PIS: aktuálne informácie o meste, radnici a spoločenských, kultúrnych a športových akciach v regióne

https://www.pis.sk/clanok/19494/kocr_vyhlasila_vitazov_v_7-_rocniku_ankety.html

KOCR vyhlásila víťazov v 7. ročníku ankety

Víťazi ankety Najlepší v cestovnom ruchu Prešovského kraja za rok 2020 sú známi. V kategórii AntiCovid sú to OOCR „Šariš“ – Bardejov, Oddelenie kultúry a športu mesta Vysoké Tatry a Vihorlatská hvezdáreň v Humennom. Ocenenie za celoživotný prínos v oblasti cestovného ruchu patrí známemu značkárovi turistických chodníkov Ernestovi Rusnákovi.

Ocenenie Najlepší v cestovnom ruchu v kategórii AntiCovid získala od organizácie cestovného ruchu (KOCR) Severovýchod Slovenska OOCR „Šariš“ - Bardejov za zveľaďovanie a investície do turistickej infraštruktúry v regióne. Informovala o tom tlačová správa KOCR Severovýchod Slovenska.

„Odvetvie cestovného ruchu zažíva v dôsledku pandémie najťažšie obdobie v histórii Slovenskej republiky. Množstvo ubytovacích a stravovacích zariadení muselo svoje prevádzky zavrieť, pričom o prácu prichádzajú stovky zamestnancov. Roky 2020 a aj 2021, sú pre cestovný ruch krízové. Stále sa však nájdu ´hrdinovia´ dnešnej doby, ktorí svojimi aktivitami naďalej prispievajú k rozvoju turizmu v Prešovskom kraji. Najradšej by sme odmenili každého zamestnanca pôsobiaceho v tomto odvetví, ktorý je živiteľom svojich rodín. Každý jeden z nich si zaslúži ocenenie Najlepší v cestovnom ruchu Prešovského kraja. Výhercov sme však vybrali z nominácii, ktoré nám boli doručené na adresu do konca roka 2020, aby bol zachovaný štatút súťaže. Všetkým pracovníkom, organizáciám, subjektom, prajeme v tomto období veľa síl do ďalších dní, aby nestrácali vieru v lepšie zajtrajšky, “ opisuje priebeh súťaže a hodnotenia výkonný riaditeľ KOCR Severovýchod Slovenska Martin Janoško.

V prípade konania najväčšej slovenskej výstavy cestovného ruchu – ITF Slovakiatour 2021, ktorá je predbežne naplánovaná na 13. mája 2021, si víťazi svoje ocenenia prevezmú na tomto podujatí v Bratislave. Ocenenie Najlepší v cestovnom ruchu Prešovského kraja organizuje KOCR od roku 2014. Hlavnou úlohou je oceniť a motivovať ľudí, ktorí pracujú v cestovnom ruchu v Prešovskom kraji, pomáhajú pri jeho rozvoji a môžu byť vďaka svojim kvalitám vzorom pre ostatných.

Ocenili snahu udržať si zamestnancov i návštevníkov počas koronakrízy
V kategórii AntiCovid ocenila KOCR Severovýchod Slovenska tri organizácie, ktoré v rámci pandemickej situácie súvisiacej s ochorením COVID-19, podnikli najväčšiu snahu o udržanie si zamestnancov, ako aj návštevníkov. OOCR „Šariš“ – Bardejov ju získala za zveľaďovanie a investície do turistickej infraštruktúry v regióne. Výsledkom činnosti OOCR „ŠARIŠ“- Bardejov v posledných rokoch je napríklad to, že dĺžka obnovených značených turistických chodníkov v okolí Bardejova a Bardejovských Kúpeľov dosahuje dĺžku takmer 40 km. Najnovším projektom OOCR „ŠARIŠ“- Bardejov je revitalizácia turistických chodníkov „Čerešňa“ a „Tri studničky“. Ďalším projektom počas roka 2020 bol plán s názvom , ,Obnova a revitalizácia liečivých singletrackov“.

