Štvrtok, 28. marec 2024
Meniny má Soňa | zajtra Miroslav

Mesto Veľký Šariš uzatvorilo pre zosuv pôdy cyklochodník pod Bikošom

Mesto Veľký Šariš upozorňuje občanov, že z dôvodu možného zosuvu pôdy bude cyklotrasa pod Bikošom až do odvolania uzatvorená.

Úsek, na ktorom hrozí zosuv pôdy, sa nachádza približne 500 metrov za katastrom mesta Prešov. Na cyklochodníku pod Bikošom sú z dôvodu ochrany zdravia a bezpečnosti obyvateľov aktuálne umiestnené už aj zátarasy.

„V nadväznosti na závery uskutočneného inžinierskogeologického prieskumu a na odporúčanie krízového štábu dnes primátor mesta vyhlásil mimoriadnu situáciu v súvislosti so zosuvom cyklocesty EuroVelo 11, v lokalite Pod Bikošom, úsek medzi mestom Prešov a mestom Veľký Šariš. Prvoradou úlohou je ochrana zdravia a života občanov a keďže táto situácia je život ohrozujúca, bolo potrebné prijať neodkladné opatrenia a uzavrieť túto cyklocestu, " uvádza mesto Veľký Šariš.

Jednou z príčin zosuvu je obmývanie svahu riekou Torysa a neodvádzanie zachytených zrážkových vôd.

Je preto nevyhnutné zrealizovať viacero opatrení, ako je vytvorenie násypov, zabezpečenie odvedenia zrážkových vôd z cyklocesty až do rieky, monitorovanie geodetických bodov za účelom sledovania vývoja zosuvu či zabezpečenie horného svahu od padajúcich častí.

„O vývoji prác budeme informovať a do doby uskutočnenia všetkých opatrení v spolupráci s PSK a SVP, š.p, bude cyklocesta uzatvorená, " dodáva mesto Veľký Šariš.

Foto: FB Mesto Veľký Šariš - oficiálna stránka

Mohlo by Vás zaujímať
Knižnica na (ne)roztrhanie: Audioknihy pre každého
PREŠOV – Krajská knižnica P. O. Hviezdoslava v Prešove naplánovala pre verejnosť v marci mimoriadne rozmanitý program. Čitatelia aj nečitatelia si budú môcť vybrať z kolekcie besied, workshopov, v ponuke bude i originálna výstava a vyhlásenie regionálnej súťaže. Do knižničných služieb pribudne aj plánovaná novinka – audioknihy.
Používaním týchto stránok súhlasíte s používaním súborov cookies, ktoré slúžia na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti.
OK