Utorok, 16. apríl 2024
Meniny má Dana, Danica | zajtra Rudolf

Pre bezdomovcov v karanténe poslúžia nové unimobunky

Šíriaci sa nový koronavírus ohrozuje čoraz viac aj ľudí na ulici. Ak sa u niekoho z nich potvrdí ochorenie, obdobie karantény budú môcť prečkať v izolovaných unimobunkách, ktoré zakúpilo mesto Prešov.

Mesto Prešov odovzdalo dve nové unimobunky, ktoré budú slúžiť ako karanténne bývanie pre ľudí bez domova v prípade nákazy ochorením COVID-19. Unimobunky sú umiestnené v lokalite Pod Táborom v areáli Gréckokatolíckej charity Prešov, ktorá ich bude prevádzkovať. „Koronavírus predstavuje hrozbu aj pre ľudí na ulici. Keďže nemajú vlastný domov, nemajú kde prečkať ani prípadnú karanténu. Útočisko im však odteraz poskytnú nové unimobunky, ktoré sme zakúpili na tento účel, “ uviedla primátorka mesta Prešov Andrea Turčanová.

Unimobunka má celkovú rozlohu 3 x 9 metrov, nachádza sa v nej WC, sprcha a kuchynský kútik s menšou kuchynskou linkou. V každej unimobunke sú aj dve postele, skriňa, stolík, a dve stoličky. Unimobunky budú napojené na elektrickú energiu, majú prívod vody a odpadu, vrátane ohrevu vody pomocou bojleru. Vykurované budú pomocou konvektoru. Do prevádzky budú unimobunky uvedené po získaní potrebných povolení.

Mesto Prešov objednalo dve unimobunky spolu s vybavením od firmy Rikostav container, s.r.o. v celkovej hodnote 28 508 €. Údržba a prevádzka bude v réžii Gréckokatolíckej charity Prešov.

Mesto Prešov ešte pred nástupom druhej vlny pandémie v súlade s platnými nariadeniami vybralo viaceré vhodné objekty na zriadenie karanténnych miest, ktoré má v svojej správe (denné stacionáre, Hotel Senátor, bývalý klub dôchodcov na Popradskej ulici, bývalé detské centrum na Ďumbierskej ulici) a tento návrh predložilo Regionálnemu úradu verejného zdravotníctva v Prešove. RÚVZ následne vydal písomné vyjadrenie, že na využitie uvedených objektov za účelom vytvorenia karanténnych miest by bola potrebná rozsiahla rekonštrukcia týchto priestorov. RÚVZ zároveň uviedol, že poloha týchto objektov nie je vhodná na zriadenie karanténnych miest.

Mohlo by Vás zaujímať
Na Solivare pribudne 46 nových parkovacích miest
Mesto Prešov vybuduje na Solivare 46 nových miest na parkovanie. Parkoviská pribudnú na Lesníckej ulici medzi 4 vnútroblokmi, kde ľudia doteraz parkovali iba na nespevnených plochách. Zhotoviteľ má ukončenie prác naplánované do konca septembra 2024.
Používaním týchto stránok súhlasíte s používaním súborov cookies, ktoré slúžia na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti.
OK