Trpezlivá mravčia práca prináša úspechy
Radomír Jančošek, riaditeľ OOCR , ,ŠARIŠ“–Bardejov k získaniu ocenenia poznamenáva: , ,Ani v najťažších chvíľach dopadov opatrení súvisiacich s koronakrízou sme sa nevzdávali a bojujeme aj v súčasnosti. Naši členovia vedia, že konečný výsledok cestovného ruchu závisí od ich trpezlivej a drobnej práce. Každé zachránené pracovné miesto, každá vybudovaná rozhľadňa a odpočívadlo, každý nový kilometer singletrackov, každá propagácia sa odrazia v návštevnosti v budúcnosti. Kríza tu nebude večne a reštart odvetvia sa blíži – kľúčom je zaočkovanosť obyvateľstva. Už tohtoročné leto môže znamenať začiatok oživenia. Krátke nadýchnutie po prvej etape koronakrízy počas vlaňajšieho leta nám ukázalo, že je dobre byť pripraveným a turisti prídu. Počas niektorých mesiacov sa nám podarilo rozprúdiť návštevnosť kúpeľov, kúpalísk, múzeí a propagovať individuálnu turistiku v exteriéroch. Návštevníci však musia vedieť prečo majú prísť práve k nám, čo sme pre nich pripravili a čo ich tu čaká. Tatry a Bratislava sú stálicami cestovného ruchu, ale o to viac musia zabojovať malé organizácie ako je naša pri propagovaní okrajových regiónov.“

Dodáva, že aj v konkurencii masových lákadiel veľkých stredísk cestovného ruchu sa darí celoročne zviditeľňovať Bardejovské Kúpele, mesto UNESCO Bardejov i vojnovú históriu Svidníka a Dukly.

Zima a jar ponúkajú výlety do prírody
Infraštruktúra turizmu sa v predchádzajúcich rokoch v regióne sľubne dobudovala. Možnosti sú tu od individuálnej turistiky, cez liečebnú, vojnovú, až po rodinnú a masovú turistiku. Zima je aj na severovýchode Slovenska obľúbeným termínom na návštevu Bardejovských Kúpeľov, cykloturistiku, pešiu turistiku, na bežky, horské výstupy, prechádzky lesom, návštevu pamiatok v prírode, skanzenov, drevených kostolíkov a múzeí.

Kúpele fungujú v špeciálnom režime
BARDEJOVSKÉ KÚPELE, a.s. , ako zdravotnícke zariadenie v súčasnosti poskytujú svoje služby klientom zdravotných poisťovní za prísnych podmienok dodržiavania opatrení schválených ÚVZ SR. Až do 30.04. 2021 platí pre klientov zdravotných poisťovní špeciálna zľava na úrovni cca 50% z ceny ubytovania. Platia opatrenia R-O-R (rúška-odstup-ruky), bezpečné odstupy medzi stolmi a stravníkmi a zákaz návštev. Základom hygienických protiepidemiologických opatrení je pravidelné testovanie. Pri príchode je každý klient otestovaný a potom nasleduje po 10 dňoch ďalšie testovanie pre klientov, ktorí sú na pobyte 21 dní, alebo po 14 dňoch, ak sú na 28 dňovom pobyte. Po ukončení sú opäť otestovaní.
Región severovýchodného Slovenska má čo ponúknuť aj v zime, aj počas obmedzení kvôli korone. Ak máte radi históriu a pamiatky, potom navštívte klenot turistického ruchu, mesto Bardejov, ktoré je zapísané v UNESCO. Medzi obľúbené miesta patria aj zachované drevené kostoly: Hervartov, Tročany, Krivé, Kožany, Lukov, Frička, Jedlinka, Mikulášová, Zboj. Obľúbený je aj Lesnícky náučný chodník ČIERNA MLÁKA v Bardejovských Kúpeľoch a tamojší Skanzen - Múzeum ľudovej architektúry. Cieľom výletov je aj hrad Zborov.
Zaujímavé sú aj pamätníky na Dukle a vo Svidníku, venované historickým udalostiam a pamiatke padlým vojakom počas 2. svetovej vojny v oblasti Duklianskeho priesmyku.

 
12.2.2021 | Autor: KOCR | Kultúra a voľný čas | čítané: 730 krát