PIS: aktuálne informácie o meste, radnici a spoločenských, kultúrnych a športových akciach v regióne

https://www.pis.sk/clanok/19538/dobudovanie_r4_az_k_polskej_hranici_je_prioritou_celeho_regionu.html

Dobudovanie R4 až k poľskej hranici je prioritou celého regiónu

Výstavba oboch etáp severného obchvatu je pre mesto Prešov veľmi dôležitá. Región a kraj však potrebujú mať dokončenú celú rýchlostnú cestu R4 až k hranici s Poľskom.

Prešovský samosprávny kraj a mesto Prešov považujú dobudovanie rýchlostnej komunikácie R4 za kľúčovú prioritu pre odľahčenie ciest severovýchodu Slovenska, ale aj pre naštartovanie všestranného rozvoja, pracovných príležitostí a prílevu investícií. Spoločne preto budú koordinovať aktivity a apel na prípravu výstavby chýbajúcich úsekov až k poľským hraniciam smerovať na kompetentné ministerstvá. Zhodli sa na tom župan Milan Majerský s primátorkou mesta Prešov Andreou Turčanovou spolu s honorárnym konzulom Poľskej republiky v Prešove Jánom Hudackým a zástupcami OZ Náš Prešov na pracovnom stretnutí na Úrade PSK.

Zároveň ocenili prísľub Ministerstva dopravy a výstavby SR, ktoré už finalizuje poklady na spustenie súťaže druhej etapy - severného obchvatu mesta Prešov. Ako odznelo na rokovaní, pre celý Prešovský kraj zostáva naďalej veľkým problémom odklon kamiónovej a nákladnej dopravy z ďalších miest a obcí kraja, ktorý by pomohlo vyriešiť práve dobudovanie celej R4. Jej výstavba na slovenskej strane je o to dôležitejšia, že ide o medzinárodný cestný koridor Via Carpatia nadväzujúca na rýchlostné cesty v Poľsku a Maďarsku, ktorých výstavba je už v plnom prúde. Šéfovia samospráv vyjadrili na stretnutí podporu aj zástupcom iniciatívy OZ Náš Prešov, ktoré sa snaží upozorniť vládu na kritickú dopravnú situáciu v našom regióne aj prostredníctvom petície za dostavbu rýchlostnej cesty R4. Spoločným úsilím je apelovať na ministerstvá, aby akcelerovali svoje aktivity a vyčlenili peniaze na prípravu ostatných úsekov R4.

 
3.3.2021 | Pridal: Redakcia PIS | Mesto Prešov | čítané: 556 krát