PIS: aktuálne informácie o meste, radnici a spoločenských, kultúrnych a športových akciach v regióne

https://www.pis.sk/clanok/19447/mesto_presov_zakazalo_hazard.html

Mesto Prešov zakázalo hazard

Prešovskí mestskí poslanci na zasadnutí Mestského zastupiteľstva mesta Prešov dňa 27.1.2021 schválili zákaz umiestnenia herní a kasín na území mesta Prešov.

Mestské zastupiteľstvo mesta Prešov sa na dnešnom zasadnutí zaoberalo návrhom VZN o zákaze umiestnenia herní a kasín na území mesta Prešov. Mestskí poslanci schválili Všeobecne záväzné nariadenie, ktoré ustanovuje na území mesta Prešov zákaz umiestnenia herní a kasín v hoteloch, moteloch, penziónoch, v budovách pre obchod a služby, v budovách pre kultúru a na verejnú zábavu. Schválený zákaz sa týka novovznikajúcich herní a kasín. Herne, ktorým sa končila platnosť koncom roka, nové licencie nedostali.

„Mesto Prešov sa dlhodobo usiluje o obmedzenie pôsobenia herní, lebo ich už máme v meste veľmi veľa a u mnohých ľudí, ktorí práve nie sú vo veľmi dobrej ekononomickej situácii, práve herne spôsobujú ešte väčší prepad a tým pádom aj úplné rozbitie rodín a ohrozenie výchovy detí v týchto rodinách. Máme vyše 17-tisíc podpisov Prešovčanov, ktorí podporujú VZN o zrušení hazardu a tým, že nám to umožňuje legislatíva, sme k tomu aj pristúpili. Pripojíme sa tak k ďalším slovenským mestám, ktoré už hazard na svojom území zakázali, " uviedla primátorka mesta Prešov Andrea Turčanová.

Od 1. novembra 2020 je platná novela zákona o hazardných hrách, ktorá umožňuje mestám a obciam zakázať hazardné hry prostredníctvom Všeobecne záväzného nariadenia. Dňa 08.12. 2020 bola mestu Prešov doručená petícia o zákaze hazardných hier na území mesta Prešov, ako podpora návrhu VZN o zákaze umiestnenia herní a kasín na území mesta Prešov. Petíciu za zrušenie hazardu v meste podpísalo 17 357 Prešovčanov.

Patologické hráčstvo sa radí medzi závislosti a negatívne vplýva na duševné zdravie človeka, jeho rodinu a okolie, o čom svedčí aj vysoký počet hospitalizovaných ľudí s touto psychiatrickou diagnózou.

 
27.1.2021 | Pridal: Redakcia PIS | Mesto Prešov | čítané: 1720 krát