Piatok, 29. marec 2024
Meniny má Miroslav | zajtra Vieroslava

1. FC TATRAN zablokoval vykonanie auditu a cielene znemožnil mestu zachrániť mládežnícky futbal

Vedenie obchodnej spoločnosti 1. FC TATRAN už tri mesiace odmieta sprístupniť dokumenty potrebné pre výkon auditu. Mesto Prešov, ktoré je akcionárom tejto spoločnosti to považuje za neprijateľné a za ich konaním vidí cielený bojkot. Vykonanie hĺbkového auditu v obchodnej spoločnosti bolo totiž od začiatku základnou podmienkou pre odkúpenie podielu väčšinového akcionára FUTBAL TATRAN, s.r.o.

Vedenie mesta Prešov a časť mestských poslancov ešte v lete 2020 deklarovali zámer pomôcť mládežníckemu futbalu a zachrániť futbalovú akadémiu, v ktorej hrajú deti a mládežníci. Zhodli sa, že účinným riešením môže byť odkúpenie väčšinového podielu v obchodnej spoločnosti 1. FC TATRAN, a.s. Predseda predstavenstva spoločnosti Ing. Miroslav Remeta sa zúčastnil rokovania na mestskom úrade, na ktorom ponúkol predaj podielu akcionára FUTBAL TATRAN, s.r.o. v objeme 86,96% v spoločnosti 1. FC TATRAN, a.s. v prospech mesta Prešov za 1 euro. Zástupcovia vedenia mesta Prešov a časť mestských poslancov na jeho ponuku reflektovali. Radnica následne postupovala podľa platného uznesenia mestského zastupiteľstva, v zmysle ktorého je potrebný právny a ekonomický audit spoločnosti, pred odkúpením podielu.

S cieľom naplnenia uznesenia mestského zastupiteľstva mesta Prešov zo dňa 24. 6. 2020, oslovilo mesto v mesiaci júl 2020 viaceré audítorské spoločnosti, ktoré však odmietli vykonať právny a ekonomický audit v obchodnej spoločnosti 1. FC TATRAN, a.s. Po intenzívnej snahe mesta Prešov sa podarilo nájsť spoločnosť, ktorá bola ochotná vykonať ekonomický a právny audit až v mesiaci október.

Dňa 16.11.2020 radnica zaslala obchodnej spoločnosti 1. FC TATRAN, a.s. a obchodnej spoločnosti FUTBAL TATRAN, s.r.o. žiadosť o zaslanie dokladov potrebných k vykonaniu ekonomického a právneho auditu na základe priloženého zoznamu. Do dnešného dňa sa nám však nepodarilo získať žiadne dokumenty a materiály, na podklade ktorých by mohlo dôjsť k spracovaniu auditu, a to ani napriek opakovaným výzvam a urgenciám zo strany mesta, ktoré trvali od novembra 2020 do februára 2021. Domnievame sa, že zo strany spoločnosti 1. FC TATRAN, a.s. , ako aj spoločnosti FUTBAL TATRAN, s.r.o. , ide iba o naťahovanie času a snahu hľadať dôvody, za ktoré skrývajú neochotu dodať potrebné podklady pre vykonanie auditu.

Mesto Prešov od začiatku jasne deklarovalo a preukázalo vôľu odkúpiť väčšinový podiel v obchodnej spoločnosti 1. FC TATRAN, a.s. , avšak dnes je viac než jasné, že vedenie spoločnosti nechce spolupracovať aj keď verejne vyhlasuje pravý opak. „Môžem potvrdiť, že mesto Prešov malo vážny záujem odkúpiť akcie spoločnosti 1. FC TATRAN, no vyzerá to tak, že úmysel pána Remetu odpredať nám tieto akcie nebol úprimný alebo má táto spoločnosť dôvod niečo skrývať. Situácia je vážna. O to viac sa chceme sústrediť na výstavbu nového futbalového štadióna a hľadanie iných možností pre obnovenie futbalu v meste, “ uviedla primátorka mesta Prešov Andrea Turčanová.

