PIS: aktuálne informácie o meste, radnici a spoločenských, kultúrnych a športových akciach v regióne

https://www.pis.sk/clanok/19467/presov_caka_prezentacia_a_obhajoba_projektu-_s_ktorym_kandiduje_na_titul_ehmk_2026.html

Prešov čaká prezentácia a obhajoba projektu, s ktorým kandiduje na titul EHMK 2026

Ministerstvo kultúry SR začína 2. februára 2021 s vypočúvaním kandidátov na titul Európske hlavné mesto kultúry 2026. Mesto Prešov svoj projekt, zhmotnený v bidbooku, prezentuje v stredu 3. februára krátkym filmom a video dokrútkami.

Mesto Prešov odoslalo prvý bidbook – projekt, s ktorým kandiduje na titul Európske hlavné mesto kultúry 2026, v polovici decembra 2020. Aktuálne čaká realizačný tím prezentácia a obhajoba pred odbornou medzinárodnou porotou, ktorá sa uskutoční zajtra, 3. februára 2021. Vzhľadom na pandemickú situáciu prebieha výber kandidátov v online podobe. Výsledky – mestá, ktoré postúpia do 2. kola, Ministerstvo kultúry SR plánuje zverejniť v živom vysielaní v piatok 5. februára o 15:00 hod.

Dokopy má o titul EHMK 2026 záujem 8 slovenských miest: Banská Bystrica, Hlohovec, Martin, Nitra, Prešov, Trnava, Trenčín a Žilina.

Prezentácia formou videí

Realizačný tím počas januára pracoval na kvalitnej príprave prezentácie. Pozostáva z 3 videí, ktoré spolu tvoria krátky film a priblížia mesto Prešov medzinárodnej porote, a videí 6 prezentujúcich. Prečo 3 videá? Pretože kandidatúra Prešova stojí na 3 pilieroch: soľ, periféria a zelené udržateľné mesto.

„Tromi videami nás sprevádza herečka - Veronika Husovská, ktorá postupne tieto témy komisii predstaví a priblíži svojimi vstupmi, rozhovormi so zástupcami rôznych kultúrnych odvetví a pútavými obrázkami z nášho mesta a kraja. Veríme, že video v kombinácii s prezentujúcimi je správna forma, ktorá upúta komisárov. Tému soli sme priblížili priamo nakrúcaním v Solivaroch, keďže soľ je jedným z pilierov kandidatúry. Tak, ako bola kedysi vývozným artiklom Prešova soľ, chceme, aby sa budúcim vývozným artiklom stala kultúra. Preto sme toto video spojili s rozhovormi v kultúrnych podnikoch ako napríklad Stromoradie a Libresso, ale aj v divadle či výtvarnom ateliéri…” priblížila Marka Staviarska, členka realizačného tímu.

30 minút prezentácia, 60 minút pre otázky

Porote sa vo video podobe prihovoria 6 členovia realizačného tímu - Matúš Binc, Ingrida Vaňková, Vladimír Feľbaba, Jana Migašová, Michal Hudák a Tomáš Burger – ktorý jej priblížia bidbook a víziu mesta Prešov.
„Človek by si možno pomyslel: ale veď čo môže byť zložité na takej prezentácii. No v dnešnej dobe sa musíme prispôsobovať aktuálnym opatreniam a prihliadať na zmeny, ktoré nastali. Ešte koncom minulého roka malo prezentovanie projektu prebiehať na pôde Ministerstva kultúry SR, no vzhľadom na pandemickú situáciu, s cieľom zabezpečiť pre všetkých kandidátov rovnaké podmienky, bolo nutné prezentáciu nahrať. Pred samotným natáčaním bolo potrebné pripraviť koncepciu a scenár, ktorý prechádzal odbornou oponentúrou. Prezentujúci sa pripravovali svedomito nácvikmi prejavu v slovenskom aj anglickom jazyku. V posledných dňoch prebiehajú videocally zamerané na obhajobu a zodpovedanie otázok, zabezpečuje sa technické vybavenie na online prenos, ” informuje Lenka Sovičová, manažérka projektu EHMK za mesto Prešov.

Prezentácia projektu EHMK sa uskutoční prostredníctvom Zoomu, trvá 30 minút, potom má odborná komisia hodinový priestor na kladenie otázok a prezentujúci na ich zodpovedanie. Postupujúce mestá do 2. kola by mali byť známe v piatok 5. februára 2021 o 15:00 hod.

 

Ako sa vyvíjal projekt EHMK 2026 v Prešove:

- február 2020 – vznik myšlienky na kandidatúru mesta na EHMK
- marec – máj 2020 – formovanie realizačného tímu, sieťovanie odborníkov rôznych oblastí
- máj 2020 – dohoda o spolupráci s konzultantom Michalom Hudákom (Východné pobrežie)
- jún 2020 – oficiálna podpora mestského zastupiteľstva v Prešove zapojiť sa do kandidatúry na titul EHMK 2026
- júl - október 2020 – príprava Kultúrnej stratégie mesta Prešov
- 27. október 2020 – odoslanie oficiálneho zámeru mesta Prešov kandidovať na EHMK na Ministerstvo kultúry SR
- november - december 2020 - finalizácia bidbooku (projektu) mesta Prešov, preklad do anglického jazyka a grafické spracovanie
- 27. november 2020 – Stratégia rozvoja kultúry mesta Prešov 2021-2026 s výhľadom do roku 2031 bola schválená na - - 18. riadnom zasadnutí Mestského zastupiteľstva mesta Prešov
- 15. december 2020 – odoslanie bidbooku na Ministerstvo kultúry SR
- január 2021 - príprava na prezentáciu bidbooku, produkcia a postprodukcia videí
- 3. 2. 2021 - prezentácia a obhajoba prihlášky
Veríme, že vízia a projekt, na ktorom pracoval tím odborníkov z rôznych oblastí kultúry aj iných sfér, medzinárodnú porotu presvedčí a Prešov postúpi do 2. výberového kola.

Projektový tím ďakuje všetkým partnerom, ktorí akokoľvek podporili ambíciu Prešova kandidovať na titul EHMK 2026.

 
3.2.2021 | Pridal: Redakcia PIS | Mesto Prešov | čítané: 810 krát