Štvrtok, 25. apríl 2024
Meniny má Marek | zajtra Jaroslava

Sociálna práca v uliciach mesta Prešov má zmysel

V centrách väčších miest, ale aj na frekventovaných miestach, ako sú napríklad nákupné strediská, ľudia často vídajú osoby, ktoré sú v nepriaznivej sociálnej situácii a žiadajú o pomoc alebo najčastejšie, o finančné prostriedky. Inak to nie je ani v Prešove. Mesto pravidelne vykonáva sociálnu prácu v teréne s cieľom týmto osobám pomôcť.

Mesto Prešov situáciu podrobne monitoruje. Zamestnanci Odboru služieb pre občanov v spolupráci s Úradom práce, sociálnych vecí a rodiny, neverejnými poskytovateľmi sociálnej služby Trojlístok a Anima, a v súčinnosti s Mestskou políciou vykonávajú kontroly v uliciach mesta, aby preverili týchto občanov, zistili ich totožnosť a v spolupráci s terénnymi sociálnymi pracovníkmi v mieste ich trvalého bydliska im poskytli pomoc. Najčastejšie sa tieto osoby nachádzajú pri nákupných centrách, kde sa pohybuje množstvo ľudí, ale aj pred kostolmi, či priamo v centre mesta.

Za viac ako rok trvajúcej intenzívnej spoločnej práce s vyššie uvedenými inštitúciami sa mnohým osobám podarilo prostredníctvom úradov poskytnúť sociálne poradenstvo, pomoc pri vybavovaní finančných nárokov, ale aj materiálne pomôcť.

Pri vykonávaní kontrol intenzívne pracujeme aj s občanmi, aby mali možnosť strádajúcim osobám poradiť s hľadaním adekvátnej pomoci. Prešovčania v mnohých prípadoch s týmito ľuďmi súcitia a neváhajú im pomôcť. Podporovať žobranie poskytovaním finančných prostriedkov však nie je správnou cestou, pretože ľudia v núdzi si svoje problémy vďaka nim nemusia riešiť, ale práve naopak, živiť ich naďalej, ako napr. alkoholizmus.

Cieľom mesta Prešov je informovať občanov, ktorí takéto osoby v uliciach mesta stretnú, aby ich navigovali tam, kde dostanú jedlo alebo ošatenie zdarma, a uprednostnili túto priamu formu pomoci pred poskytovaním finančných prostriedkov.

V uliciach mesta Prešov bolo v roku 2020 vykonaných približne 600 hodín sociálnej služby krízovej intervencie, tj. sociálnej práce v teréne, pri ktorej sme zistili, že takmer všetky osoby, pýtajúce si peniaze od okoloidúcich, sú sociálne odkázané, s trvalým pobytom v okolitých obciach.

Mestská polícia Prešov uvádza, že problematika strádajúcich osôb v mestách je rozšírená, a to nielen v Prešove, pričom až 90% týchto ľudí na uliciach sú občania z priľahlých obcí s početnou rómskou komunitou. Vzhľadom na to, že zákon žobranie neoznačuje ako priestupok a zákonné normy takéto konanie nezakazujú, nemôže ho zakázať ani mesto.

Aktívnou prácou v teréne, osvetou medzi občanmi a pravdepodobne aj pre vyhlásenú mimoriadnu situáciu však nastal výrazný pokles žobrajúcich osôb v uliciach nášho mesta.

Mohlo by Vás zaujímať
Na Solivare pribudne 46 nových parkovacích miest
Mesto Prešov vybuduje na Solivare 46 nových miest na parkovanie. Parkoviská pribudnú na Lesníckej ulici medzi 4 vnútroblokmi, kde ľudia doteraz parkovali iba na nespevnených plochách. Zhotoviteľ má ukončenie prác naplánované do konca septembra 2024.
13. zasadnutie Mestského zastupiteľstva mesta Prešov
Primátor mesta Prešov Ing. František Oľha podľa § 13 ods. 4 písm. a) zákona SNR č. 369/1990 Zb. o obecnom zriadení v znení neskorších predpisov zvoláva
Ďalšie kroky k bezpečnejšiemu prostrediu na prešovských školách
Mesto Prešov podniká ďalšie kroky k tomu, aby sa žiaci prešovských škôl učili v bezpečnejšom prostredí. Jedným z nich je séria školení, ktorých sa zúčastňuje vyše 60 odborníkov zo školského prostredia v zriaďovateľskej pôsobnosti mesta Prešov.
Okresné hasičstvo oslavuje storočnicu
Hasiči v prešovskom regióne pomáhajú ľuďom už celé jedno storočie. Toto významné výročie si pripomenú už 5. mája 2024 od 11.00 hod. na Hlavnej ulici v Prešove.
Inzercia
Reality: Dám do prenájmu
Reality: Dám do prenájmu
Kancelárske priestory

Prenajmeme kancelárske priestory na Plzenskej ulici č. 2 v Prešove. Výhodný nájom a internet v cene.

0905324336 | | cena: dohodou
Používaním týchto stránok súhlasíte s používaním súborov cookies, ktoré slúžia na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti.
OK