Piatok, 19. apríl 2024
Meniny má Jela | zajtra Marcel

Na jar sa zvyšuje nebezpečenstvo vzniku požiarov

Okresné riaditeľstvo hasičského a záchranného zboru v Prešove upozorňuje občanov, že s prichádzajúcimi teplejšími dňami sa zvyšuje riziko vzniku požiarov. Vypaľovaním trávy ľudia ľahkovážne ohrozujú prírodu a v mnohých prípadoch aj vlastný život.

Jar a s ňou prichádzajúce otepľovanie je obdobím, kedy sa zvyšuje nebezpečenstvo vzniku požiarov a narastá počet požiarov najmä v prírodnom prostredí. Občania v mnohých prípadoch porušujú zákon o ochrane pred požiarmi a svojím nezodpovedným a ľahkovážnym konaním ohrozujú okrem seba aj svoje okolie a prírodu. Vypaľovanie trávy je každoročne sa opakujúcim javom, preto sa Okresné riaditeľstvo Hasičského a záchranného zboru v Prešove obracia na všetkých občanov s výzvou rešpektovať zákon o ochrane pred požiarmi a žiada občanov:

- Nevypaľovať trávu ani iné suché porasty!
- Nezakladať oheň v prírode na miestach, kde sú horľavé látky a odkiaľ sa môže oheň rozšíriť!
- Nefajčiť v lesoch!

Fyzická osoba je povinná: dodržiavať vyznačené zákazy a plniť príkazy a pokyny týkajúce sa ochrany pred požiarmi, dodržiavať zásady protipožiarnej bezpečnosti pri činnostiach spojených so zvýšeným nebezpečenstvom vzniku požiaru alebo v čase zvýšeného nebezpečenstva vzniku požiaru, oznámiť bez zbytočného odkladu príslušnému okresnému riaditeľstvu Hasičského a záchranného zboru požiar, ktorý vznikol v objektoch, priestoroch alebo na veciach v jej vlastníctve, dodržiavať pri manipulácii s horľavými látkami a horenie podporujúcimi látkami požiadavky na protipožiarnu bezpečnosť, umožniť orgánom štátneho požiarneho dozoru vykonávanie potrebných úkonov pri zisťovaní príčin vzniku požiarov, zabezpečovať plnenie opatrení v súvislosti s ochranou lesov pred požiarmi.

Lesné požiare spôsobujú v Slovenskej republike každoročne veľké materiálne, ale aj ekologické škody, pričom ich obnova a návrat do pôvodného stavu predstavujú dlhodobé obdobie.

V roku 2020 v okrese Prešov Okresné riaditeľstvo Hasičského a záchranného zboru v Prešove zasahovalo pri 61 požiaroch v ostatnom prírodnom prostredí, čo je o 8 požiarov menej ako v predchádzajúcom roku. V 32 prípadoch príčinou vzniku požiarov bolo vypaľovanie trávnatých porastov, bylín, kríkov a stromov, čo je o 16 prípadov menej ako v predchádzajúcom roku. V lesnom hospodárstve boli zaznamenané 2 lesné požiare so škodou do výšky cca 310. -€. Jeden požiar vznikol v katastri obce Križovany a jeden požiar v katastri mesta Veľký Šariš.

V roku 2020 v okrese Sabinov Okresné riaditeľstvo Hasičského a záchranného zboru v Prešove zasahovalo pri 58 požiaroch v ostatnom prírodnom prostredí, čo je o 16 požiarov menej ako v predchádzajúcom roku. V 45 prípadoch príčinou vzniku požiarov bolo vypaľovanie trávnatých porastov, bylín, kríkov a stromov, čo je o 8 prípadov menej ako v predchádzajúcom roku. V lesnom hospodárstve bol zaznamenaný 1 lesný požiar s celkovou škodou cca 2.125. -€, požiar bol v katastrálnom území obce Kamenica.

Za priestupok na úseku ochrany pred požiarmi sa fyzickej osobe, ktorá sa dopustí priestupku na úseku ochrany pred požiarmi tým, že vypaľuje porasty bylín, kríkov a stromov alebo zakladá oheň v priestoroch alebo miestach, kde by mohlo dôjsť k jeho rozšíreniu, môže uložiť pokuta do výšky 331, - eur.

Aktuálne informácie v priebehu celého roka o vyhlásení času zvýšeného nebezpečenstva vzniku požiaru nájdete na stránke:
https://www.minv.sk/?hasici-zachranari.

Informácie o ochrane lesov pred požiarmi nájdete aj na stránke https://www.minv.sk/swift_data/source/hasici_a_zachranari/Malatinec/preventivno_vychovna_cinnost/Ochrana%20lesov%20pred%20poziarmi_2020.pdf

Mohlo by Vás zaujímať
Opitý vodič nebol držiteľom vodičského preukazu
29 ročný muž z Veľkého Šariša včera (09.04.2024) v skorých ranných hodinách viedol osobné vozidlo napriek tomu, že nie je držiteľom vodičského preukazu.
CÚ Prešov zaistil 1634 falzifikátov v hodnote 13 000 eur
Prešov - 09.04.2024: Predaj napodobenín a neevidovanie tržby v pokladnici odhalili kontroly Colného úradu (CÚ) Prešov v prvom štvrťroku tohto roka u podnikateľov. Celkovo bolo zaistených 1 634 kusov falzifikátov v hodnote viac ako 13 000 eur. Pri kontrolách e-kasy colný úrad uložil pokuty vo výške takmer 11 000 eur.
Používaním týchto stránok súhlasíte s používaním súborov cookies, ktoré slúžia na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti.
OK