Mesto Prešov rázne odmieta zavádzajúce tvrdenia zo strany predsedu predstavenstva spoločnosti 1. FC TATRAN, a.s. Ing. Miroslava Remetu, podľa ktorého sa celý proces zastavil pre nepodpísanú dohodu o mlčanlivosti. Mesto Prešov poverilo začiatkom decembra 2020 vykonaním hĺbkového právneho auditu advokátsku kanceláriu Sýkora - advokátska kancelária, s.r.o. a vykonaním ekonomického auditu spoločnosť Sýkora advisory s.r.o. Povinnosť zachovávať mlčanlivosť vyplýva advokátskej kancelárii ako zhotoviteľovi právneho auditu priamo zo zákona o advokácii č. 586/2003 Z. z. a uzavretie osobitnej dohody o mlčanlivosti a ochrane dôverných informácií by preto bolo nadbytočné. Spoločnosť 1. FC TATRAN, a.s. napriek tomu nesprístupnila žiadne z vyžiadaných materiálov a chcela zaviazať audítorskú spoločnosť, aby v prípade porušenia mlčanlivosti zaplatila pokutu vo výške 100 tisíc eur, čo považujeme za veľmi neštandardné.

Pán Ing. Remeta taktiež zdôvodňuje nedodanie vyžiadaných podkladov tým, že advokátska kancelária a audítorská spoločnosť, s ktorými mesto Prešov uzavrelo zmluvu o poskytovaní poradenských služieb 1.12.2020, nie sú pre neho zmluvnými partnermi. Faktom však je, že opakovane vyžiadané dokumenty, neposkytol ani mestu Prešov, ktoré je menšinovým akcionárom (8,7 % akcií) v obchodnej spoločnosti 1. FC TATRAN, a.s.

Mohlo by Vás zaujímať
Prešovskí volejbalisti vstúpili do play-off domácim víťazstvom
V sobotu odštartovala vyraďovacia časť Niké Extraligy mužov. Volejbalisti VK MIRAD UNIPO Prešov hostili na domácej palubovke súperov z Nitry. Zverenci trénera Erika Digaňu zvíťazili v prvom zápase štvrťfinálovej série 3:0 (25:23, 25:17, 25:20) a v sérii hranej na 2 výhry vedú 1:0. Svoj postup medzi top štvorku môžu potvrdiť už vo štvrtok (14.3.2024) pod Zoborom.
V Prešove ocenili naj športovcov už po 63. raz v histórii
Mesto Prešov ocenilo v posledný februárový deň svojich najúspešnejších športovcov za rok 2023 počas galavečera v Parku kultúry a oddychu. Športovcom roka sa stal hádzanár Lukáš Urban z domáceho klubu Tatran Prešov. Do Siene slávy prešovského športu bola uvedená významná osobnosť hádzanárskych dejín Pavol Palša a in memoriam tam pribudol aj legendárny prešovský futbalista Gejza Šimanský. Galavečerom hostí už tradične sprevádzal známy športový komentátor Marcel Merčiak.
Majsterky Slovenska zavítali na prešovskú radnicu
Prešovské hokejistky z klubu ŽHK 2000 - ŠARIŠANKA Prešov sa stali majsterkami Slovenska vôbec po prvýkrát vo svojej takmer 30-ročnej histórii fungovania klubu. Osobne ich na prešovskej radnici privítal a zagratuloval k ich úspechu aj primátor mesta František Oľha.
Tatran Prešov získal už 25. Slovenský pohár
Hádzanári Tatrana Prešov oslavujú zisk jubilejného 25. Slovenského pohára! Z cennej trofeje sa tešia osemnástykrát v ére samostatnosti a sú neohrozenými rekordérmi v počte víťazstiev v slovenskej pohárovej súťaži.
HOKEJBAL: Prešov na jar zatiaľ 100- percentný.
Prvé extraligové turnaje v roku 2024 majú za sebou už aj hokejbalisti Prešova, ktorý pokračujú v nasadenom tempe z jesennej časti.
Prešovskí volejbalisti vyrovnali semifinálovú sériu
V sobotu pokračovala Niké Extraliga mužov druhými semifinálovými zápasmi play-off. Volejbalisti VK MIRAD UNIPO Prešov hostili družstvo Komárna. Zverenci trénera Erika Digaňu vyhrali v 5-setovej dráme 3:2 (25:16, 25:19, 18:25, 20:25, 15:11). V sérii na 3 výhry je stav vyrovnaný 1:1. V druhej dvojičke o miestenku do finále Bratislava vyrovnala sériu s Myjavou na 1:1.
Používaním týchto stránok súhlasíte s používaním súborov cookies, ktoré slúžia na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti.
OK