Sobota, 20. apríl 2024
Meniny má Marcel | zajtra Ervín

Prešov čaká prezentácia a obhajoba projektu, s ktorým kandiduje na titul EHMK 2026

Ministerstvo kultúry SR začína 2. februára 2021 s vypočúvaním kandidátov na titul Európske hlavné mesto kultúry 2026. Mesto Prešov svoj projekt, zhmotnený v bidbooku, prezentuje v stredu 3. februára krátkym filmom a video dokrútkami.

Mesto Prešov odoslalo prvý bidbook – projekt, s ktorým kandiduje na titul Európske hlavné mesto kultúry 2026, v polovici decembra 2020. Aktuálne čaká realizačný tím prezentácia a obhajoba pred odbornou medzinárodnou porotou, ktorá sa uskutoční zajtra, 3. februára 2021. Vzhľadom na pandemickú situáciu prebieha výber kandidátov v online podobe. Výsledky – mestá, ktoré postúpia do 2. kola, Ministerstvo kultúry SR plánuje zverejniť v živom vysielaní v piatok 5. februára o 15:00 hod.

Dokopy má o titul EHMK 2026 záujem 8 slovenských miest: Banská Bystrica, Hlohovec, Martin, Nitra, Prešov, Trnava, Trenčín a Žilina.

Prezentácia formou videí

Realizačný tím počas januára pracoval na kvalitnej príprave prezentácie. Pozostáva z 3 videí, ktoré spolu tvoria krátky film a priblížia mesto Prešov medzinárodnej porote, a videí 6 prezentujúcich. Prečo 3 videá? Pretože kandidatúra Prešova stojí na 3 pilieroch: soľ, periféria a zelené udržateľné mesto.

„Tromi videami nás sprevádza herečka - Veronika Husovská, ktorá postupne tieto témy komisii predstaví a priblíži svojimi vstupmi, rozhovormi so zástupcami rôznych kultúrnych odvetví a pútavými obrázkami z nášho mesta a kraja. Veríme, že video v kombinácii s prezentujúcimi je správna forma, ktorá upúta komisárov. Tému soli sme priblížili priamo nakrúcaním v Solivaroch, keďže soľ je jedným z pilierov kandidatúry. Tak, ako bola kedysi vývozným artiklom Prešova soľ, chceme, aby sa budúcim vývozným artiklom stala kultúra. Preto sme toto video spojili s rozhovormi v kultúrnych podnikoch ako napríklad Stromoradie a Libresso, ale aj v divadle či výtvarnom ateliéri…” priblížila Marka Staviarska, členka realizačného tímu.

30 minút prezentácia, 60 minút pre otázky

Porote sa vo video podobe prihovoria 6 členovia realizačného tímu - Matúš Binc, Ingrida Vaňková, Vladimír Feľbaba, Jana Migašová, Michal Hudák a Tomáš Burger – ktorý jej priblížia bidbook a víziu mesta Prešov.
„Človek by si možno pomyslel: ale veď čo môže byť zložité na takej prezentácii. No v dnešnej dobe sa musíme prispôsobovať aktuálnym opatreniam a prihliadať na zmeny, ktoré nastali. Ešte koncom minulého roka malo prezentovanie projektu prebiehať na pôde Ministerstva kultúry SR, no vzhľadom na pandemickú situáciu, s cieľom zabezpečiť pre všetkých kandidátov rovnaké podmienky, bolo nutné prezentáciu nahrať. Pred samotným natáčaním bolo potrebné pripraviť koncepciu a scenár, ktorý prechádzal odbornou oponentúrou. Prezentujúci sa pripravovali svedomito nácvikmi prejavu v slovenskom aj anglickom jazyku. V posledných dňoch prebiehajú videocally zamerané na obhajobu a zodpovedanie otázok, zabezpečuje sa technické vybavenie na online prenos, ” informuje Lenka Sovičová, manažérka projektu EHMK za mesto Prešov.

Prezentácia projektu EHMK sa uskutoční prostredníctvom Zoomu, trvá 30 minút, potom má odborná komisia hodinový priestor na kladenie otázok a prezentujúci na ich zodpovedanie. Postupujúce mestá do 2. kola by mali byť známe v piatok 5. februára 2021 o 15:00 hod.

 

Ako sa vyvíjal projekt EHMK 2026 v Prešove:

- február 2020 – vznik myšlienky na kandidatúru mesta na EHMK
- marec – máj 2020 – formovanie realizačného tímu, sieťovanie odborníkov rôznych oblastí
- máj 2020 – dohoda o spolupráci s konzultantom Michalom Hudákom (Východné pobrežie)
- jún 2020 – oficiálna podpora mestského zastupiteľstva v Prešove zapojiť sa do kandidatúry na titul EHMK 2026
- júl - október 2020 – príprava Kultúrnej stratégie mesta Prešov
- 27. október 2020 – odoslanie oficiálneho zámeru mesta Prešov kandidovať na EHMK na Ministerstvo kultúry SR
- november - december 2020 - finalizácia bidbooku (projektu) mesta Prešov, preklad do anglického jazyka a grafické spracovanie
- 27. november 2020 – Stratégia rozvoja kultúry mesta Prešov 2021-2026 s výhľadom do roku 2031 bola schválená na - - 18. riadnom zasadnutí Mestského zastupiteľstva mesta Prešov
- 15. december 2020 – odoslanie bidbooku na Ministerstvo kultúry SR
- január 2021 - príprava na prezentáciu bidbooku, produkcia a postprodukcia videí
- 3. 2. 2021 - prezentácia a obhajoba prihlášky
Veríme, že vízia a projekt, na ktorom pracoval tím odborníkov z rôznych oblastí kultúry aj iných sfér, medzinárodnú porotu presvedčí a Prešov postúpi do 2. výberového kola.

Projektový tím ďakuje všetkým partnerom, ktorí akokoľvek podporili ambíciu Prešova kandidovať na titul EHMK 2026.

Mohlo by Vás zaujímať
Na Solivare pribudne 46 nových parkovacích miest
Mesto Prešov vybuduje na Solivare 46 nových miest na parkovanie. Parkoviská pribudnú na Lesníckej ulici medzi 4 vnútroblokmi, kde ľudia doteraz parkovali iba na nespevnených plochách. Zhotoviteľ má ukončenie prác naplánované do konca septembra 2024.
Ďalšie kroky k bezpečnejšiemu prostrediu na prešovských školách
Mesto Prešov podniká ďalšie kroky k tomu, aby sa žiaci prešovských škôl učili v bezpečnejšom prostredí. Jedným z nich je séria školení, ktorých sa zúčastňuje vyše 60 odborníkov zo školského prostredia v zriaďovateľskej pôsobnosti mesta Prešov.
Používaním týchto stránok súhlasíte s používaním súborov cookies, ktoré slúžia na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti.
OK