Piatok, 19. apríl 2024
Meniny má Jela | zajtra Marcel

Podvodníci v čase korona krízy

Snahy podvodníkov obohatiť sa na úkor iných neskončili ani v čase pandémie. Práve naopak, podvodníci sa túto neľahkú situáciu snažia zneužiť vo svojej prospech.

Množia sa volania na pevne telefónne linky, kde neznámy volajúci kontaktuje seniorov a oznámi im, že ich blízky príbuzný (napr. syn) sa infikoval vírusom COVID 19 a je hospitalizovaný v nemocnici na umelej pľúcnej ventilácii. Žiadajú si jeho údaje a následné požadujú previesť na účet peniaze v sume 2 900. - €, prípadne aj inú sumu. Keď však oslovená osoba kontaktuje svojho príbuzného zistí, že tento je v poriadku a zdraví a nenachádza sa v nemocnici.
Len počas stredy 11. 2. 2021sme v okrese Poprad zaznamenali tri takéto podvodné telefonáty. Našťastie ani v jednom prípade oslovení peniaze neposlali, keďže informáciu si chceli overiť a tak kontaktovali svojich príbuzných, ktorí mali byť údajne hospitalizovaní a zistili, že tí sú v úplnom poriadku a nie sú hospitalizovaní v nemocnici.

V súvislosti s ochorením COVID-19 sa na Slovensku už vyskytli prípady, v ktorých podvodníci v telefonickom kontakte so seniormi uviedli, že ich príbuzný sa nachádza v nemocnici na pľúcnej ventilácii a potrebuje peniaze. Podvodníci neraz využívajú v telefonátoch nátlak a pod rôznymi legendami lákajú od ľudí peniaze.

Upozorňujeme občanov, najmä seniorov, aby boli ostražití a nepodľahli nátlaku a rôznym emotívnym príbehom, ktorými sa podvodníci snažia získať ich dôveru a v konečnom dôsledku aj ich celoživotné úspory. Akúkoľvek informáciu o tom, že váš príbuzný je hospitalizovaný, prípadne je inak v núdzi si overte a neposielajte cudzím ľuďom žiadne peniaze.

Mohlo by Vás zaujímať
Opitý vodič nebol držiteľom vodičského preukazu
29 ročný muž z Veľkého Šariša včera (09.04.2024) v skorých ranných hodinách viedol osobné vozidlo napriek tomu, že nie je držiteľom vodičského preukazu.
CÚ Prešov zaistil 1634 falzifikátov v hodnote 13 000 eur
Prešov - 09.04.2024: Predaj napodobenín a neevidovanie tržby v pokladnici odhalili kontroly Colného úradu (CÚ) Prešov v prvom štvrťroku tohto roka u podnikateľov. Celkovo bolo zaistených 1 634 kusov falzifikátov v hodnote viac ako 13 000 eur. Pri kontrolách e-kasy colný úrad uložil pokuty vo výške takmer 11 000 eur.
Používaním týchto stránok súhlasíte s používaním súborov cookies, ktoré slúžia na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti.
OK