PIS: aktuálne informácie o meste, radnici a spoločenských, kultúrnych a športových akciach v regióne

https://www.pis.sk/clanok/19422/serendipity_od_viliama_krala_je_knihou_o_ceste_cloveka-_ktory_vzal_osud_do_vlastnych_ruk.html

Serendipity od Viliama Kráľa je knihou o ceste človeka, ktorý vzal osud do vlastných rúk

Cestovanie a príbehy o cestovaní, cestovateľské kiná a kvízy, tipy a triky ako cestovať za lacno. Tieto koncepty sú na Slovensku dobre známym a vyhľadávaným formátom, ktorý za normálnych okolností nemá problém zaplniť kaviarne a sály divákmi dychtiacimi dozvedieť sa niečo o zážitkoch moderných dobrodruhov.
Viliam Kráľ Serendipity-obal

V novembri tohto roku vydal svoju knižnú prvotinu s názvom Serendipity slovenský cestovateľ Viliam Kráľ. Autobiograficky poňatý príbeh sa voči mnohým súčasným cestovateľským trendom vyhraňuje hneď niekoľkými spôsobmi. Kráľ križuje svet takmer bez prestávky už tri dekády, jeho prvé dobrodružné cesty sú preto zasadené do ranného porevolučného obdobia, keď bol ešte pojem backpacker v stredoeurópskych končinách veľkým neznámym. Doba, ktorá nedisponovala skenermi lacných leteniek, vyhľadávačmi ubytovania, digitálnymi mapami a ďalšími, dnes už neodmysliteľnými aplikáciami vtedy mimoriadne priala tým, ktorý do sveta vyrážali s otvoreným srdcom. A Viliam Kráľ bol jedným z prvých.

Vyše tristo-stranová kniha bohatá na dramatické udalosti, fascinujúce dobrodružstvá a autentické vtipné momenty vychádza z autorovho rozhodnutia navždy sa vyhraniť sociálnym konvenciám v podobe usadeného života. Od úsmevných spomienok na detstvo, cez opisy bohémskeho života v uvoľnených porevolučných pomeroch sa čitateľ postupne dostáva ku Kráľovmu delegátskemu angažovaniu v Tunisku, prvému objavovaniu Južnej Ameriky či k zážitkom z pozemnej cesty do Indie, na Andamanské ostrovy a do Malajzie cez vtedy pokojné a prosperujúce krajiny Blízkeho Východu.

Kráľ ďalej podrobne opisuje čas strávený vo voľnomyšlienkárskej slobodnej komunite na Tenerife, spoznávanie Európskych veľkomiest, plavbu na plachetnici naprieč Atlantickým oceánom až do Panamy a oceánu Tichého, objavovanie pobrežných krás Strednej Ameriky aj idealistický život v Mexico de City. Poslednou cestou opísanou v prvom zväzku je cesta legendami opradenou Transsibírskou magistrálou naprieč Ruskom, ktorá pokračovala potulkami po Číne, Kambodži, Laose a Thajsku.

Kráľ na cestách často nevedel, čo s ním bude nasledujúci deň, plán cesty vznikal nezriedka tak spontánne, ako spontánne prichádzali do jeho života ľudia, momenty a náhody. Práve tie sú motívom, profilujúcim tému knihy Serendipity - cestu. Jednu fyzickú, „vonkajšiu“, a jednu vnútornú.

 
15.1.2021 | Autor: Matej Kráľ | Kultúra a voľný čas | čítané: 1895 krát