Sobota, 11. máj 2024
Meniny má Blažena | zajtra Pankrác

Rekonštrukcia Jarkovej ulice sa chýli ku koncu

Stavebné práce na obnove Jarkovej ulice sú po zimnej prestávke v plnom prúde. Momentálne sa pracuje na vozovke a Prešovčania sa už čoskoro budú môcť prejsť po modernejšej a krajšej ulici v historickom centre mesta.

Stavebné práce na Jarkovej ulici postupujú podľa odsúhlaseného harmonogramu prác.

Chodník na východnej strane doplnilo nové verejné osvetlenie, uložené sú aj podkladové vrstvy vozovky a v týchto dňoch pracovníci ukladajú už aj čadičové kocky.

Práce sú v plnom prúde aj na západnej strane ulice, kde sa pracuje na chodníku a realizuje sa príprava na verejné osvetlenie. Pracuje sa aj na ulici Pod Hradbami a v úseku k hotelu Beliér. V súčasnosti zostáva uložiť odvodňovacie žľaby, zrealizovať napojenie do dažďovej kanalizácie a uložiť porfýrovú dlažbu.

Práce napredujú, nezastavili sa ani počas zimného obdobia. Zrealizovaná bola príprava skládky pre prebytočnú zeminu a jej vývoz, dodaný bol aj materiál na uloženie chodníka a cesty. Počas zimy sa v dielňach pripravovali materiály pre obloženie schodísk budovy mestského úradu a ostatných detailov k budovám, aby bolo po ústupe mrazov možné dokončiť všetky začaté práce.

Pri súčasnom stave rozpracovanosti dodávateľ nepredpokladá zdržanie a Prešovčania sa tak ešte v prvej polovici tohto roka prejdú po vynovenej Jarkovej ulici v historickom centre mesta.

Jarková ulica sa nachádza v Pamiatkovej rezervácii mesta Prešov. Hlavným cieľom rekonštrukcie je zachovať jej historickú urbanistickú štruktúru, ako súčasti pamiatkovej rezervácie, a zároveň z nej urobiť spoločensky atraktívny priestor v centre mesta.

Komplexná rekonštrukcia Jarkovej ulice prebieha od mája 2020, kedy stavebná firma prevzala stavenisko a začala s frézovaním vozovky. Stavebné práce na rekonštrukcii sa preto nezaobišli bez dočasných dopravných obmedzení, vrátane zákazu parkovania. Vzhľadom na to, že ide o kľúčovú investíciu, mesto Prešov sa rozhodlo začať s jej realizáciou aj napriek zložitej ekonomickej situácii, ktorá súvisí s mimoriadnymi protipandemickými opatreniami na celom Slovensku. Zhotoviteľ realizuje celú rekonštrukciu za približne 3,9 milióna eur vrátane DPH.

Jarková ulica má slúžiť prioritne chodcom. Samozrejmosťou sú preto chodníky po oboch stranách a znížená rýchlosť pre motorové vozidlá. Rekonštrukciou sa v centre mesta vytvorí viac ako 80 parkovacích miest.

Obyvatelia mesta i jeho návštevníci tu po rekonštrukcii nájdu desiatky lavičiek, stojany na bicykle i fontánku s pitnou vodou. Na Jarkovej ulici bude doplnený aj kamerový systém Mestskej polície v Prešove.

Nové verejné osvetlenie spĺňa požiadavky na systém City Touch, ktorý je v Prešove inštalovaný od roku 2015. Tento systém poskytuje vyšší stupeň riadenia verejného osvetlenia s vytvorením platformy pre Smart City. Poskytuje informácie o polohe svietidla, funkčnosti, stave ovzdušia, hustoty dopravy a pod.

Jednou z najväčších priorít mesta Prešov je však urobiť z Jarkovej ulice priestor plný zelene. Namiesto poškodených a suchých stromov a ich pňov budú vysadené nové a zdravé stromy, pribudnú trávniky, skalničky a trvalkové záhony.

Mohlo by Vás zaujímať
Sekčovská ulica bude čiastočne uzavretá
Mesto Prešov informuje vodičov o čiastočnej uzáverke Sekčovskej ulice v termíne od 22. do 26. apríla pre výkopové práce.
Aktualizácia dopravných obmedzení v meste
V Prešove dochádza k aktualizácii súčasných dopravných obmedzení v súvislosti s rekonštrukciou mosta na Lesíku delostrelcov. Do premávky sú zavádzané postupne od pondelka 15. 4. 2024. Sú výsledkom niekoľko-týždňového zberu dát a hľadania možností zefektívnenia premávky počas trvania stavebných prác.
Používaním týchto stránok súhlasíte s používaním súborov cookies, ktoré slúžia na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti.
OK