Sobota, 20. apríl 2024
Meniny má Marcel | zajtra Ervín

Veľký Šariš má vzácny titul - Európske mestečko športu 2021

Mesto Veľký Šariš získalo unikátny a jedinečný titul, ktorý je na Slovensku udelený prvýkrát. Mesto sa stalo Európskym mestečkom športu 2021.

Zastava

Každý rok je vybrané jedno Európske hlavné mesto športu, niekoľko Európskych miest športu a tiež niekoľko Európskych malomiest športu. Veľký Šariš spadá práve do tejto tretej kategórie. V roku 2021 má v celej Európe len 9 miest tento titul.

Pre komisiu, ktorá vlani rozhodovala, komu titul udelí, bolo dôležité, aby mesto vedelo zabezpečiť šport pre všetkých, každú vekovú kategóriu, pre znevýhodnené osoby i osoby so zdravotným postihnutím. Organizovaný šport vo Veľkom Šariši oslávil v roku 2019 sto rokov. Komisia sledovala to, ako tradícia pokračuje ďalej.

Najväčším benefitom tohto titulu je zviditeľnenie mesta na športovom poli. „Mesto by sa mohlo aj takýmto spôsobom možno ľahšie dostať k európskym projektom, ktoré sa týkajú športu, “ povedala Andrea Junger, členka delegácie zo Slovenska Aces Europe, ktorá udeľuje tieto tituly. Dôležité je aj to, že takéto ocenené mestečka sa na európskom poli spájajú. „Spolupracujú navzájom. Vedia medzi sebou nadviazať nové partnerstvá, komunikovať a podporovať sa v jednotlivých aktivitách. Každá kooperácia a komunikácia je určite pre mesto prínosom. Celkovo sme tohtoročne udelili len 9 titulov Európske mestečko športu v kategórii do 25 000 obyvateľov na tento rok. Musím povedať, že Veľký Šariš obstál v celkovom hodnotení veľmi pozitívne, “ dodala Junger.

MODERNIZOVANIE ŠPORTOVÍSK
Mesto v súčasnosti pracuje na viacerých projektoch, ktoré súvisia so športovou infraštruktúrou. „Najdlhšiu dobu venujeme príprave vybudovania zázemia pre futbalový a hokejový klub. Ide o šatne a celkové zázemie pre tieto kluby. Taktiež chceme využiť podanie projektu na Fond na podporu športu, v rámci ktorého chceme realizovať športový areál v Základnej škole. Vznikne tak bežecká dráha s tartanovým povrchom, ale aj nové multifunkčné ihrisko, ktoré by slúžilo futbalu, tenisu, basketbalu či volejbalu a jeho súčasťou by boli aj tribúny. Zároveň by sa vybudovala nová rozbehová dráha s doskočiskom a obnovilo veľké futbalové ihrisko. Slúžilo by to nielen na tréningy žiakov školy, ale aj miestnym športovým klubom v rámci ich kondičnej prípravy na sezónu a širokej verejnosti, “ informoval primátor mesta Veľký Šariš Viliam Kall.

Mesto spolu s mládežou rozvíja aktivity na vybudovanie skateparku či pumtrack. „Pracujeme aj na zrealizovaní skateparku za kolkárňou a pumptrackovej dráhy na Dolinách, kde by sa mohlo aj tohto roku začať s realizáciou. Naše veľké úsilie bude zamerané na obnovu ľadového ihriska, a to v podobe novej betónovej plochy. Pracujeme aj na iných aktivitách, ktoré sú zamerané na opravu alebo údržbu súčasných športovísk v našom meste, ale aj na výstavbu novej cyklotrasy v mlynskom náhone, “ uviedol primátor.

FUTBALISTI UDRŽUJÚ MLÁDEŽ
Napriek obmedzeným možnostiam športový duch v meste neprestal žiariť. „15 rokov sme nepretržite účinkovali v 3. najvyššej slovenskej lige, ktorá je najvyššia východoslovenská. Potom došlo k obnove a obmene personálu i hráčov. Vypadli sme do nižších súťaží. Momentálne sme zase postúpili, hráme 4. najvyššiu ligu, to je 2. najvyššia východoslovenská. Zamerali sme sa na to, aby sme mali dostatok svojich futbalistov. To znamená, že sme sa zamerali na prácu s mládežou, “ skonštatoval František Sabol, prezident futbalového klubu vo Veľkom Šariši. Futbalisti však momentálne trénujú individuálne cez rôzne aplikácie a udržiavajú sa takýmto spôsobom vo forme.

KOLKÁRI NA NAJVYŠŠÍCH EURÓPSKYCH SÚŤAŽIACH
Neodmysliteľnou súčasťou mesta sú kolky a ich bohatá tradícia na jeho území. „Najväčšími úspechmi našich oddielov je účasť na Európskych pohároch. Tam si vybojujú účasť len najlepšie európske družstvá a nám sa to už niekoľkokrát podarilo. Momentálne sme v top 6 slovenských družstiev a máme možnosť byť účastníci Interligy československej súťaže, “ skonštatoval Peter Peregrín, predseda Telovýchovnej jednoty Slavoj Veľký Šariš. Telovýchovná jednota zastrešuje aj futbal, tenisový a hokejový oddiel v meste.

TAEKWONDISTI MIERIA NA MAJSTROVSTVÁ EURÓPY
Dôležitou športovou súčasťou mesta od roku 2017 je taekwondo. „Sme ešte mladý klub, aby sme uvažovali nad Európou alebo nad nejakými vyššími cieľmi. Zatiaľ sa naši cvičenci pripravujú na domácej pôde. V prvom roku nášho pôsobenia sme mali 20 medailí z Majstrovstiev Slovenska. Naším cieľom je dostať minimálne jedného alebo dvoch adeptov na Majstrovstvá Európy, ale na to potrebujeme približne 5 rokov, aby sme konkrétneho cvičenca vychovali do potrebného stavu výkonov a zručností, “ povedal Tomáš Gaál, predseda športového klubu Taekwon-Do Delta Veľký Šariš.
Mesto Veľký Šariš chce pokračovať v aktívnom športovom živote a oslovovať čo najširšiu verejnosť a vytvárať už pre deti správne a zdravé návyky. „Naším cieľom je zlepšovať podmienky na udržanie tradičných športových aktivít v meste pre všetky vekové kategórie, ale aj vytvárať podmienky pre nové športové možnosti, ktoré sú blízke najmä mladým a majú perspektívu v nasledujúcich rokoch, “ dodala vedúca odboru kultúry a športu na Mestskom úrade vo Veľkom Šariši Mária Gáborová.

Futbal Veľký Šariš
Kolky Veľký Šariš
Mohlo by Vás zaujímať
Na Solivare pribudne 46 nových parkovacích miest
Mesto Prešov vybuduje na Solivare 46 nových miest na parkovanie. Parkoviská pribudnú na Lesníckej ulici medzi 4 vnútroblokmi, kde ľudia doteraz parkovali iba na nespevnených plochách. Zhotoviteľ má ukončenie prác naplánované do konca septembra 2024.
Ďalšie kroky k bezpečnejšiemu prostrediu na prešovských školách
Mesto Prešov podniká ďalšie kroky k tomu, aby sa žiaci prešovských škôl učili v bezpečnejšom prostredí. Jedným z nich je séria školení, ktorých sa zúčastňuje vyše 60 odborníkov zo školského prostredia v zriaďovateľskej pôsobnosti mesta Prešov.
Používaním týchto stránok súhlasíte s používaním súborov cookies, ktoré slúžia na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti.
OK