Štvrtok, 28. marec 2024
Meniny má Soňa | zajtra Miroslav

Počty prenocovaní na Hornom Zemplíne najvýraznejšie poklesli v mestách

Počty prenocovaní na Hornom Zemplíne najvýraznejšie poklesli v mestách. Viaceré obce naopak zaznamenali niekoľkopercentný nárast. Vyplýva to z údajov, ktoré Oblastnej organizácii cestovného ruchu Horný Zemplín a Horný Šariš (OOCR HZ a HŠ) poskytli jej členské samosprávy.

Podľa nich bol počet prenocovaní v území vlani na úrovni 76.520, čo je približne o 25.000 menej ako v roku 2019. Najvýraznejšie poklesy sú citeľné pri mestách Vranov nad Topľou (-55%) a Humenné (-41%). Naopak, niektoré obce si v tejto oblasti polepšili. Napr. na území Holčíkoviec, kde sa nachádzajú dve rekreačné oblasti (Monika-Poľany a Eva), bol vlani počet prenocovaní približne o 140 percent vyšší ako v roku 2019. Predpokladáme, že za týmito pozitívnymi číslami stojí aj znovuotvorenie zrekonštruovaného hotela na Eve. V okolí Domaše sme nárast zaznamenali aj pri Novej Kelči (+40%) a Bžanoch (+37%), čo spôsobilo, že medziročný pokles počtu prenocovaní v tomto letovisku predstavuje len necelých 9 percent.

Medzi obce, ktoré si medziročne výrazne polepšili, patria aj Nová Sedlica (+49%) či Zemplínske Hámre. Druhá menovaná vlani evidovala raz toľko prenocovaní ako v roku 2019. Nápor turistov tam zaznamenalo aj turistické informačné centrum, ktoré od mája do septembra navštívilo približne 6400 ľudí. Enormný záujem o Poloniny sa v štatistikách výrazne neprejavil. OOCR HZ a HŠ má ale v území len troch členov (Ulič, Nová Sedlica a Runina), od ktorých dáta o prenocovaní získava. V rámci nich sme zaznamenali medziročný pokles počtu prenocovaní o necelých 5 percent. Sninská samospráva, ktorá je pomyselnou vstupnou bránou do tohto národného parku, zostala na podobnej úrovni ako v roku 2019 (pokles o cca 1500 prenocovaní).

Údaje zo Štatistického úradu SR (ŠÚ SR) sú aj v tomto roku iné ako tie interné. V roku 2019 bol podľa ŠÚ SR počet prenocovaní na území samospráv, ktoré spadajú pod OOCR HZ a HŠ, na úrovni 97.949, vlani klesol na 66.470. Počet návštevníkov územia medziročne klesol približne o 17.000. V regióne pribudli ku koncu minulého roka dve ubytovacie zariadenia, počet lôžok sa tak z 2099 zvýšil na 2292. Tržby za ubytovanie vrátane DPH dosiahli za vlaňajšok úroveň necelých 1,91 milióna eur, čo je približne o 450.000 eur menej ako v roku 2019.

OOCR HZ a HŠ má aktuálne 26 členov. Členská základňa, v ktorej sú zastúpené samosprávy, podnikateľský a tretí sektor, aj naďalej rastie.

Používaním týchto stránok súhlasíte s používaním súborov cookies, ktoré slúžia na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti.
OK