľom vodičského preukazu
29 ročný muž z Veľkého Šariša včera (09.04.2024) v skorých ranných hodinách viedol osobné vozidlo napriek tomu, že nie je držiteľom vodičského preukazu.
CÚ Prešov zaistil 1634 falzifikátov v hodnote 13 000 eur
Prešov - 09.04.2024: Predaj napodobenín a neevidovanie tržby v pokladnici odhalili kontroly Colného úradu (CÚ) Prešov v prvom štvrťroku tohto roka u podnikateľov. Celkovo bolo zaistených 1 634 kusov falzifikátov v hodnote viac ako 13 000 eur. Pri kontrolách e-kasy colný úrad uložil pokuty vo výške takmer 11 000 eur.
Používaním týchto stránok súhlasíte s používaním súborov cookies, ktoré slúžia na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti.
OK