PIS: aktuálne informácie o meste, radnici a spoločenských, kultúrnych a športových akciach v regióne

https://www.pis.sk/clanok/19557/50_ton_vyzbieranych_vrchnakov_ako_pomoc_pre_maleho_alexa.html

50 ton vyzbieraných vrchnákov ako pomoc pre malého Alexa

Prešovský mestský úrad sa zapája do zbierky plastových vrchnákov pre chorého chlapca, ktorý potrebuje nákladnú liečbu. Zbierať vrchnáky a pomôcť tak Alexovi z Prešova však môže úplne každý.

Alex sa narodil pred deviatimi rokmi. Na svet však prišiel veľmi skoro – už v 29. týždni tehotenstva jeho mamy. To je dôvod prečo ho celý život sprevádza veľké množstvo diagnóz. Alex má poškodený zrakový nerv a trpí detskou mozgovou obrnou v kvadruparetickej forme, čo znamená že má čiastočne ochrnuté všetky štyri končatiny. Alex preto nemôže chodiť a hrať sa tak ako jeho rovesníci. Už od malička však cvičí so svojou mamou a vďaka rôznym rehabilitáciám a terapiám pomaly napreduje.

Dobrí ľudia už šiesty rok zbierajú pre Alexa plastové vrchnáky, ktoré sa následne vykupujú a recyklujú, vďaka čomu môžu Alexovi rodičia hradiť špeciálne zdravotné pomôcky, nákladnú liečbu vrátane hipoterapie a rehabilitácie v Centre Svetielko. Do zbierky sa pravidelne zapájajú aj zamestnanci Mestského úradu v Prešove. Začiatkom tohto roka sa im podarilo vyzbierať tri vrecia plné vrchnákov.

Do zberu plastových vrchnákov pre Alexa sa však môže zapojiť ktokoľvek. Nemusia to byť iba tie z plastových fliaš, ale aj z mlieka či smotany. Počíta sa každý jeden vrchnáčik. Vyzbierané vrchnáky stačí odovzdať na ktorejkoľvek predajni 101 Drogerie. Odtiaľ putujú do Technických služieb mesta Prešov. Vďaka tejto spolupráci sa v TSMP len za posledné tri roky podarilo vyzbierať 50 ton vrchnákov. Rozhodne však nekončíme a pokúsime sa vyzbierať aspoň dvojnásobok.

 
9.3.2021 | Pridal: Redakcia PIS | Mesto Prešov | čítané: 1803 krát