Piatok, 19. apríl 2024
Meniny má Jela | zajtra Marcel

Dobudovanie R4 až k poľskej hranici je prioritou celého regiónu

Výstavba oboch etáp severného obchvatu je pre mesto Prešov veľmi dôležitá. Región a kraj však potrebujú mať dokončenú celú rýchlostnú cestu R4 až k hranici s Poľskom.

Prešovský samosprávny kraj a mesto Prešov považujú dobudovanie rýchlostnej komunikácie R4 za kľúčovú prioritu pre odľahčenie ciest severovýchodu Slovenska, ale aj pre naštartovanie všestranného rozvoja, pracovných príležitostí a prílevu investícií. Spoločne preto budú koordinovať aktivity a apel na prípravu výstavby chýbajúcich úsekov až k poľským hraniciam smerovať na kompetentné ministerstvá. Zhodli sa na tom župan Milan Majerský s primátorkou mesta Prešov Andreou Turčanovou spolu s honorárnym konzulom Poľskej republiky v Prešove Jánom Hudackým a zástupcami OZ Náš Prešov na pracovnom stretnutí na Úrade PSK.

Zároveň ocenili prísľub Ministerstva dopravy a výstavby SR, ktoré už finalizuje poklady na spustenie súťaže druhej etapy - severného obchvatu mesta Prešov. Ako odznelo na rokovaní, pre celý Prešovský kraj zostáva naďalej veľkým problémom odklon kamiónovej a nákladnej dopravy z ďalších miest a obcí kraja, ktorý by pomohlo vyriešiť práve dobudovanie celej R4. Jej výstavba na slovenskej strane je o to dôležitejšia, že ide o medzinárodný cestný koridor Via Carpatia nadväzujúca na rýchlostné cesty v Poľsku a Maďarsku, ktorých výstavba je už v plnom prúde. Šéfovia samospráv vyjadrili na stretnutí podporu aj zástupcom iniciatívy OZ Náš Prešov, ktoré sa snaží upozorniť vládu na kritickú dopravnú situáciu v našom regióne aj prostredníctvom petície za dostavbu rýchlostnej cesty R4. Spoločným úsilím je apelovať na ministerstvá, aby akcelerovali svoje aktivity a vyčlenili peniaze na prípravu ostatných úsekov R4.

Mohlo by Vás zaujímať
Na Solivare pribudne 46 nových parkovacích miest
Mesto Prešov vybuduje na Solivare 46 nových miest na parkovanie. Parkoviská pribudnú na Lesníckej ulici medzi 4 vnútroblokmi, kde ľudia doteraz parkovali iba na nespevnených plochách. Zhotoviteľ má ukončenie prác naplánované do konca septembra 2024.
Používaním týchto stránok súhlasíte s používaním súborov cookies, ktoré slúžia na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti.
OK