PIS: aktuálne informácie o meste, radnici a spoločenských, kultúrnych a športových akciach v regióne

https://www.pis.sk/clanok/19530/zacinaju_sa_prace_na_rekonstrukcii_nakupneho_strediska_opal_na_sekcove.html

Začínajú sa práce na rekonštrukcii Nákupného strediska Opál na Sekčove

Nákupné stredisko Opál prejde rozsiahlou rekonštrukciou. Nová strecha, okná a fasáda z neho urobia reprezentatívnejšiu a modernejšiu budovu, ktorá skrášli sídlisko Sekčov.

Rekonštrukcia Nákupného strediska Opál na sídlisku Sekčov je zameraná na zníženie energetickej náročnosti, odstránenie porúch spôsobených tepelnými mostmi, ale najmä na estetizáciu a modernizáciu tejto budovy. Mesto Prešov odovzdalo zhotoviteľovi stavenisko 1. marca 2021 a práce sa tak môžu začať.

„Budovy Nákupných stredísk v Prešove nám slúžia už desaťročia a výrazne sa na nich podpísal zub času. Po rekonštrukcii NS Družba a revitalizácii vnútorného priestranstva v NS Centrum, prichádza na rad aj Opál na Sekčove. Nová strecha, okná a fasáda dopomôžu k zníženiu energetických nákladov na prevádzku. Táto investícia zároveň prinesie Prešovčanom väčší komfort a skrášli túto časť sídliska,“ uviedla primátorka mesta Prešov Andrea Turčanová.

Rekonštrukcia jednotlivých budov nákupného strediska zahŕňa zateplenie obvodových stien, zateplenie a doplnenie strešného plášťa, nové exteriérové podhľady, výmenu klampiarskych výrobkov, okien a vchodových dverí, výmenu mreží, vetracích mriežok a úpravu bleskozvodu. Opravené budú aj rampy, markízy, klimatizačné jednotky a výplne zábradlí.

Stavebné práce bude realizovať spoločnosť GMT development, s.r.o. Celkové náklady na obnovu Nákupného strediska Opál predstavujú 1 013 280,50 eur vrátane DPH z vlastných zdrojov mesta. Rekonštrukcia bude ukončená do konca roka 2021.


V roku 2017 mesto Prešov zrekonštruovalo rokmi opotrebované spevnené plochy vo vnútrobloku NS Opál na sídlisku Sekčov.

Investícia v hodnote 139 000 eur v sebe zahŕňala kompletnú výmenu teplovodných rozvodov, tiež výmenu pôvodného betónového a asfaltového povrchu za dlažbu (890 m2), výmenu štyroch stĺpov verejného osvetlenia, vybudovanie bezbariérových prechodov a tiež osadenie viacerých prvkov drobnej architektúry, ako lavičky či stojany na bicykle.

Súčasťou obnovy priestoru boli aj sadové úpravy, v rámci ktorých boli vysadené trvalky, kry i stromy. Zaujímavým prvkom tejto rekonštrukcie sú štrbinové zberače vody, ktoré opticky dotvárajú celok.

Viac info nájdete TU.

 
1.3.2021 | Pridal: Redakcia PIS | Mesto Prešov | čítané: 838 krát